Előválasztás Hódmezővásárhelyen, ahol Márki-Zayt mindenki csak Péterként emlegeti

2021. szeptember 26. – 15:16

frissítve

Előválasztás Hódmezővásárhelyen, ahol Márki-Zayt mindenki csak Péterként emlegeti

Másolás

Vágólapra másolva

Hódmezővásárhely lenne a világ közepe? Márki-Zay Péter hívei szerint igen. A polgármester a városában először 2018-ban, majd egy év múlva is legyőzte az addig ott verhetetlennek tartott Fideszt. Az ellenzéki előválasztáson Márki-Zay miniszterelnök-jelöltként, és otthon, egyéni körzetben országgyűlési képviselő-jelöltként is elindult. Ha sikeres lesz, az nagy hatással lehet a jövő évi politikai küzdelmekre. Az előválasztás eredményében a vásárhelyi polgárok szavazata döntő lehet.

Az előválasztás sátrát a városháza melletti Kossuth téren található, szépen gondozott parkban állították fel. Szeptember 23-án, csütörtökön, a szavazatok gyűjtésének félidejében folyamatosan érkeztek a szavazni szándékozók. Kora délután is mindig hárman-négyen álldogáltak ott türelmesen, hogy sorra kerüljenek, öt óra körül pedig egyre többen jöttek, egyszerre 8-12-15 ember is várakozott.


Voltak, akik a családjukkal, kisebb-nagyobb gyerekekkel sétáltak oda. Sok fiatal jött, és amikor ezt szóvá tettem egy huszonéves lánynak, kijelentette: nagyon helyes, ő például a saját környezetében minden kortársát rábeszéli, hogy szavazzon. Szerinte a kormányváltás az egész társadalomnak érdeke. Egy középkorú hölgy azt mondta, a rendszerváltozáskor nem azt akarta, ami most folyik az országban. Ő a legfontosabbnak azt tartja, hogy a tiszteletet kell visszaadni és visszaszerezni, hogy az emberek sokkal jobban megbecsüljék egymást, mindenféle szempontból, mert ez nagyon hiányzik most. Ő úgy véli, Márki-Zay Péter népszerűsége nem csökkent az utóbbi időben, sokan bíznak benne, mert igazi változást hozott a vásárhelyi politikai légkörben.

A rendszerváltozás óta rettegtek itt az emberek – tette hozzá egy másik hölgy. Ő úgy látja, kissé ugyan visszaesett polgármesterük kedveltsége, de ez azért van, mert a Márki-Zayt korábban segítők egy része azt hitte, jár neki valami a támogatásért cserébe – mint az előző városvezetők idejében –, de az osztogatás megszűnt. Ő most azért szavazott, mert úgy gondolja, az ország jelenlegi berendezkedése miatt csak a politikusokkal jóban lévő barátok, rokonok, közeli ismerősök juthatnak álláshoz és más lehetőségekhez. A gyermeke itthon nem boldogult, már évek óta Dániában él és dolgozik, mert ott nem csak az kap munkát, aki valakinek a jóembere.

Fotó: Móra Ferenc Sándor /Telex

Két 19 éves egyetemista lány szerint az országot csak a fiatalok tudják megreformálni, ők ezért jöttek szavazni.

A sátor környezete jobban hasonlított egy sajtkóstolóhoz, mint valami politikai akció központjához. Barátok és rég nem látott ismerősök találkoztak, megbeszélték, hogy vannak a családtagok, kismamák levegőztették a gyerekeiket, kutyasétáltatók adták egymás kezébe a pórázt, amíg a sátorba mentek – azaz kedélyes, nyugodt, barátságos volt a hangulat a kellemes, napsütéses őszi délutánon a Kossuth téren.

Egy nő azt mondta: nem igaz, hogy a Fideszt annyira kedvelték a vásárhelyiek. Szerinte azért jöttek ki a régebbi választásokon olyan egyoldalú eredmények, mert a közmunkások és az önkormányzati cégek dolgozói féltek, hogy kirúgják őket, ha nem úgy szavaznak, ahogy kell.

Egy a sorban álló idős úr kijelentette: a rengeteg lopást kell megállítani, a felesége pedig hozzátette, hogy ő ugyan minden ellenzéki politikusról tudna valami csúnyát mondani, de a mostani a kormányt akkor is le kell váltani.

Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Kis Andrea, az MSZP városi elnöke, az előválasztás szervezésének vásárhelyi felelőse és a város egyik alpolgármestere elmondta: a téren reggel 8-tól este 6-ig várják a szavazókat, szeptember 18-tól 28-ig. A legtöbben korán reggel, és a munkaidő leteltével, a délutáni időszakban jönnek. Úgy látta, a szavazók többsége ránézésre negyven feletti és idősebb korú, de sokan vannak fiatalok is. A szervezők négyórás váltásokban dolgoznak, mintegy húsz-harminc önkéntes vesz részt a lebonyolításban, egyszerre 3-4-en dolgoznak a sátorban. Ők ezért semmiféle juttatást nem kapnak. Nem találkoztak semmiféle negatív megnyilvánulással, azaz nem akarta őket bántani senki, se szóban, se máshogy.

Aktivisták kék szalaggal

A tér másik oldalán két hölgy gyűjtött aláírásokat és e-mail-címeket azoktól, akik a Márki-Zay Péter által alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) híreiről kérnek értesítést. Nyuggerek vagyunk, és a mozgalom aktivistái – mondták. A hozzájuk fordulóktól adományokat is kértek egy nagy fémdobozba, mert – közölték büszkén – az ő mozgalmuk nem kap milliárdokat az államtól, mint a pártok, de nagy szükségük van a támogatásokra a programok szervezéséhez.

