A legszorosabb előválasztási csata Szombathelyen lesz, fej fej mellett áll Ungár Péter és Czeglédy Csaba

Legfontosabb

2021. augusztus 7. – 10:47

frissítve

A legszorosabb előválasztási csata Szombathelyen lesz, fej fej mellett áll Ungár Péter és Czeglédy Csaba
Czeglédy Csaba és Ungár Péter – Fotó: Czeglédy Csaba / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A végletekig kiélezett előválasztási csata várható Szombathelyen és környékén, a legújabb felmérés szerint csak nüansznyival vezet Ungár Péter Czeglédy Csaba ellen Vas megye 1. választókerületében. A Medián Telexhez eljutó felmérése szerint az LMP-s képviselőnek van nagyobb esélye legyőzni jövőre Hende Csabát, Ungár népszerűségének még az se ártott, hogy a fideszes képviselő a mi kutyánk kölykének nevezte.

A Medián-kutatás főbb megállapításai

  • Ungárra a kormányt leváltani szándékozók 45 százaléka, míg Czeglédyre a 44 százalékuk szavazna.
  • Ungár Péternek van esélye legyőzni Hende Csabát, a megkérdezettek 47 százaléka szavazna rá, míg fideszes ellenfelére a 45 százalékuk voksolna.
  • Czeglédy Csaba rosszabbul áll ebben az összevetésben. Ellene 48-42%-ra vezet a volt honvédelmi miniszter.
  • A választókerületben vezet a Fidesz, a megkérdezettek 42 százaléka szavazna a kormánypártra, míg az ellenzék közös listáját a felmérésben résztvevők 38 százaléka támogatja.
  • Karácsony Gergely (MSZP-P-LMP) és Dobrev Klára (DK) is szintén 26-26%-ot, Jakab Péter (Jobbik) 21%-ot kapna a miniszterelnök-jelölti előválasztáson.

Jó pár választókerületben akár már előre ki lehetne jelenteni, hogy ki nyeri az ellenzéki előválasztást. Szombathelyen azonban messze nem ez a helyzet, pár héttel a szavazás kezdete előtt megjósolhatatlan, hogy végül ki jön ki jobban a DK-s Czeglédy Csaba és az LMP-s Ungár Péter küzdelméből. A DK-nak a legnagyobb a támogatottsága a környéken, ám Ungár mögé beállt az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik is.

Alighanem a szombathelyi választókerületben készült a legtöbb közvélemény-kutatás az elmúlt bő egy évben, legalább is innen került ki a legtöbb részlet. A Závecz első három mérésében (2020. május, 2020. szeptember, 2021. január) a teljes lakosság és a biztos szavazók körében is Czeglédy Csaba állt a legjobban, de akkor még az ex-jobbikos Bana Tibor is versenyben volt, és a momentumos Iker Áront is mérték mint potenciális induló.

Kettejük kiválása után májusra már csak ketten maradtak Ungárral, és az LMP-s jelölt mutatóinak szemmel láthatóan jót tett az egy az egy elleni küzdelem, fordítani tudott. A Závecz májusi felmérésében a teljes lakosság körében már három százalékkal megelőzte (30 – 27%) a DK szombathelyi képviselőjét, a biztos szavazók között pedig döntetlenre (45-45%) hozta a versenyt.

Nüansznyival vezet Ungár, megjósolhatatlan a végeredmény

A Medián július végén (júl. 16 és 24. között) az LMP megbízásából készített a választókerületben egy nagymintás, reprezentatív felmérést 1700 fő megkérdezésével. A Telexhez is eljutó kutatás alapján se lehet még kihirdetni az előválasztás győztesét, ugyanis

Ungárra a kormányt leváltani szándékozók 45 százaléka, míg Czeglédyre a 44 százalékuk szavazna.

Az egy százalék pedig bőven hibahatáron belül van, azaz továbbra is fej-fej mellett áll a két jelölt. A párt nélküliek körében ugyanakkor az látszik, hogy Ungárnak lehet még nagyobb merítése az utolsó hetekben, körükben 41 százalékponton áll, ellenfelét ezzel szemben csak 23 százalékponton mérték. Igaz, nehéz lesz az előválasztásra mozgósítani azokat, akik még júliusban is bizonytalanok, nem valószínű, hogy körükből sokan részt vennének.

Ungár Péter és a 99 mozgalom kampányesemény Szombathelyen – Fotó: Ungár Péter / Facebook
Ungár Péter és a 99 mozgalom kampányesemény Szombathelyen – Fotó: Ungár Péter / Facebook

Valamivel részletesebb képet kapunk, ha megnézzük, hogy áll a két jelölt támogatottsága az előválasztást szervező hat párt szavazótáborában.

