Előválasztás Hódmezővásárhelyen, ahol Márki-Zayt mindenki csak Péterként emlegeti

2021. szeptember 26. – 15:16

frissítve

Előválasztás Hódmezővásárhelyen, ahol Márki-Zayt mindenki csak Péterként emlegeti
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Hódmezővásárhely lenne a világ közepe? Márki-Zay Péter hívei szerint igen. A polgármester a városában először 2018-ban, majd egy év múlva is legyőzte az addig ott verhetetlennek tartott Fideszt. Az ellenzéki előválasztáson Márki-Zay miniszterelnök-jelöltként, és otthon, egyéni körzetben országgyűlési képviselő-jelöltként is elindult. Ha sikeres lesz, az nagy hatással lehet a jövő évi politikai küzdelmekre. Az előválasztás eredményében a vásárhelyi polgárok szavazata döntő lehet.

Az előválasztás sátrát a városháza melletti Kossuth téren található, szépen gondozott parkban állították fel. Szeptember 23-án, csütörtökön, a szavazatok gyűjtésének félidejében folyamatosan érkeztek a szavazni szándékozók. Kora délután is mindig hárman-négyen álldogáltak ott türelmesen, hogy sorra kerüljenek, öt óra körül pedig egyre többen jöttek, egyszerre 8-12-15 ember is várakozott.


Voltak, akik a családjukkal, kisebb-nagyobb gyerekekkel sétáltak oda. Sok fiatal jött, és amikor ezt szóvá tettem egy huszonéves lánynak, kijelentette: nagyon helyes, ő például a saját környezetében minden kortársát rábeszéli, hogy szavazzon. Szerinte a kormányváltás az egész társadalomnak érdeke. Egy középkorú hölgy azt mondta, a rendszerváltozáskor nem azt akarta, ami most folyik az országban. Ő a legfontosabbnak azt tartja, hogy a tiszteletet kell visszaadni és visszaszerezni, hogy az emberek sokkal jobban megbecsüljék egymást, mindenféle szempontból, mert ez nagyon hiányzik most. Ő úgy véli, Márki-Zay Péter népszerűsége nem csökkent az utóbbi időben, sokan bíznak benne, mert igazi változást hozott a vásárhelyi politikai légkörben.

A rendszerváltozás óta rettegtek itt az emberek – tette hozzá egy másik hölgy. Ő úgy látja, kissé ugyan visszaesett polgármesterük kedveltsége, de ez azért van, mert a Márki-Zayt korábban segítők egy része azt hitte, jár neki valami a támogatásért cserébe – mint az előző városvezetők idejében –, de az osztogatás megszűnt. Ő most azért szavazott, mert úgy gondolja, az ország jelenlegi berendezkedése miatt csak a politikusokkal jóban lévő barátok, rokonok, közeli ismerősök juthatnak álláshoz és más lehetőségekhez. A gyermeke itthon nem boldogult, már évek óta Dániában él és dolgozik, mert ott nem csak az kap munkát, aki valakinek a jóembere.

Fotó: Móra Ferenc Sándor /Telex
Fotó: Móra Ferenc Sándor /Telex

Két 19 éves egyetemista lány szerint az országot csak a fiatalok tudják megreformálni, ők ezért jöttek szavazni.

A sátor környezete jobban hasonlított egy sajtkóstolóhoz, mint valami politikai akció központjához. Barátok és rég nem látott ismerősök találkoztak, megbeszélték, hogy vannak a családtagok, kismamák levegőztették a gyerekeiket, kutyasétáltatók adták egymás kezébe a pórázt, amíg a sátorba mentek – azaz kedélyes, nyugodt, barátságos volt a hangulat a kellemes, napsütéses őszi délutánon a Kossuth téren.

Egy nő azt mondta: nem igaz, hogy a Fideszt annyira kedvelték a vásárhelyiek. Szerinte azért jöttek ki a régebbi választásokon olyan egyoldalú eredmények, mert a közmunkások és az önkormányzati cégek dolgozói féltek, hogy kirúgják őket, ha nem úgy szavaznak, ahogy kell.

Egy a sorban álló idős úr kijelentette: a rengeteg lopást kell megállítani, a felesége pedig hozzátette, hogy ő ugyan minden ellenzéki politikusról tudna valami csúnyát mondani, de a mostani a kormányt akkor is le kell váltani.

Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Kis Andrea, az MSZP városi elnöke, az előválasztás szervezésének vásárhelyi felelőse és a város egyik alpolgármestere elmondta: a téren reggel 8-tól este 6-ig várják a szavazókat, szeptember 18-tól 28-ig. A legtöbben korán reggel, és a munkaidő leteltével, a délutáni időszakban jönnek. Úgy látta, a szavazók többsége ránézésre negyven feletti és idősebb korú, de sokan vannak fiatalok is. A szervezők négyórás váltásokban dolgoznak, mintegy húsz-harminc önkéntes vesz részt a lebonyolításban, egyszerre 3-4-en dolgoznak a sátorban. Ők ezért semmiféle juttatást nem kapnak. Nem találkoztak semmiféle negatív megnyilvánulással, azaz nem akarta őket bántani senki, se szóban, se máshogy.

Aktivisták kék szalaggal

A tér másik oldalán két hölgy gyűjtött aláírásokat és e-mail-címeket azoktól, akik a Márki-Zay Péter által alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) híreiről kérnek értesítést. Nyuggerek vagyunk, és a mozgalom aktivistái – mondták. A hozzájuk fordulóktól adományokat is kértek egy nagy fémdobozba, mert – közölték büszkén – az ő mozgalmuk nem kap milliárdokat az államtól, mint a pártok, de nagy szükségük van a támogatásokra a programok szervezéséhez.

