Závecz: Nagyobb eséllyel győzhetné le Ungár Hende Csabát, de az előválasztás csak egy hajszálon múlhat

Legfontosabb

2021. május 11. – 05:14

frissítve

Závecz: Nagyobb eséllyel győzhetné le Ungár Hende Csabát, de az előválasztás csak egy hajszálon múlhat
Forrás: Ungár Péter / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A vidéki körzetek közül Szombathelyen várható az egyik legkomolyabb küzdelem az ellenzéki előválasztáson, miután két, országosan ismert politikus is bejelentette indulását. A DK Czeglédy Csabát, az LMP pedig Ungár Pétert jelöli Vas megye 1. választókerületében. A Závecz friss felmérése szerint nüanszokon múlhat kettejük párharca, Hende Csabát ugyanakkor Ungárnak van nagyobb esélye legyőzni a jövő évi választásokon. Karácsony a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt a Vas megyei körzetben, az ellenzéki összefogás pedig nyolc százalékkal előzi a Fideszt.

Szombathelyen többen már jóval azelőtt elkezdtek kampányolni az ellenzéki előválasztásra, hogy a pártelnökök megegyeztek volna az alapkérdésekben. Míg korábban négy jelöltet is emlegettek a Vas megyei választókerületben, mostanra csak ketten maradtak. Bana Tibor, volt jobbikos képviselő április végén ugyanis bejelentette, hogy ő inkább átmegy a szomszédos, szentgotthárdi körzetbe, ahol a mérések alapján jóval nagyobb esélye van a győzelemre. Döntésében szerepet játszott az is, hogy szerinte Szombathelyen nem jó irányba ment el az előválasztási kampány, mert „túlságosan személyeskedő hangvételűvé” vált.

Azt egyelőre nem tudni, hogy lesz-e még más jelölt is Czeglédy Csabán és Ungár Péteren kívül. Információink szerint a Jobbik az LMP politikusa mögé állhat be, az MSZP–P pedig nem indulna ebben a körzetben. Az MSZP és Párbeszéd sajtóosztályától azt írták kérdésünkre, hogy még nem döntöttek.

Czeglédy Csaba – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Czeglédy Csaba – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A Momentum egyelőre kérdéses. Korábban azt lehetett hallani, hogy László Győző szombathelyi alpolgármestert jelölnék, de információink szerint az alpolgármester nem tervez elindulni. Pedig a Závecz friss felmérése szerint nagyobb László elfogadottsága (56%), mint Ungáré (43%) és Czeglédyé (33%), és kisebb az elutasítottsága (30%), mint az LMP (46%) vagy a DK (60%) politikusának.

Szoros küzdelem, nüansznyi különbségek

Ungár és Czeglédy választási küzdelmére fókuszált a ZRI Závecz Research 700 fős reprezentatív felmérése, amit az LMP megbízásából készítettek 2021. április 27. és május 5. között a választókerület felnőtt lakossága körében.

Ez volt a cég negyedik közvélemény-kutatása a szombathelyi választókerületben tavaly május óta, így pár tendencia megfigyelhető az eredmények alapján. Jól látszik például, hogy egyre többen támogatják az előválasztást. A friss felmérés szerint már a választókerületiek 44 százaléka elmenne szavazni, míg tavaly még csak a válaszadók 38 százaléka mondta ezt.

Az elmúlt egy évben sokat nőtt Ungár Péter ismertsége Szombathelyen. Míg tavaly májusban a választókerületiek háromnegyede mondta csak azt, hogy hallott róla, most már 88 százalék ez az arány. Czeglédy Csabát már tavaly májusban is szinte mindenki (97%) ismerte Szombathelyen, és azóta se felejtették el a nevét (96%).

Az előző három mérés (2020. május, 2020. szeptember, 2021. január) során a teljes lakosság és a biztos szavazók körében is Czeglédy Csaba állt a legjobban, ám akkor meg lehetett jelölni Bana Tibor (Mindenki Magyarországa Mozgalom) és Iker Áron (Momentum) nevét is. Ez pedig azt jelentette, hogy több jelölt között aprózódtak szét a szavazatok. Januárban a teljes lakosság körében három százalékkal (16 – 13%), míg a részvételt ígérők körében öt százalékkal (31 – 26%) állt jobban a DK-s jelölt, mint az LMP képviselője.

A mostani kutatás szerint – Bana és Iker nélkül – Ungár fordított, és az előbbi körben három százalékkal megelőzte (30 – 27%) Czeglédyt, utóbbi körben pedig döntetlenre (45-45%) állnak.

Ugyancsak fej fej mellett állnak (50 – 50%) a részvételt ígérők és választani tudók között. Ez alapján pedig végletesen kiélezett kampányra lehet számítani a következő hónapokban.

Ungár előzése mögött két ok is lehet. Egyrészt nőtt az ismertsége, másrészt pedig az látható, hogy Bana szavazóit ő tudta eddig jobban megszólítani, vagy legalább is ő jön ki abból jobban, ha kevesebb jelölt közül választhatnak a szavazók. Ezt megerősítette lapunknak Závecz Tibor is, aki szerint integratívabb Ungár Péter. A kutató szerint az LMP-s politikus jobban meg tudja helyben szólítani azokat az ellenzéki szavazókat, akik nem kötődnek pártokhoz. Czeglédy Csaba mögött ugyanakkor ott áll a legerősebb ellenzéki párt hagyományosan aktív szavazótáborral.

