Dobrev tarol vidéken, Karácsony a fővárosban kezd feljönni

2021. szeptember 29. – 12:13

frissítve

Dobrev tarol vidéken, Karácsony a fővárosban kezd feljönni
Felnyitották az előválasztási urnákat, számolják a szavazatokat – Forrás: Országos Előválasztási Iroda

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda délután kezdték el bejelenteni a választókerületi végeredményeket, majd éjjel kettő után függesztették fel a szavazatszámlálást. A 106 választókerületből 50-ben már győztest hirdettek. Czeglédy Csaba legyőzte Ungár Pétert Szombathelyen, míg Orosz Anna Gy. Németh Erzsébet, Tordai Bence pedig Kálmán Olga ellen nyert a fővárosban. Hatalmas vereségbe szaladt bele Mesterházy Attila Veszprémben, és kikapott az offshore-botrányba keveredett DK-s jelölt is Székesfehérváron. A legtöbb szavazatot eddig Szél Bernadett kapta, és több regnáló országgyűlési képviselő is simán hozta a körzetét. A miniszterelnök-jelöltek versenyét jócskán vezeti Dobrev Klára, de a fővárosi szavazatokkal elkezdett feljönni Karácsony Gergely, míg a harmadik továbbjutó Márki-Zay Péter lehet. Utóbbi este bejelentette, nem kizárt, hogy Karácsonnyal egymás javára visszalépnek a második forduló előtt. A miniszterelnök-jelölti verseny végeredménye csak csütörtökre lesz meg. Reggel folytatják a szavazatok számlálását, várhatóan délelőtt érkeznek az újabb eredmények.

Választási térképünkön böngészheti az eddigi választókerületi eredményeket. Amint beérkeznek a hivatalos adatok, frissítjük azokkal a Telex adatbázisát is.

Bács-Kiskun megye 4-es választókerületében, Kiskunfélegyházán csak egyetlen jelölt volt: Kis-Szeniczey Kálmán, agrármérnök, biogazdálkodó, az LMP megyei elnöke, a város önkormányzati képviselője. 2425 szavazatot kapott, ő lehet így az ellenzék közös jelöltje Lezsák Sándor ellen jövő áprilisban.

Nem véletlen, hogy nem tolongtak Kiskunfélegyházán az ellenzéki jelöltek, miután 2018-ban a 106 választókerületből itt aratta az ötödik legnagyobb arányú győzelmét a Fidesz. Lezsák Sándor a szavazatok 60,21 százalékát szerezte meg, és most is ő indul a kormánypártok jelöltjeként.

Béres András, az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) Párbeszéd által delegált tagja – Óbuda alpolgármestere – a 444 kérdésére azt mondta, a jelenlegi tervek szerint nem áll le a szavazatszámlálás éjszakára – addig hitelesítik és számolják a szavazatokat, ameddig a kapacitás bírja. Ez a kapacitásprobléma főleg Budapesten jelent problémát, mert itt a Pest megyeiekkel együtt összesen 30 választókerület van, ráadásul a fővárosban volt messze a legmagasabb a részvétel.

Béres szerint mégis itt a legkevésbé valószínű, hogy leállnak – vidéken több megyében elképzelhető, hogy pár órára abbahagyják a szavazatszámlálást. Szerinte néhány óra múlva tudnak csak végleges döntést hozni erről.

Még egy körzet eredménye felkerült az előválasztás oldalára. A Párbeszéd jelöltje meggyőző fölénnyel nyert a DK-s indulóval szemben, több mint kétszer annyian voksoltak rá.

  1. Gér Mihály (Párbeszéd): 2771 (69,94%)
  2. Magdics Máté (DK): 1191 (30,06%)

Térképünkön a választókerületi eredményeket is böngészheti, amint beérkeznek a hivatalos adatok, frissítjük azokkal a Telex adatbázisát is.

Megvan az ellenzéki előválasztás szombathelyi eredménye: a verseny a DK-s Czeglédy Csaba javára dőlt el, maga mögé utasította az LMP-s Ungár Pétert. Az eredmény:

  • Czeglédy Csaba (DK) 3837 szavazat,
  • Ungár Péter (LMP, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, Momentum, ÚK) 3661 szavazat.
  • Koczka Tibor (Új Világ Néppárt)110 szavazat.

