Publicus: Az ellenzéki szavazók Karácsonyt tartják Orbán legesélyesebb kihívójának

2021. május 6. – 13:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz február óta kezdi visszaszerezni az ideglenesen elpártolt szavazókat, de az összes szavazó körében mért 31 százalékos támogatottsága még mindig 4 százalékponttal elmarad az enyhe gyengülést mutató ellenzéki összefogás pártjainak összeadott támogatottságától – ideértve az „összefogás-szavazók”-at is, akik kizárólag egy összellenzéki jelöltre hajlandók szavazni, külön-külön egyik ellenzéki pártra sem.

A Publicus Intézet a Népszavában megjelent, április végén, 1012 fő megkérdezésével készített közvélemény-kutatásának – egyébként a 3,1 százalékpontos hibahatáron belüli mozgásokat mutató – adataihoz hozzáfűzi, hogy 4 százalékpontos előny is csak szavazattöbbséget jelentene a 2022-es országgyűlési választáson, a választási rendszer egyenlőtlenségei miatt mandátumtöbbséget valószínűleg nem.

A Publicus mérései alapján az ellenzéki előválasztás továbbra is népszerű eljárásnak számít: a kormánnyal szemben álló oldal szavazóinak 74 százaléka úgy gondolja, ezzel a módszerrel kell kiválasztani a fideszes jelöltek ellenfeleit, illetve a miniszterelnök-jelöltet – az eljárás iránt az MSZP–Párbeszéd hívei a legelkötelezettebbek 87 százalékkal, a jobbikosoknak viszont csak 58 százaléka ért egyet a módszerrel. A Medián két héttel korábbi felmérésével szemben a Publicus adatai azt mutatják, hogy nem Jakab Péter Jobbik-elnök, hanem Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök jelölt – miközben az MSZP, a Párbeszéd és újabban az LMP támogatását élvező budapesti főpolgármester hivatalosan még be sem jelentette indulását. Az ellenzéki szavazók 31 százaléka támogatja Karácsonyt, a DK-s Dobrev Klárát 25 százalék, Jakab csak a harmadik 19 százalékkal, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert pedig az ellenzéki szavazók 13 százaléka támogatja. A lista legvégén, riválisaitól messze leszakadva található a Momentum elnöke, Fekete-Győr András 2 százalékos támogatottsággal.

Az előválasztás egyik legfontosabb kérdése, hogy az ellenzéki oldalon kiben látnak olyan karaktert, aki képes lehet Orbán Viktor legyőzésére. A Publicus mérése szerint az ellenzéki szavazók harmada (32 százalék) látja úgy, hogy Karácsony Gergelynek van a legnagyobb esélye a miniszterelnök ellen, 20 százaléka szerint Dobrev Klárának, illetve ugyancsak 20 százaléka szerint Jakab Péternek.

Egyébként a Publicus mérése szerint továbbra sincsen olyan ellenzéki párt, amely kiemelkedne a mezőnyből, és jelentősen erősebb lenne a többinél. A Jobbik táborának növekedése megállt 7 százalékon; a DK 8, az MSZP 6, a Momentum pedig 5 százalékos támogatottságot élvez az összes választó körében. A már említett „összefogás-szavazók” aránya az összes megkérdezett körében 7 százalék.

Az LMP, a Párbeszéd, a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága az elmúlt hónapokhoz képest nem változott, egyaránt 1-1 százalék. A bizonytalanok aránya is lényegében stabil (1 százalékpontot csökkent), 32 százalékot tesz ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!