Ungewis Katalin felidézte: eleinte milyen nehéz volt neki a rendezvények végén körüljárni a résztvevők között, hogy pénzt kérjen tőlük a perselybe. Kicsit szégyellte is magát. Segítőként hónapokon át járt a Márki-Zay Pétert bemutató fórumokra és más programokra, az ország sok városában megfordult. Számára is meglepő volt, amikor Egerben a közönség egyik tagja, egy fiatalember megállította a gyűjtés közben. „Maga ne adjon, olyan kis fiatal még, biztos magának sincs elég”, próbálta lebeszélni Katalin, de a fiú azt mondta: „Ma voltam vért adni, ott kaptam pénzt”, és egy ezrest dugott a perselybe.

Katalin ezután visszaállt a pult mellé, mert jöttek az újabb érdeklődők, akiket tájékoztatni kellett. Az aláírók kaphatnak kis zászlót, hűtőmágnest, vagy szórólapot, amin Márki-Zay képe látható, illetve olvasható a programjának kivonata. Az MMM jelképe, a kék szalag már elfogyott, de azt ígérték, hogy holnap biztosan hoznak még.

Ungewis Katalin a persellyel – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Ungewis Katalin a persellyel – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A politika iránt közömbösök és a kormánypártok hívei nyilván nem jöttek el a Kossuth térre, így az ott hallható vélemények csak az ellenzéket támogatóktól származtak. Akik megemlítették Márki-Zayt, nem mondták ki a teljes nevét, se valamelyik tisztségét, hanem csak Péterként emlegették. Vidéken sokfelé akkor is polgármester úrnak nevezik a vezetőt, ha épp nem hallja, mert nincs ott.

Hódmezővásárhely a világ közepe!

Ezt az aktivista hölgyek mondták, és még ha túlzó is, azért van benne valami. Az, hogy mi történik Csongrád-Csanád megye második legnagyobb településén a politikában, azért fontos a helyi jelentőségén túl, mert 2018-ban először itt, Lázár János városában sikerült az ellenzékinek összefogással győzni az addig helyben is igen erős Fidesszel szemben: Márki-Zay Péter függetlenként 57 százalékos eredménnyel nyerte meg a Fidesz–KDNP jelöltje ellen az időközi polgármester-választást.

2018-ban Márki-Zayt az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, az Együtt és a Momentum közösen támogatta. A nagyarányú győzelem rácáfolt az előzetes elemzésekre, így sokaknak adott okot arra, hogy máshol is remélhessék a Fidesz legyőzését. Az ellenzéki együttműködés sikere a pártokat arra ösztönözte, hogy tegyék félre a nézeteltéréseiket és a szorosan vett pártérdekeket. Így lett Vásárhely jelkép, amely politikai fordulattal kecsegteti az Orbán-kormánnyal szemben álló pártokat és a szavazóikat. 2019-ben már sok települést megnyert az ellenzéki összefogás, olyan városokat is – mint pl. Baja –, amelyeket addig szintén a Fidesz erős bástyájának tartottak, és otthon Márki-Zay ismét győzött.

Fotó: Móra Ferenc Sándor/Telex
Fotó: Móra Ferenc Sándor/Telex

Míg az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekre országszerte lehet szavazni, a Csongrád 4. számú választókerület szavazatainak többségéről főként két város választói dönthetnek. Hódmezővásárhelyen majdnem 44 ezren élnek, Makó 23 ezer fős, és a körzetben 17 kisebb település is van, amelyekben együtt összesen 10 ezres a lélekszám.

Jelenleg a fideszes Lázár János a képviselő, aki 2018-ban 51,7 százalékkal nyert az akkor még széttagolt ellenzéki jelöltek ellen. Most is várhatóan vele kell majd megküzdeni, a különbség az, hogy most egy közös ellenzéki jelölt lesz. Az előválasztáson az egyéni körzetben jelöltként Márki-Zayt az MMM, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd, és az Új Világ Néppárt támogatja, és közös ellenzéki jelölt szeretne lenni a makói Mucsi Tamás (DK) is, akit a Liberálisok és a makói Velnök Közéleti, Kulturális és Polgári Egyesület segít.

A két ellenzéki aspiráns a Partizán – a szervezők szerint eddigi legizgalmasabb – műsorában már vitáztak, és Mucsi nem kímélte ellenfelét: a szemére vetette, hogy a „Gyurcsányozása és a Dobrevezése” éket ver az ellenzéki összefogás tagjai közé, szerinte emiatt a DK hívei nem voksolnak majd Márki-Zayra. Ő úgy válaszolt, hogy a 2010 előtti kormányokat jogosan lehet bírálni, és ha Gyurcsány neve ott lesz a szavazólapon, sokan miatta nem szavaznak jövőre az ellenzékre. Korábbi helyi vitás ügyeket is felidéztek – a bő egyórás beszélgetésből a műsor készítői 13 perces változatot vágtak össze, ami főként heves szócsatából áll. Erre a vitára volt kíváncsi eddig a legtöbb néző. A megjelenését követő első 24 órában majdnem 50 ezren látták a rövidebb változatot. Az adatok szerint Csongrád-Csanád megye 4. számú választókerületében, Hódmezővásárhely és Makó környékén majdnem 78 ezer választásra jogosult polgár él, de nyilván nem csak közülük kerülhettek ki a vita nézői.

Az előválasztás szeptember 28-án, kedden zárul le. Az majd az eredmények összeszámolása után derülhet ki, hogy úgy folytatódik-e Márki-Zay Péter politikai sikereinek sorozata, ahogy a vásárhelyi hívei szeretnék.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!