  • Bár nem állt be a Momentum Ungár mögé, a párt szombathelyi szavazóinál így is jócskán vezet az LMP-s képviselő a DK-s jelölttel szemben (62-32%).
  • Hiába ment el pár hete Szombathelyre Karácsony Gergely, hogy Jordán Tamással, Nemény Andrással és Kunhalmi Ágnessel megtolják Ungár kampányszekerét, az MSZP-P helyi szavazói – úgy tűnik – megosztottak: az LMP-s jelöltre szavazna az 52 százalékuk, a DK indulójára pedig a 46 százalékuk voksolna. Ez persze nem is olyan meglepő, hiszen Czeglédy korábban az MSZP-ben politizált, de a két párt között amúgy is van átjárás.
  • A jobbikos szavazók se tették le egyértelműen a voksukat, hiába állt be pártjuk Ungár mögé. 49 százalékuk szavazna az LMP-s jelöltre, 40 százalékuk inkább az ellenfelét támogatja.

A mozgósítás dönthet, Ungárnak érdemes rámenni a kistelepülésekre

A felmérésből az is kiderült, hogy a kistelepüléseken (58%) jobban áll Ungár, mint Czeglédy (32%), Szombathelyen pedig fej-fej mellett versenyeznek, csak minimális előnye van DK jelöltjének (45-44%).

Vas megye 1. választókerületéhez Szombathely mellett 11 település tartozik, Ungárnak a győzelemhez fontos lesz, hogy ne csak a szombathelyi szavazóit tudja mozgósítani. „Ez egy nagyon szoros küzdelem, nem szabad hátradőlni” – mondta a Telexnek az LMP-s képviselő. Szeretné, hogy a kisebb településekről is minél többen részt vegyenek az előválasztáson, várhatóan sok fog múlni azon, hogy hol lesznek felállítva a sátrak.

„Ha hatezer ember részt vesz Szombathelyen az előválasztáson, azt gondolom, hogy erős demokratikus felhatalmazása lesz a győztesnek” – fogalmazott a DK jelöltje. Czeglédy abban bízik, hogy a DK-s szavazók és az erős szombathelyi ismeretségi köre mellett a szombathelyi egyéni körzetében, Derkovits városrészben élőket is sikerül mozgósítania, ahol egy ciklus kivételével (2002-ben nem indult) 1998 óta minden alkalommal győzni tudott az önkormányzati választásokon.

Czeglédy Csaba felszólal a közgyűlésen – Fotó: Czeglédy Csaba / Facebook
Czeglédy Csaba felszólal a közgyűlésen – Fotó: Czeglédy Csaba / Facebook

Abban mindenki egyetért, hogy az előválasztáson a mozgósítás lesz döntő faktor. Hann Endre, a felmérést készítő Medián ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy valójában nem lehet előre megmérni, mekkora lesz a részvétel. Előzetesen mindig sokan válaszolják azt a közvélemény-kutatásokban, hogy elmennek majd szavazni, de aztán sok egyéb tényező közbejöhet, ami miatt végül nem vesznek részt. Itt is ez a helyzet,

a kormányt leváltani szándékozók 61 százaléka azt mondta, biztosan elmegy szavazni az előválasztáson, de a valóságban csekély esély van ekkora részvételre.

A DK ugyanakkor a mozgósításban hagyományosan erős (a DK-s szavazók 78 százaléka azt ígérte, részt vesz az előválasztásban), ez Czeglédynek kedvező lehet – mondta a Medián vezetője. Másrészt viszont a DK jelöltjének a többi párt szavazói között nagyobb az elutasítottsága.

Hende megpróbálta elbizonytalanítani az ellenzéki szavazókat

Ezt a megállapítást támasztja alá, hogy a Medián felmérése szerint a kormányt váltani szándékozók szerint Ungár Péternek van nagyobb esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét jövő áprilisban. Ebben az összevetésben 42 százalékponton végzett az LMP-s politikus, míg Czeglédy 33 százalékponton áll.

Megnézték, hogy mi lenne az eredmény, ha Hende Csabával egy az egy ellen kell megküzdenie a jelölteknek.

Eszerint Ungár Péternek van esélye legyőzni Hende Csabát, a megkérdezettek 47 százaléka szavazna rá, míg fideszes ellenfelére a 45 százalékuk voksolna.

Czeglédy Csaba rosszabbul áll ebben az összevetésben. Ellene 48-42%-ra vezet a volt honvédelmi miniszter, ami Hann szerint elsősorban azzal magyarázható, hogy a DK-s jelölt az ellenzéki szavazók körében is eléggé megosztó.

A DK jelöltje szerint ugyanakkor ez csak egy pillanatfelvétel, és nem szabad messzemenő következtetéseket levonni belőle. „Jövő áprilisban már nem lesz jelentősége, hogy ki nyer az előválasztáson, mert bármelyik jelölt szinte százalékra pontosan ugyanannyi szavazatot be fog tudni gyűjteni” – mondta Czeglédy a Telexnek. Szerinte mára teljesen háttérbe szorult az ellenzéki szavazók pártpreferenciája, és a többségnek mindegy, hogy ki lesz a Fidesz kihívója, rá fog szavazni.

