Még semmi nem dőlt el

2021. szeptember 29. – 18:43

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tudhatjuk mennyire reprezentatívak az eddigi eredmények.

Az első előválasztási eredmények alapján elég határozottan az látszik, hogy Dobrev Klára vezet, és az is „szignifikánsnak” tűnik, hogy Fekete-Győr András az ötödik lesz. Ők ugyanis az eddig ismertetett választókörzetekben mindenütt első, illetve mindenütt utolsó helyet foglalnak el. Valójában azonban még sok minden változhat.

Miért írjuk ezt, hiszen a közvélemény-kutatók általában már ezerfős minták alapján is határozott állításokat fogalmaznak meg? Bár az eddigi eredmények többféle régióból érkeztek, a válasz a „reprezentatív” szóban rejlik. Ha az eddigi eredmények jól reprezentálják az ország választóit, akkor már pár ezer szavazat alapján is komoly valószínűségeket lehet megfogalmazni. Ám ha az eddigi eredmények nem reprezentatívak, akkor még sok minden változhat.

Egyszerű példával, ha az országgyűlési választásokon először a XIII. kerületi eredményeket dolgozzák fel, akkor mindig azt hihetnénk, hogy Magyarország örökre baloldali lenne, ha a debreceni vonat fut be először a voksokkal, akkor még a kétharmadnál is nagyobb előnyt várhatnánk a Fidesztől. Földindulásra innen már nem nagyon lehet számítani, de a most közölt sorrendhez képest lehetnek változások.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!