Szombathely és környéke, Vas megye 1-es választókerülete az előválasztás egyik legizgalmasabb körzete volt, de nem azért, mintha annyira egymásnak feszültek volna a jelöltek, hanem a személyük, illetve a szorosnak ígérkező küzdelem miatt. A két esélyes induló, Czeglédy Csaba, a DK jelöltje és az LMP-s Ungár Péter videónkban kölcsönös elismeréssel beszélt egymásról.

Erről itt írtunk bővebben.

Az MSZP-s Szabó Sándor nyert Csongrád-Csanád megye 1. választókerületében, Szegeden, a szavazatok 73,17 százalékát szerezte meg, míg DK-s ellenfele, Binszki József 26,83 százalékon végzett.

  1. Szabó Sándor (MSZP): 6588 szavazat
  2. Biniszki József (DK): 2416 szavazat

Ezt ugyanakkor nem lehet meglepetésnek nevezni, ha azt nézzük, hogy Szabó 2014-ben és 2018-ban a Fidesz jelöltje ellen is nyert az országgyűlési választásokon, legutóbb több mint 8 százalékpontot vert a fideszes Bartók Csabára.

Fotó: Szabó Sándor / Facebook
Fotó: Szabó Sándor / Facebook

Binszki eredetileg a szomszédos választókerületben indult volna az előválasztáson, ám a DK és Jobbik megállapodása után végül Szabó ellenfele lett Szegeden jobbikos támogatással, míg a másik választókerületben a DK beállt a jobbikos Tóth Péter mögé.

Térképünkön a választókerületi eredményeket is böngészheti, amint beérkeznek a hivatalos adatok, frissítjük azokkal a Telex adatbázisát is.

Ungár Péter Facebook-posztban értékelte a Vas megyei 1-es körzet előválasztásának végleges eredményét.

„Ez most ennyire volt elég. Egy nagyon erős ellenfél mellett, az ellenzék legnagyobb pártjával szemben ennyit sikerült teljesíteni. Czeglédy Csaba megérdemli a győzelmet, nagy harcos, igazi lokálpatrióta.”


Czeglédy válaszában már meg is köszönte a gratulációt. A Telex.hu esti választási műsorában Ungár Péter is értékelni fogja az előválasztás eredményeit. Egy kis kedvcsinálónak álljon itt Ungár Péter mai posztjának két utóirata:

„A szombathelyi Fidesznek üzenem, hogy nem szabadulnak meg tőlem.
Azért szépet küzdött a zavaros hátterű, buzi, zsidó budai milliárdos, valljuk be.”

Bár ezt a körzetet még videóban nem ismertették, az előválasztás honlapján már megjelent Pest megye 11. választókerületének eredménye is. A dabasi körzetet is behúzta a DK.

  1. Jánosi-Lesi Ágota (DK): 2376 szavazat (55,62%)
  2. Andrejka Zombor (Momentum): 1 896 szavazat (44,38%)

Térképünkön a választókerületi eredményeket is böngészheti, amint beérkeznek a hivatalos adatok, frissítjük azokkal a Telex adatbázisát is.

Egyelőre legfeljebb sejtéseink vannak az előválasztás eredményéről, bizonyosság majd csak akkor lesz, ha minden szavazatot megszámoltak – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Márki-Zay Péter.

Beszélt arról is, hogy minden megye 1-es számú körzetével, tehát a megyeszékhelyekkel kezdték a szavazatszámlálást, a budapesti szavazatokat állítása szerint még el sem kezdték megszámolni. „Mégis van okunk az ünneplésre” – mondta. „Bebizonyítottuk, hogy az előválasztás egy sikeres és jó gondolat volt.”

