A Nézőpont Intézet Orbán és Karácsony párharcát mérte

2021. június 28. – 08:23

frissítve

A Nézőpont Intézet Orbán és Karácsony párharcát mérte
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Csökkentek Karácsony esélyei” címmel jelentette meg legújabb kutatásának eredményét a kormányközeli Nézőpont Intézet, amiben arra keresték a választ, hogy a magyarok Orbán Viktor vagy Karácsony Gergelyt választanák-e kormányfőnek.

A Nézőpont Intézet május 17. és június 23. között hetente mérte Orbán és Karácsony népszerűségét: amíg a miniszterelnököt nagyjából stabilan a válaszadók 49-53 százaléka választotta a kérdéses időszakokban, addig a budapesti főpolgármester népszerűsége 14 és 21 százalék között ingadozott. Azoknak az aránya, akik egyikőjüket sem választanák, 16 és 23 között mozgott.

A Nézőpont Intézet szerint Karácsony a legalacsonyabb, 14 százalékos támogatottságot „az angoltudása körüli botrányok miatt” érte el a mért időszakban, és a Fudan-ellenes kampánnyal magyarázható a legmagasabb, 21 százalékos eredménye.

Karácsony eredményei, sőt igazából a kutatás maga egybevág a főpolgármester elleni kampánnyal, ami már hetek óta folyik: többmilliós nézettséget elérő Gyurcsány-show, az abból készült budapesti óriásplakátok vagy a bulvárújságokban is megjelenő kritikus hangvételű cikkek (hétfő reggel például az elkopott fővárosi gyalogátkelőkről) mind ehhez az össztűzhöz tartoznak.

A Nézőpont Intézet felmérése alkalmanként 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!