Az elején még bukónak mérték Márki-Zay Pétert, a végén már ő kampányolt a felmérésekkel

Legfontosabb

2021. október 17. – 18:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dobrev Klárát biztos befutónak, Márki-Zay Pétert pedig a sor végén kullogónak mérték egy ideig a közvélemény-kutatások. Az ellenzéki előválasztás második fordulójában aztán már mindkét miniszterelnök-jelölt erősen kampányolt a kutatásokkal, persze épp csak azokkal, amelyek nekik kedveztek. Ezek a felmérések az utolsó hetekben politikai hatásokkal is jártak: Márki-Zay maradt, Karácsony Gergely elköszönt a jelöltségtől. Vasárnap este fél 7 után nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy Márki-Zay Péter lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

Február: Márki-Zay negyedik

Annak idején, február környékén, amikor még nem csak az időjárás volt ködös, de az is, hogy tényleg lesz-e nagy ellenzéki összeborulás, és ha igen, ez pontosan hogy is fog megvalósulni, és még csak potenciális jelöltekből lehetett mazsolázni, a Medián már csinált egy felmérést. Akkoriban még senki nem lepődött meg ennek az eredményén, de utólag nézve már tudjuk, hogy a valódi verseny nagyon másképp alakult. A felmérést Karácsony Gergely húzta be, a második legnépszerűbb Jakab Péter lett, Dobrev Klára a harmadik helyig jutott, Márki-Zay Péter pedig csupán negyedik lett. Fekete-Győr András már itt is sereghajtó volt a maga tíz százalékával, de a valódi versenyben, az előválasztás első fordulójában még ennél is kevesebbet kapott.

Tavasz: Jakab az ellenzék vezető ereje

Ezután egy ideig az első három helyezett nagyjából a legtöbb felmérésben megegyezett (Karácsony Gergely, Jakab Péter és Dobrev Klára), maximum a sorrendjük változott néha. A tavaszt például egyértelműen Jakab Péter érezhette igazán a magáénak, Fekete-Győr pedig a legkevésbé. A Republikon akkoriban a Jobbikot mérte az ellenzék vezető erejének, ahogy az öt ember közül Jakab vette át a vezetést több másik felmérésben is (Závecz, Medián).

Ekkoriban láthatóan bejött neki, hogy korán bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek, meg hogy parizeres posztokkal szántotta fel az internetet, köztük a Telex lájkbajnokságát is.

Márki-Zay az utolsó helyen

A Závecznél ugyanebben az időben még Márki-Zay kullogott az utolsó helyen, jószerével ez volt az egyetlen felmérés, ahol nem Fekete-Győr lett az ötödik, de ekkoriban a Momentum-elnöknek jót tett, hogy már javában hangosan kampányolt és felcsúti perezett. Sőt, Jakab még abban a nyári Závecz-felmérésben is vezetett, amiben azt nézték, ki húzná be a vidéket. A kutatásban a Jobbik jelöltje tarolt a kisvárosokban és falvakban, aztán az előválasztáson kékbe borult a térkép, ezeket a településeket a DK és Dobrev nyerte, Jakab pedig a második fordulóba sem került be.

Május: Karácsony a legesélyesebb

Májusban aztán biztossá vált, hogy Karácsony Gergely elindul az előválasztáson, és be is pozícionálta magát Orbán Viktorral szemben, mint az egyetlen jelölt, aki le tudja őt váltani, ez pedig akkoriban be is jött neki: a Publicus több egymás utáni felmérésében is már Karácsony Gergelyt látták a legesélyesebbnek Orbán Viktor kihívójaként, Dobrev pedig előzte Márki-Zayt, Fekete-Győr viszont maradt az utolsó helyén. A kormány is beröffentette az azóta is robogó Gyurcsány-showt, a kormányközeli Nézőpont pedig folyamatosan azt mérte, a magyarok vajon Karácsonyt vagy Orbánt választanák-e miniszterelnöknek, a főpolgármester persze alulmaradt a méréseikben.

Július: Márki-Zay 5 százalék alatt

Még Závecz júliusi felmérése sem vette figyelembe Márki-Zayt: ők megint csak a Jakab-Dobrev-Karácsony triót látták a támogatottságok alapján a befutóknak, a hódmezővásárhelyi polgármestert pedig Fekete-Győr mögé, és öt százalék alá mérték.

Első forduló: nem úgy alakult, ahogy gondolták

Így jött el az őszi előválasztás, ami megmutatta, hogy hiába a sok felmérés, az első forduló eredményei nem pont úgy alakultak, ahogy azt addig a közvélemény-kutatások mutatták. Az ellenzék legnagyobb pártja, a DK nyert, Dobrev pedig még a DK sikerét, szavazatinak számát is jócskán felülmúlta, és letarolta a vidéket. Az előválasztás bomba meglepetése Márki-Zay Péter szereplése lett. A hódmezővásárhelyi polgármester pártháttér nélkül 20,4 százalékot szerzett, és a harmadik, továbbjutó helyre futott be – ezzel pedig maga mögé utasított két pártelnököt is. Az ellenzéki szavazók nagy részének bejött az, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje a létező pártokkal szemben, kvázi az ellenzék belső ellenzékeként pozícionálta magát. Emellett a Fidesz kemény elszámoltatását ígérte, és nem óvatoskodott a régi baloldallal, így Gyurcsány Ferenccel szemben is kritikus tudott lenni. Márki-Zay vitt két választókerületet miniszterelnök-jelöltként (a sajátját, Hódmezővásárhelyt nagyon, illetve a körmendi körzetet az MMM kormányfőjelöltjeként), a fővárosban négy budai, belső kerületben is megelőzte Dobrev Klárát.

