Legyőzték az offshore-botrányos Ráczné Földi Juditot Fejér megyében

2021. szeptember 29. – 17:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fejér megye 1. számú választókerületében Márton Roland ügyvéd, önkormányzati képviselő, az MSZP-Párbeszéd jelöltje nyert, akit az LMP és a Momentum is támogatott, megválasztása esetén pedig a szocialista frakciót erősíti. Ő 3057 szavazatot kapott,, az offshore-botrányos, DK-s, de a Jobbik által is támogatott Ráczné Földi Judit 2440 szavazattal a második lett.

Fejér megye 1. számú választókerülete lényegében Székesfehérvár városát fedi le. 2018-ban itt a fideszes Vargha Tamás győzött a szavazatok 47,2 százalékával, az ellenfeleire adott szavazatok megoszlottak a baloldali összefogás színeiben már akkor is induló Ráczné (31 százalék), illetve a jobbikos (13,9 százalék) és LMP-s (6 százalék) jelöltek között.

A választókerületi versengés országos szinten egyértelműen Ráczné Földi Judit offshore-botránya miatt került az érdeklődés középpontjába. Ezt az offshore-cégekre jellemzően nem éppen egyszerű ügyet ebben a cikkben foglaltuk összes részletesen, a lényeg a következő: A Válasz fedezte fel Ráczné önéletrajzában kapcsolatát a Székesfehérvárra utaló, de budapesti bejegyzésű Alba Autómosóval, melyről kiderült, hogy a viszonylag komoly, tavaly 2,5 milliárdos forgalmat elérő cég egy Delaware-i (vagyis egy ismert amerikai offshore-paradicsomba bejegyzett) társaság, a Minos King Global Business LLC tulajdonában állt. Ez azért is volt kellemetlen, mivel Ráczné is aláírta azt a feddhetetlenségi nyilatkozatot, ami az előválasztáson való indulás egyik feltétele volt. Ebben a jelöltek kijelentették, hogy nincs offshore cég a tulajdonukban.

Ráczné Földi Judit Székesfehérváron kampányol szeptember 20-án – Fotó: Ráczné Földi Judit / Telex
Ráczné Földi Judit Székesfehérváron kampányol szeptember 20-án – Fotó: Ráczné Földi Judit / Telex

Ráczné a tények ellenére kategorikusan letagadta az egészet, és pártja is kiállt jelöltje mellett „lejárató kampány”-nak minősítette az egészet. Később azután Ráczné módosított az álláspontján, és hirtelen eszébe jutott, hogy 2010 óta valóban képviselő, de nem tulajdonos, csak ezt hibásan jegyezték be.

Az ügyet az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) is tárgyalta, amelyben az ellenzéki pártok képviselői elutasították az etikai panaszt, a DK és a vele szövetséges Jobbik nemmel szavazott, a többiek tartózkodtak, vagy támogatták a indítványt. A Márton Roland mögött álló Párbeszéd a Tóth Csaba mögüli kihátrálást követően a többi pártot is felszólította a vállalhatatlan jelöltektől való „megtisztulásra”, beleértve Rácznét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!