Három körzet, ahol nagyon izgalmasan alakul az előválasztás

2021. szeptember 26. – 08:33

Másolás

Vágólapra másolva

Idén ősszel megbillent a sokáig stabilnak tűnő politikai egyensúly a NER-ben: az előválasztás lebonyolításával az elmúlt 11 évben talán először látványosabb és aktívabb az ellenzék, mint a Fidesz. Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei járják az országot (ebben az összeállításunkban mindegyiküket megmutattuk), de az egyéni választókerületekben is intenzíven kampányolnak az ellenzéki politikusok.

Noha van 11 körzet, ahol csak egy jelölt indul, és jócskán vannak még olyanok, ahol nem kell nagy merészség annak megtippeléséhez, hogy ki lesz a befutó, vannak olyan egyéni választókerületek is, ahol nagyon szoros verseny várható. A kampány során a Telexen három ilyen körzetet is bemutattunk, ebben a cikkben elmeséljük a videók készülésének hátterét.

Mindhárom videó több ember több napnyi munkájával készült. Szervezéssel, előkészületekkel, forgatásokkal, utazásokkal és vágásokkal együtt idő- és forrásigényes, míg összeáll egy-egy ilyen anyag. Ha fontosnak tartja a munkánkat, ide kattintva támogassa a Telexet!

Kálmán Olga–Tordai Bence

Számomra a budai forgatás egy újfajta kihívás volt. Kálmán Olgával korábban kollégák voltunk, most először csináltam vele interjút. Értelemszerűen ez először egy furcsa helyzet, átalakult a kettőnk közti viszony. Évek óta nem beszéltünk, de mégis igényelt egyfajta mentális rákészülést, hogy megteremtsem a szükséges kritikai attitűdöt az irányába.

A megváltozott szerepkör ellenére persze Kálmán Olga Kálmán Olga maradt. Pontosan úgy állt le vitatkozni a Fideszes aktivistákkal szombat reggel fél kilenckor a piacon, mint pár évvel korábban politikusokkal a stúdióban.

Tóth Csaba vs. Hadházy Ákos

Minden választáson vannak olyan választókerületek, amelyek nagyobb figyelmet kapnak a többinél, ez a dolgok normális menete. Viszont ami Zugló körül történik, az már inkább az extrém kategóriába tartozik – így nem volt kérdés, hogy önálló videós tartalmat készítsünk a Tóth Csaba– Hadházy Ákos összecsapásáról.

Az ellenzéki közvélemény egy jelentős részében ez a jó és a rossz faék egyszerűséggel eldönthető küzdelme. Ennek az agendának a nyomvonalán haladva elmerülhettünk volna a sajtóban már számtalanszor tárgyalt kétes zuglói ügyekben, de nagyobb kihívásnak gondoltam, hogy olyan anyagot készítsünk, amely mindkét jelölthöz kritikusan viszonyul és közben bemutatja a küzdelem politikai kontextusát is; például ha ennyire egyszerű választani a két jelölt között, akkor a pártok többsége miért a sokak által korruptnak tartott Tóthot támogatja a korrupcióellenes küzdelem bajnokaként elkönyvelt Hadházyval szemben.

Zuglóban annyira pörögnek az események, az előválasztás közepén felborult a korábbi konstrukció. Karácsony a miniszterelnök-jelöltek vitáján kifarolt Tóth mögül, utána a Párbeszéd, a DK és a Jobbik is jelezte, hogy visszavonják helyben a szocialista jelölt támogatását.

Fun fact: a forgatáshoz kapcsolódó kedvenc jelenetem az volt, amikor a videó megjelenése előtti este bementem a kedvenc I. kerületi kocsmámba, ahol ketten ültek a pultnál, és hogy hogy nem, éppen a zuglói előválasztásról beszélgettek.

Akit ennél mélyebb érdekel, hogy mit lehet tényalapon Tóth Csabáról, illetve vele kapcsolatban állítani, annak ajánlom Rovó Attila gyorstalpaló cikkét.

Czeglédy Csaba vs. Ungár Péter

Általában minél kisebb településre megyünk, annál nehezebb megszólítani az embereket kamerával – és emiatt egyre nehezebb átfogó, sokszínű képet kialakítani egy riportban, akár országos, akár helyi kérdésekről van szó. A Szombathely melletti falvakban rengeteg embert szólítottunk meg, gyakorlatilag mindenkit, akivel találkoztunk, és így sikerült összesen három emberrel interjúznunk. És persze miért is lenne óriási a bizalom a médiában, amikor az elmúlt években folyamatos tulajdonos- és irányváltozáson ment át rengeteg médium, vagy épp ott a Telex, amiről 13 hónapja még senki sem hallott, de azt se felejtsük el, hogy nem egyszer készültek olyan anyagok a magyar médiában, amelyekben szörnyen szereplő, sokszor vidéki megszólalókat figuráztak ki és nevetett rajtuk az egész ország. Ehhez meg ki akarna önként asszisztálni, ha nem tudja, hogy milyen újságban, milyen politikai indokkal vagy csak milyen, kifigurázó szándékkal akarják őt megszólaltatni?

De a legrosszabb, leginkább kihagyott helyzetek mégiscsak azok, amikor valaki megáll, elgondolkozik és látszik, hogy nagyon szeretné elmondani a véleményét, de a munkahelye vagy épp a környezete miatt nem meri elmondani azt sem, hogy mit gondol önmagában az előválasztásról vagy a helyi jelöltekről. Persze ettől még ugyanúgy érdemes próbálkozni, mert aztán jönnek olyan pillanatok, mint amikor a riportban is szereplő idősebb férfi egyszer csak elkezd Humboldtot idézni amiatt, hogy megindokolja a gondolatait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!