Arra különösen büszke, hogy civilként, erős pártszervezet és médiatámogatás nélkül is el tudott érni egy ilyen eredményt, nagyon hálás az aktivistáinak, támogatóinak. A sok kicsi együtt nagyon erős, és le fogja tudni győzni a gonoszt – hangsúlyozta.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az előválasztás arra is jó volt, hogy ebben a nagy fideszes média-ellenszélben is tudta hallatni a hangját az ellenzék. „Békét, szeretetet, biztonságot, jogállamiságot és demokráciát fogunk hozni ennek az országnak” – sorolta. Egy egymással együttműködni képes, sokszínű társaság tudott most megállapodni. „A magas részvétel jelzi, hogy rendszerváltó-hangulat van az országban. Még fejlettebb demokráciákban sem mindig mennek el ennyien előválasztani.” – tette hozzá.

Ha mindenki, aki ma szavazott, vagy aktivistaként részt vett az előválasztáson, jövő áprilisban is összefog, akkor leválthatjuk a Fideszt, és létrehozhatunk egy európai jogállamot – mondta.

A Telex helyszínen lévő újságírója megkérdezte, elképzelhető-e, hogy a miniszterelnök-jelölt választás második fordulójában visszalépjenek egymás javára Karácsony Gergellyel. „Mind a két lehetőség felmerül, ebben Karácsony Gergely és én ugyanúgy gondolkodunk. Közösen kell továbbmennünk, mindent meg kell tennünk azért, hogy Orbán Viktor legmegfelelőbb kihívóját válasszuk ki az előválasztás második fordulójában” – mondta.

A teljes sajtótájékoztatót itt lehet megnézni:

Az első előválasztási eredmények alapján elég határozottan az látszik, hogy Dobrev Klára vezet, és az is „szignifikánsnak” tűnik, hogy Fekete-Győr András az ötödik lesz. Ők ugyanis az eddig ismertetett választókörzetekben mindenütt első, illetve mindenütt utolsó helyet foglalnak el. Valójában azonban még sok minden változhat.

Miért írjuk ezt, hiszen a közvélemény-kutatók általában már ezerfős minták alapján is határozott állításokat fogalmaznak meg? Bár az eddigi eredmények többféle régióból érkeztek, a válasz a „reprezentatív” szóban rejlik. Ha az eddigi eredmények jól reprezentálják az ország választóit, akkor már pár ezer szavazat alapján is komoly valószínűségeket lehet megfogalmazni. Ám ha az eddigi eredmények nem reprezentatívak, akkor még sok minden változhat.

Egyszerű példával, ha az országgyűlési választásokon először a XIII. kerületi eredményeket dolgozzák fel, akkor mindig azt hihetnénk, hogy Magyarország örökre baloldali lenne, ha a debreceni vonat fut be először a voksokkal, akkor még a kétharmadnál is nagyobb előnyt várhatnánk a Fidesztől. Földindulásra innen már nem nagyon lehet számítani, de a most közölt sorrendhez képest lehetnek változások.

Pest megye 6. választókerületében LMP-s győzelem született:

  1. Hohn Krisztina (LMP): 3 348 szavazat
  2. Simon Erika (Új Világ Néppárt): 2 374 szavazat
  3. Varga Zoltán (Momentum): 1 800 szavazat

Térképünkön a választókerületi eredményeket is böngészheti, amint beérkeznek a hivatalos adatok, frissítjük azokkal a Telex adatbázisát is.

Nógrád megye 2. választókerületben csak egy jelölt indult az előválasztáson, Gyenes Szilárd, nem meglepetés, hogy ő kapta a legtöbb szavazatot. Egészen pontosan 2240-en adták le rá a voksukat. Az utóbbi időben a Pegasus-listáról ismertté vált politikus a Momentum frakciójába ül, ha jövő áprilisban a Fidesz jelöltjét is legyőzi.

Térképünkön a választókerületi eredményeket is böngészheti, amint beérkeznek a hivatalos adatok, frissítjük azokkal a Telex adatbázisát is.

Dorosz Dávid, a Párbeszéd politikusa, volt főpolgármester-helyettes magabiztosan nyerte a Pest megye 5-ös számú választókerületét (Dunakeszi). A közösségi oldalán most megköszönte a választóknak a bizalmat és azt ígérte, győzelme esetén minden a kerülethez tartozó lakost képviselni fog. Azt is közölte, hogy az általa legyőzött két indulót is bevonná a programírásba:

„Napokon belül meg fogom keresni két vetélytársamat, Fekete Lászlót és Tonzor Pétert, hogy leüljünk és megnézzük a programjukból mit tudunk együtt, a közös programban is képviselni, és hogyan tudunk közösen küzdeni.”

Dorosz megköszönte a „korrekt, kemény küzdelmet” is a másik két indulónak.

Komárom-Esztergom megye 1. választókerületében két jelölt maradt versenyben, miután a hat párt nem adott frakció befogadó nyilatkozatot a civilként induló Popovics Juditnak. A DK jelöltje fölényesen nyert az MSZP jelenlegi frakcióvezető-helyettese ellen:

  1. Konczer Erik (DK): 4 299 szavazat
  2. Gurmai Zita (MSZP): 2 152 szavazat.

Zala megye 1. választókerületben öt jelölt is elindult, a DK jött ki a legjobban a versenyből:

  1. Csidei Irén (DK): 1 928 szavazat
  2. Föőr Gábor: (MMM): 1 025 szavazat
  3. Plesz Dóra (Momentum): 911 szavazat
  4. Benke Richárd (Jobbik): 618 szavazat
  5. Paksy Zoltán (LMP): 263 szavazat

Térképünkön a választókerületi eredményeket is böngészheti, amint beérkeznek a hivatalos adatok, frissítjük azokkal a Telex adatbázisát is.

Tolna megye 1. választókerületében szocialista jelölt nyert:

  1. Harangozó Tamás (MSZP): 2 617 szavazat
  2. Bozsolik Róbert (Jobbik): 2 089 szavazat

A nevek mellett a szavazatszám.

Nógrád megye 1. vk.

  1. Dobrev: 2288
  2. Karácsony: 962
  3. Jakab: 688
  4. Márki-Zay: 572
  5. Fekete-Győr: 150

Győr-Moson-Sopron megye 1. vk.

  1. Dobrev: 1989
  2. Karácsony: 1548
  3. Márki-Zay: 1297
  4. Jakab: 587
  5. Fekete-Győr: 248

Fejér megye 1. vk.

  1. Dobrev: 2076
  2. Karácsony: 1752
  3. Márki-Zay: 1132
  4. Jakab: 466
  5. Fekete-Győr: 205

Borsod-Abaúj-Zemplén 7. vk.

  1. Dobrev: 1149
  2. Jakab: 649
  3. Márki-Zay: 505
  4. Karácsony 497
  5. Fekete-Győr: 69

Pest megye 5. vk.

  1. Dobrev: 3489
  2. Karácsony: 3183
  3. Márki-Zay: 2491
  4. Jakab: 1030
  5. Fekete-Győr: 431

Összesített eredmény:

Közel kétszer annyi szavazatot kapott a Párbeszéd jelöltje, a volt főpolgármester-helyettes Pest megye 5. választókerületében, mint a második helyen végzett DK-s jelölt.

  1. Dorosz Dávid (Párbeszéd): 6 510 szavazat
  2. Tonzor Péter (DK): 3 385 szavazat
  3. Fekete László (Új Világ Néppárt): 483 szavazat

Térképünkön a választókerületi eredményeket is böngészheti, amint beérkeznek a hivatalos adatok, frissítjük azokkal a Telex adatbázisát is.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 7. választókerületben szoros volt a verseny a két induló között, de végül bő háromszáz szavazattal a Liberálisok politikusa, Sermer Ádám győzött, aki a DK frakciójába ül, ha jövőre le tudja győzni a Fidesz jelöltjét, vélhetően Tállai Andrást.

  1. Sermer Ádám (DK): 1 556 szavazat (56,13%)
  2. Kormos Anna (MSZP): 1 216 szavazat (43,87%)

Térképünkön a választókerületi eredményeket is böngészheti, amint beérkeznek a hivatalos adatok, frissítjük azokkal a Telex adatbázisát is.

Fejér megye 1. választókerületében, Székesfehérváron lett meg a szocialisták első előválasztási győzelme, Márton Roland az elmúlt napokban offshore-botrányba keveredett DK-s jelöltje ellen nyert:

  1. Márton Roland (MSZP): 3 057 szavazat (55,61%)
  2. Ráczné Földi Judit (DK): 2 440 szavazat (44,39%)

Az eredményről és Ráczné offshore-ügyéről itt írtunk bővebben.

Térképünkön a választókerületi eredményeket is böngészheti, amint beérkeznek a hivatalos adatok, frissítjük azokkal a Telex adatbázisát is.

Győr-Moson-Sopron megye 1. választókerületében is kialakult az egyéni jelöltek sorrendje. Jancsó Zita kihagyta ugyan az előválasztási vitát a Partizánon, de bő 400 szavazattal így is legyőzte a Momentum helyi jelöltjét.

  1. Jancsó Zita (DK): 2 972 szavazat
  2. Rehó Tibor (Momentum): 2 515 szavazat

Térképünkön a választókerületi eredményeket is böngészheti, amint beérkeznek a hivatalos adatok, frissítjük azokkal a Telex adatbázisát is.

Elkezdték ismertetni az első adatokat, öt választókerület eredményét jelentette be Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója az előválasztás központjából.

Az első végeredményt Nógrád megye 1. választókerületéből hirdették ki, ahol a DK jelöltje nyert.

  1. Godó Beatrix (DK): 2 611 szavazat (56,93%)
  2. Horváth Ferenc (Momentum): 1 229 szavazat (26,8%)
  3. Dömsödi Gábor (Új Világ Néppárt): 746 szavazat (16,27%)

Térképünkön a választókerületi eredményeket is böngészheti, amint beérkeznek a hivatalos adatok, frissítjük azokkal a Telex adatbázisát is.

Szerdán háromnegyed négykor, vagyis több mint 18 órával azután, hogy lezárult az előválasztás, az Előválasztás 2021 Facebook-oldalára került ki egy bejegyzés, amiben arról írnak, hogy a vártnál miért halad lassabban a számlálás. Az okok között említik, hogy

  • az általános választásokkal szemben az előválasztáson a szavazólapokat nem pecséttel, hanem QR-kódok használatával hitelesítették. A számlálás során a számlálóbiztosoknak ezt kell ellenőriznie, ezért ismételten beolvassák a QR-kódokat. A korábban „becsippantott” szavazólapokat ekkor „kicsippantják”.
  • A vidéki számlálók a számlálás eredményét adatbeküldő rendszeren keresztül juttatják el a központba. Ezeket viszont a budapesti központ összeveti az elkészült papíralapú jegyzőkönyvek tartalmával is, hogy pontos és végleges adatok alapján tudja az eredményt megállapítani.

Ezek miatt

ma nem várható a miniszterelnök-jelölti választás végleges eredménye

– közölték.

Az első választókerületekből azonban hamarosan összeáll az az adat, amit az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) kellően pontosnak és hitelesnek tekint ahhoz, hogy a nyilvánosság számára is kihirdesse az eredményt.

Az eredeti tervek szerint már koradélután közölték volna az első eredményeket, aztán az első bejelentés időpontja folyamatosan csúszott. Információink szerint ennek hátterében az áll, hogy jóval lassabban megy a szavazatszámlálás, mint azt tervezték a szervezők. A munkában civilek és a pártok aktivistái is részt vesznek.

Az MSZP már sms-ben hívja a tagjait segíteni, de hallottunk olyanról is, hogy önkormányzati képviselőket hívtak be a IV. kerületi központba estére, mert nincs elég ember. Akár késő estig is eltarthat a számlálás, nem tudni, mikorra lehet végeredmény.

Lassan 18 óra telt el azóta, hogy lezárult az előválasztás. Egyelőre még sincs semmilyen eredmény, gőzerővel folyik a számolás, és ezzel párhuzamosan a szivárogtatás.

