Publicus: Karácsonynak van a legnagyobb esélye legyőzni Orbánt

2021. szeptember 11. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva

Azok közül, akik tervezik, hogy részt vesznek az ellenzéki előválasztáson 75 százalék akkor is biztosan elmegy szavazni, ha a választókörzetében a kedvenc pártja nem indít jelöltet – derült ki a Publicus Intézet Népszava számára készített, augusztus végi országos reprezentatív közvéleménykutatásából.

Arra a kérdésre, hogy van-e olyan jelölt a választókerületében, akire szívesen szavazna, a megkérdezettek összesen 43 százaléka adott igen választ. A legnagyobb arányban (61 százalék) a fővárosban élők mondták, hogy akad számukra rokonszenves jelölt, a megyeszékhelyeken azonban már csak 47 százaléknyian, a kisebb városokban 44, a községekben pedig a választók 31 százaléka talált magának olyan indulót, akire szívesen voksolna.

Forrás: Publicus
Forrás: Publicus

A Publicus megelőlegezve az előválasztás második fordulójára a legtöbbek által várt miniszterelnök-jelölti mezőnyt, azt is megkérdezte, hogyha csak a DK-s Dobrev Klára, az MSZP, Párbeszéd, LMP indulója, Karácsony-Gergely és a jobbikos Jakab Péter közül kellene választani, akkor kire adnák a voksukat a kormányváltásra vágyó, az előválasztáson részt venni akaró szavazók. Ezt a versenyt 34 százalékkal Karácsony nyerte, a második helyen pedig Dobrev (31 százalék), a harmadikon Jakab (23 százalék) áll.

A kormányváltást akaró, illetve bizonytalan megkérdezett 32 százaléka szerint Karácsony Gergely tudja a leginkább megszólítani a jelenleg bizonytalan választókat, Dobrev Klára esetében a megkérdezettek 27, Jakab Péternél pedig csak 18 százalék gondolja így. A kutatásból kiderült az is, hogy Karácsonyról gondolják a legtöbben (37 százalék), hogy Orbán Viktor őt tartja a valódi kihívójának.

A teljes közvélemény-kutatást itt lehet végigböngészni.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass