Závecz–IDEA: Dobrev Klárát tartják a legesélyesebbnek arra, hogy legyőzze Orbán Viktort

2021. október 7. – 07:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy október 3–4-én (vasárnap és hétfőn) végzett közvélemény-kutatás most közzétett eredményei szerint Dobrev Klára tudná leginkább legyőzni Orbán Viktort, és ő tudna a legjobban kormányozni. A Závecz Research és az IDEA Intézet előválasztási elemzését 1066 ember telefonos megkérdezése alapján készítették, a kutatás reprezentatív volt.

Az elemzés az ellenzéki szavazókra (az összefogás hat pártja közül valamelyiket támogatja) valamint az aktív, a parlamenti választásokon részt venni kívánó bizonytalan és titkolózó szavazókra terjedt ki.

Az első kérdés azt vizsgálta, hogy Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közül ki tudná leginkább legyőzni Orbán Viktort. Az összes ellenzéki szavazó, valamint az aktív bizonytalanok és titkolózók közös csoportjának egyharmada szerint erre Dobrev Klára lenne a leginkább képes. Tőle 7 százalékponttal lemaradva Karácsony Gergely a második, míg Márki-Zay Péterről a vizsgált sokaság 24 százaléka gondolja, hogy le tudná győzni Orbán Viktort.

Forrás: IDEA Intézet
Forrás: IDEA Intézet

A relatív többség úgy gondolja, hogy a három jelölt közül Dobrev Klára tudna a legjobban kormányozni. Dobrevtől jelentősen lemaradva Márki-Zay Péter következik 22 százalékkal. A kormányzóképesség tekintetében Karácsony Gergely a harmadik 17 százalékkal.

Az aktív bizonytalanok és válaszmegtagadók 38 százaléka véli Dobrev Kláráról azt, hogy ő tudna a legjobban kormányozni, őt Márki-Zay Péter (21%) követi, Karácsony Gergely zárja a sort 9 százalékkal, írja az IDEA Intézet.

Az előválasztási versenyben sok fordulat történt hétfő óta. A legfrissebb fejlemények szerint nem sikerült megegyeznie Karácsony Gergelynek és Márki-Zay Péternek: mindketten külön indulnak az előválasztás második fordulójában. A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje azután gondolta meg magát a visszalépésről, hogy közvélemény-kutatási adatok alapján úgy találta: ő az esélyesebb Dobrev Klárával szemben.

Az előválasztás második fordulója vasárnap reggel indul, és egy hétig tart, a lebonyolítás technikai részleteiről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!