Úgyhogy megtörjük picit a csendet: a Telexhez eljutó szigorúan nem hivatalos adatok szerint Dobrev Klára elég magabiztosan vezet, Márki-Zay Péter pedig olyan erős eredményeket produkál, hogy szinte biztosra vehető a második fordulós szereplése. A sorrend az eddigiek alapján: Dobrev, tőle elmaradva Karácsony és Márki-Zay Péter, Jakab Péter tőlük kicsit lemaradva, Fekete-Győr András pedig mindannyiuktól csúnyán lemaradva.

Az egyéni választókerületekben nem hivatalosan a következő győztesekről hallottunk: Szél Bernadett (Budakeszi-Budaörs), Szabó Sándor (Szeged), Bősz Anett (Érd), Czeglédy Csaba (Szombathely), Sziráki Pál (Szolnok).

Többen arra panaszkodnak, hogy kormánypárti, vagy a Fideszhez húzó „független” településvezetők próbálják lebeszélni az embereket a szavazásról. Három kisebb, fideszes vezetésű településről jelentkeztünk ebben a videóban:

Itt pedig a szegedi tudósítónk hódmezővásárhelyi riportját olvashatják, ebben a körzetben Márki-Zay Péter egyéniben is elindult országgyűlési képviselő-jelöltként, a miniszterelnök-jelölti verseny mellett.

Ebben a cikkben győri tudósítóink nézték meg, hogyan zajlik az előválasztás egy olyan Győr melletti településen, ami egy vérbeli jobbos körzetnek számít. „Nálunk az egész utca fideszes, nem szoktunk ezekről a dolgokról beszélni” – mondta az egyik helybeli a Telexnek. „Ezt sem ismerem. Ezt sem ismerem. Ezt sem ismerem. Ezt sem ismerem” – sorolta az egyéni jelölteket egy szintén helyi szavazó.

Majdnem egy nap elteltével ismét posztolt Facebookon az egyébként a közösségi oldalon az egyik legaktívabb ellenzékinek számító Jakab Péter. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje megköszönte minden szavazónak és szavazatszámlálónak az előválasztáson való részvételt, és azt írta: „A rezsim megpróbálta ellehetetleníteni az előválasztást. Ünnep lett belőle. A demokrácia ünnepe. A nép nem betiltható!”

„Rám szóltak, hogy bár hivatalosan tudhatom a részeredményeket, mégse írjam ki. Mert majd központi kommunikáció lesz. (…) A lényeg: vezetek” – írta a Facebookon Czeglédy Csaba. „Ha Ungár Péter nem nyer el az 1000 online szavazatból 700-nál többet, akkor úgyis nyerek” – tette hozzá a szombathelyi politikus. Ez a Vas megyei körzet az egyike azoknak, ahol szoros lehet a végeredmény.

Még nem késő bepótolni, ha valaki lemaradt volna az első részről tegnap, hogy látja Grafitember szerint az előválasztást Esztergályos Ida, Gál Pál és Nagy-Gőzlöky Ajtony.

Bár csak újságírói kérdésekkel, Gulyás Gergelyből is sikerült kihúzni néhány mondatot a szerdai kormányinfón az előválasztáson

  • a Telex azon kérdésére, hogy az évi 117 milliárd forintnyi közpénzből működő magyar közszolgálati média miért hallgatja agyon az akárhogy is nézzük, mégiscsak magyar politikatörténeti mérföldkőnek számító előválasztást, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt bírta mondani:

nem nagyon néz tévét, legfeljebb fociközvetítést.

  • Gulyás saját „jól informáltságára” hivatkozva azt mondta: Karácsony Gergely lesz a baloldal jelöltje,

egyébként nincs verseny, ennek a vége nem nyitott, hanem előre koreografált forgatókönyv szerint zajlik, aminek a végén Karácsony lesz a miniszterelnök-jelölt.

  • Miután az előzetesen várt 3-400 ezerhez képest az ellenzéki előválasztáson több mint 600 ezren vettek részt, Gulyás felhívta arra a figyelmet, hogy ez csak a választásra jogosultak 8 százaléka, azaz ilyen támogatottsága legalább van ma az ellenzéknek. Vagy inkább több – tette aztán hozzá, ezért nem meglepő, hogy legalább ennyien részt vettek a voksoláson

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!