Ungár nagyobb eséllyel győzi le Hendét, Czeglédy megosztóbb

Évek óta visszatérő kérdés, hogy valóban működik-e az átszavazás az ellenzéki oldalon, bár az önkormányzati választások elég egyértelmű választ adtak rá. Szombathelyen az ellenzéki szavazók 80 százaléka válaszolta azt, hogy Ungár Péterre szavaz 2022-ben, ha ő nyer az ellenzéki előválasztáson. 11 százalékuk nem voksolna rá, és 9 százalékuk nem válaszolt a kérdésre.

Czeglédy valamivel jobban megosztja az ellenzéki szavazókat. Amennyiben a DK politikusa nyeri az előválasztást,

csak az ellenzéki szavazók 72 százaléka voksolna rá 2022-ben. A 20 százalékuk azt mondta, hogy nem szavazna a DK politikusára, 8 százalék pedig nem válaszolt erre a kérdésre.

Kicsit árnyalja ezt a képet a következő adatsor. Felmérték, hogy miként végezne a két politikus, ha egy az egyben versenyeznek Hende Csabával. Eszerint

  • Ungár legyőzné a Fidesz képviselőjét (47 – 44%), míg
  • Czeglédy döntetlenre áll (45 – 45%) a volt honvédelmi miniszterrel.

Mint a fenti grafikonokból is jól látható, mind a ketten jelentősen feljöttek a tavaly májusi első méréshez képest. Akkor Ungárt és Czeglédyt is előzte Fidesz politikusa az egy az egy elleni összevetésben. Idén februárban azonban már Ungár jött ki győztesen kettejük párharcából (43 – 41%), és Czeglédy is egyre közeledett ebben az összevetésben.

Ez egyértelműen növekvő ellenzéki támogatottságra utal. A 2018-as választásokon Hende majdnem húsz százalékkal több szavazatot kapott, mint az MSZP–P jelöltje, Nemény András (49,92 – 30,52%). Akkor még nem volt ellenzéki összefogás, a Jobbik (12,58%), az LMP (3,55%) és a Momentum (1,17%) is saját jelöltet indított Szombathelyen. A tavalyelőtti önkormányzati választásra azonban már felsorakoztak az ellenzéki pártok Nemény András polgármesterjelölt mögött, aki szoros csatában, 399 szavazattal legyőzte fideszes ellenfelét, Balázsy Pétert.

Nemény népszerűsége azóta se csökkent, a Závecz mostani felmérése szerint

a szombathelyi polgármester támogatottsága jelentősen meghaladja Ungár és Czeglédy elfogadottságát.

A szombathelyiek 70 százaléka mondta azt, hogy szívesen látná valamilyen fontos politikai pozícióban Neményt, és mindössze 24 százalékuk mondta ennek ellenkezőjét. Információink szerint azonban nincs szó arról, hogy Nemény megmérettetné magát az előválasztáson.

A DK a legnépszerűbb ellenzéki párt, de csak az összefogás nyerhet a Fidesz ellen

Mint már korábban szó volt róla, a választási mozgósításban komoly fegyvertény lehet Czeglédynek, hogy a Vas megyei körzetben messze az ő pártja messze a legnépszerűbb. A felmérés szerint egy mostani választáson a szombathelyiek 15 százaléka szavazna a DK-ra.

Jócskán elmarad tőlük a többi párt támogatottsága: Momentum (5%), MSZP (3%), Jobbik (3%), LMP (2%), Párbeszéd (1%), Mi Hazánk Mozgalom (1%), MKKP (1%). Magas a bizonytalanok (18%) és a titkolózók (8%) aránya, és a Fidesz továbbra is a legnépszerűbb párt (37%) a választókerületben.

Az itt is jól látszik ugyanakkor, hogy ha nem pártokra kell szavazni, hanem a Fidesz–KDNP és az ellenzéki összefogás között dől el a választás, akkor az utóbbi (48%) komoly előnnyel, nyolcszázalékos különbséggel vezet a kormánypártokkal szemben (40%).

Viszont amikor arról kérdezték a résztvevőket, hogy szerintük ki fogja nyerni a következő országgyűlési választást, már nem ilyen egyértelmű a képlet. A környezetükben az ellenzéket tartják esélyesebbnek (43 – 35%), országosan ugyanakkor úgy látják, a Fidesz nyerheti meg a választást (48 – 32%). „Helyben ellenzéki politikai klímát érzékelnek, országosan pedig elég markánsan Fidesz-győzelmet” – fogalmazott Závecz.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölteknél jóval egyszerűbb és egyértelműbb a helyzet. A felmérésben részt vevők majdnem negyede Karácsony Gergelyre (23%) szavazna, míg Dobrev Klára mellett a választókerületiek a 16 százaléka voksolna. Jócskán mögöttük marad Márki-Zay Péter (7%), Jakab Péter (6%) és Fekete-Győr András (3%). A válaszolók 45 százaléka nem tudta megmondani, hogy kire szavazna, ha most lenne az előválasztás. Igaz, köztük lehetnek a Fidesz szavazói is, hiszen a teljes lakosság körében készült.

Ennél is markánsabb volt Karácsony előnye, amikor arról kérdezték a szombathelyieket, hogy szerintük ki nyeri a miniszterelnök-jelölti előválasztást. A főpolgármester nevét mondta a válaszolók harmada (33%), 14 százalékuk Dobrev Klárát. Jakabot a válaszolók 6, Márki-Zayt 5, Fekete-Győrt pedig 1 százaléka tartja esélyesnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!