Ungewis Katalin felidézte: eleinte milyen nehéz volt neki a rendezvények végén körüljárni a résztvevők között, hogy pénzt kérjen tőlük a perselybe. Kicsit szégyellte is magát. Segítőként hónapokon át járt a Márki-Zay Pétert bemutató fórumokra és más programokra, az ország sok városában megfordult. Számára is meglepő volt, amikor Egerben a közönség egyik tagja, egy fiatalember megállította a gyűjtés közben. „Maga ne adjon, olyan kis fiatal még, biztos magának sincs elég”, próbálta lebeszélni Katalin, de a fiú azt mondta: „Ma voltam vért adni, ott kaptam pénzt”, és egy ezrest dugott a perselybe.

Katalin ezután visszaállt a pult mellé, mert jöttek az újabb érdeklődők, akiket tájékoztatni kellett. Az aláírók kaphatnak kis zászlót, hűtőmágnest, vagy szórólapot, amin Márki-Zay képe látható, illetve olvasható a programjának kivonata. Az MMM jelképe, a kék szalag már elfogyott, de azt ígérték, hogy holnap biztosan hoznak még.

Ungewis Katalin a persellyel – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A politika iránt közömbösök és a kormánypártok hívei nyilván nem jöttek el a Kossuth térre, így az ott hallható vélemények csak az ellenzéket támogatóktól származtak. Akik megemlítették Márki-Zayt, nem mondták ki a teljes nevét, se valamelyik tisztségét, hanem csak Péterként emlegették. Vidéken sokfelé akkor is polgármester úrnak nevezik a vezetőt, ha épp nem hallja, mert nincs ott.

Hódmezővásárhely a világ közepe!

Ezt az aktivista hölgyek mondták, és még ha túlzó is, azért van benne valami. Az, hogy mi történik Csongrád-Csanád megye második legnagyobb településén a politikában, azért fontos a helyi jelentőségén túl, mert 2018-ban először itt, Lázár János városában sikerült az ellenzékinek összefogással győzni az addig helyben is igen erős Fidesszel szemben: Márki-Zay Péter függetlenként 57 százalékos eredménnyel nyerte meg a Fidesz–KDNP jelöltje ellen az időközi polgármester-választást.

2018-ban Márki-Zayt az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, az Együtt és a Momentum közösen támogatta. A nagyarányú győzelem rácáfolt az előzetes elemzésekre, így sokaknak adott okot arra, hogy máshol is remélhessék a Fidesz legyőzését. Az ellenzéki együttműködés sikere a pártokat arra ösztönözte, hogy tegyék félre a nézeteltéréseiket és a szorosan vett pártérdekeket. Így lett Vásárhely jelkép, amely politikai fordulattal kecsegteti az Orbán-kormánnyal szemben álló pártokat és a szavazóikat. 2019-ben már sok települést megnyert az ellenzéki összefogás, olyan városokat is – mint pl. Baja -, amelyeket addig szintén a Fidesz erős bástyájának tartottak, és otthon Márki-Zay ismét győzött.

Fotó: Móra Ferenc Sándor/Telex

Míg az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekre országszerte lehet szavazni, a Csongrád 4. számú választókerület szavazatainak többségéről főként két város választói dönthetnek. Hódmezővásárhelyen majdnem 44 ezren élnek, Makó 23 ezer fős, és a körzetben 17 kisebb település is van, amelyekben együtt összesen 10 ezres a lélekszám.

Jelenleg a fideszes Lázár János a képviselő, aki 2018-ban 51,7 százalékkal nyert az akkor még széttagolt ellenzéki jelöltek ellen. Most is várhatóan vele kell majd megküzdeni, a különbség az, hogy most egy közös ellenzéki jelölt lesz. Az előválasztáson az egyéni körzetben jelöltként Márki-Zayt az MMM, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd, és az Új Világ Néppárt támogatja, és közös ellenzéki jelölt szeretne lenni a makói Mucsi Tamás (DK) is, akit a Liberálisok és a makói Velnök Közéleti, Kulturális és Polgári Egyesület segít.

A két ellenzéki aspiráns a Partizán – a szervezők szerint eddigi legizgalmasabb – műsorában már vitáztak, és Mucsi nem kímélte ellenfelét: a szemére vetette, hogy a „Gyurcsányozása és a Dobrevezése” éket ver az ellenzéki összefogás tagjai közé, szerinte emiatt a DK hívei nem voksolnak majd Márki-Zayra. Ő úgy válaszolt, hogy a 2010 előtti kormányokat jogosan lehet bírálni, és ha Gyurcsány neve ott lesz a szavazólapon, sokan miatta nem szavaznak jövőre az ellenzékre. Korábbi helyi vitás ügyeket is felidéztek – a bő egyórás beszélgetésből a műsor készítői 13 perces változatot vágtak össze, ami főként heves szócsatából áll. Erre a vitára volt kíváncsi eddig a legtöbb néző. A megjelenését követő első 24 órában majdnem 50 ezren látták a rövidebb változatot. Az adatok szerint Csongrád-Csanád megye 4. számú választókerületében, Hódmezővásárhely és Makó környékén majdnem 78 ezer választásra jogosult polgár él, de nyilván nem csak közülük kerülhettek ki a vita nézői.

Az előválasztás szeptember 28-án, kedden zárul le. Az majd az eredmények összeszámolása után derülhet ki, hogy úgy folytatódik-e Márki-Zay Péter politikai sikereinek sorozata, ahogy a vásárhelyi hívei szeretnék.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!