A második fordulós miniszterelnök-jelölti vita előtt – Fotó: Bődey János / Telex
A második fordulós miniszterelnök-jelölti vita előtt – Fotó: Bődey János / Telex

A tavasszal még taroló, majd rendre az első három továbbjutó közé sorolt Jakab Péter csúnyát bukott, és be sem került a második fordulóba. De nála is nagyobb vesztes volt Fekete-Győr András, akiről bár sejthető volt, hogy az utolsó lesz, még a vártnál is gyengébben teljesített. El is bukta a saját maga indította bizalmi szavazást, és lemondott a Momentum elnöki pozíciójáról. Karácsony Gergely a második helyen végzett, egy-két választókerülettől eltekintve csak Budapesten tudott nyerni, a vidék nagy részén az őt támogató párthármas egyszerűen nem létezett, így nem is tudta mozgósítani a szavazókat az érdekében. Egy ideig azért úgy tűnt, a második fordulóban neki Dobrev előnye nem lehet behozhatatlan, mert papíron több tartalékra számíthatott volna, mint a DK miniszterelnök-jelöltje. Köztük a harmadik helyezett, Márki-Zay Péter híveire.

A jelöltek sorsát végül az októberi, futószalagon érkező közvélemény-kutatások is eldönthették.

A futószalagos felmérések

A hódmezővásárhelyi polgármester nagy ívet járt be a második fordulóig: egy ideig több interjúban is arra utalt arra, Karácsonyt fogja támogatni abban, mert őt érzi esélyesnek Orbán Viktorral szemben. A következő lépcsőfok aztán már a közös tárgyalások voltak a két jelölt között, mindegy melyikük, csak ne Dobrev Klára alapon. Az ezután következő pár napban már elkezdődött az összefeszülés, ekkor hangzott el Karácsonytól, hogy maximum akkor lép vissza, ha elüti egy villamos, Márki-Zaytól pedig az, hogy ha kell, akkor ő félre fogja rántani a kormányt.

Mindenki esélyes az első helyre

És aztán elkezdtek befutni gyors egymásutánban a különféle felmérések, két napon belül hat különböző kutatás jelent meg négy intézettől, meglehetősen eltérő sugallatokkal. A Publicus és a Republikon felmérése szerint például Karácsonynak, a Medián a saját maga által megrendelt Závecz szerint viszont Márki-Zaynak volt nagyobb esélye a győzelemre, miközben a miniszterelnök-jelöltek között utóbbiak Dobrev Klárát mérték első helyre. Bár a hódmezővásárhelyi polgármestert két olyan kutatás hozta ki Karácsonnyal szemben kedvezőbb helyzetűnek, amiken kevesebb válaszadó volt, ő maga ezután már nem akart visszalépni, mert mint mondta, ezek alapján már neki van nagyobb esélye legyőzni előbb Dobrevet, majd Orbán Viktort. Megjött tehát a villamos, Karácsony pedig korábbi fogadkozása ellenére mégis visszalépett.

A végén már kampányeszköz is lett

Márki-Zay a második fordulóban rendre ezzel a bizonyos Medián-felméréssel kampányolt, amit előszeretettel emlegetett mindenféle interjúban, vitában. Mindezzel viszont egy kisebb mintás kutatást emelt ki, mert a Medián az ezer fős, országosan reprezentatív mintájukból kiszedte az ellenzéki előválasztáson részvételi szándékukat jelzőket, és ezen a 250 embert alig meghaladó mintán belül nézték meg a miniszterelnök-jelöltek támogatottságát.

Dobrev a két vetélytárs elhúzódó tárgyalása közben bele tudott helyezkedni a kompetens jelölt szerepébe, akit csak Orbán leváltása és a szavazók meggyőzése érdekel, és még azt is állította, „nekem az előválasztás nem százalékokról, esélylatolgatásról és taktikázásról szól”, azért ő maga sem maradt adós egy kis közvélemény-kutatásos kampányolással.

A Závecz-Idea ugyanis azt mérte, hogy Dobrev Klára tudná leginkább legyőzni Orbán Viktort, és ő tudna a legjobban kormányozni. Amikor ez a felmérés készült, Karácsony még a ringben volt. Dobrevnek olyannyira megtetszett ez a felmérés, hogy napokkal később, amikor a főpolgármester már rég nem volt versenyben, a DK egy online sajtótájékoztatót is tartott, amin szinte frissként közölték a négy nappal korábbi kutatási eredményeket. Márki-Zay mindezt egy interjúban ütötte le, amikor azt mondta, olyan kutatást viszont biztos nem lehet találni az elmúlt 10 évből, ami szerint Dobrev Klára le tudná győzni Orbán Viktort.

A közvélemény-kutatások eltérő eredményeiről maguk a kutatók azt mondták, a politikai szituáció kiszámíthatatlan lett, az események percről percre változtak, visszalépések, tandemben indulások váltották egymást, azzal együtt pedig a választói hozzáállások is folyamatosan hullámoztak, mindig másféle bejelentések érkeztek hozzájuk. A Publicus például nem is bírta a terhelést, és a második forduló közepén bejelentette, hogy az előválasztás végéig nem csinál újabb kutatást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!