Hende Csaba ugyanakkor úgy tűnik, inkább Czeglédy Csabát látná szívesebben ellenfelének jövő áprilisban. Erre utal a legutóbbi ATV-s nyilatkozata is, amikor Ungárról azt mondta, hogy a vehemens Fidesz és Hende-ellenességgel szeretné elleplezni azt, hogy ő egy trójai faló.

„Ugyanis, ha Ungár Péter bekerül a parlamentbe, akár listán, akár egyéniben, a megfelelő pillanatban át fog állni a Fideszhez”

– fogalmazott a fideszes országgyűlési képviselő. Ezzel az lehetett a célja, hogy elbizonytalanítsa az ellenzéki szavazókat, hiszen az előválasztáson várhatóan csak a legelkötelezettebb kormánykritikusok fognak részt venni, akik körében nyilván nem népszerű, ha valakit fideszes „elhajlással” vádolnak. A felmérés már a nyilatkozat után készült, és ez alapján úgy tűnik, Hende szavai nem érték el a kívánt eredményt.

A legutóbbi két választáson egyébként nyerni tudott Hende ebben a körzetben, és Vas megyében hagyományosan jól szerepel a Fidesz. Pont ezért okozott némi meglepetést, hogy 2019-ben az MSZP-s Nemény András nyerte Szombathelyen a polgármester-választást.

Nemény népszerűsége láthatóan azóta se csökkent, a Medián felmérésében a megkérdezettek 65 százaléka azt válaszolta, hogy szívesen látná valamilyen fontos politikai szerepben.

Jócskán lemaradt tőle a többi politikus. Hendéről a résztvevők 43 százaléka, Ungárról a 35 százalékuk, Czeglédyről pedig a 33 százalékuk mondta ezt.

Hende Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszél A kormánynak fontos a határmenti települések véleménye címmel tartott sajtótájékoztatón a koronavírus miatt lezárt Pornóapáti-Németlövő (Deutsch Schützen) közúti határátkelőhelynél, a magyar-osztrák határon 2020. szeptember 10-én – Fotó: Varga György / MTI
Hende Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszél A kormánynak fontos a határmenti települések véleménye címmel tartott sajtótájékoztatón a koronavírus miatt lezárt Pornóapáti-Németlövő (Deutsch Schützen) közúti határátkelőhelynél, a magyar-osztrák határon 2020. szeptember 10-én – Fotó: Varga György / MTI

Vezet a Fidesz, jól állnak a kutyák és a Mi Hazánk is

A felmérésből az is kiderült, hogy az országos eredményekhez hasonlóan a választókerület is megosztott. A megkérdezettek közel fele (48%) annak örülne, ha maradna a mostani kormány a jövő évi választások után, míg 46 százalék kormányváltást akar, és 6 százalék nem tudott erre a kérdésre válaszolni.

A választókerületben vezet a Fidesz, a megkérdezettek 42 százaléka szavazna a kormánypártra, míg az ellenzék közös listáját a felmérésben résztvevők 38 százaléka támogatja.

Népszerű a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (5%), de a Mi Hazánk Mozgalom se áll rosszul (4%) itt. Ennél is érdekesebben alakult az utóbbi két kisebb párt támogatottsága, amikor rákérdeztek, hogy melyik pártra szavaznának a választók, ha nem két nagy tömb állna egymással szemben, azaz nem közös listán indulna a hat ellenzéki párt.

Hiába Nemény András és Karácsony Gergely (mint mindjárt látni fogjuk) helyi népszerűsége, pártjaik még együttvéve is elmaradtak az LMP-től, az MKKP-től és a Mi Hazánktól. A DK a legnépszerűbb ellenzéki párt Vas megye 1. választókerületében, alig előzi a Jobbik a Momentumot.

Karácsony és Dobrev között vacilálnak a szombathelyiek

Nemcsak az egyéni képviselőjelöltek, hanem a miniszterelnök-jelöltek között is szoros verseny lesz ebben a körzetben. Az itt is egyértelműnek tűnik, hogy ki az a három jelölt, aki továbbjut a második fordulóba, de a végső eredményt nehéz lenne ez alapján megtippelni.

  • Karácsony Gergely (MSZP-P-LMP): 26%
  • Dobrev Klára (DK): 26%
  • Jakab Péter (Jobbik): 21%
  • Márki-Zay Péter (MMM): 8%
  • Pálinkás József (Új Világ Néppárt): 4%
  • Fekete-Győr András (Momentum): 3%

Az ellenzéki szavazók többsége Karácsony Gergelyt (38%) tartja az előválasztás esélyesének, Dobrev Klára (25%) és Jakab Péter (19%) előtt.

Múlt hétfő óta jelezhetik hivatalosan is indulási szándékukat az előválasztási jelöltek, majd két hetük lesz (augusztus 23. és szeptember 6. között), hogy megszerezzék a megfelelő számú ajánlást. Ez a miniszterelnök-jelöltnél országosan húszezer ajánlást, egyéni jelölteknél pedig négyszáz helyi ajánlást jelent. Az előválasztás első fordulóját szeptember 18–26. között, a második fordulót pedig október 4–10. között rendezik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!