Telex Neked #100: Pokoli földrengés, és ne bassza már meg Schadl!

2023. február 10. – 04:54

Másolás

Vágólapra másolva

Ez a Telex heti hírlevele a február 2. és 8. közötti legfontosabb eseményekről. Aki már csütörtökön szeretné megkapni a hírlevelet, vagy kíváncsi, ahogy rövid interjúkban bemutatjuk a szerkesztőség tagjait, itt a cikk végén feliratkozhat.

Kedves Olvasók!

Weiler Vilmos vagyok, újságíró a Telex közéleti rovatában. Főleg gazdasági és belpolitikai cikkeket szoktam írni, de néha kibújok a szerkesztők elvárásai alól, és írok külpolitikáról, sorozatokról, fesztiválokról meg alkoholfogyasztásról is. Ez én vagyok 2023 eddigi legizgalmasabb kirándulásán, amikor egészen a Blaha Lujza térig jutottam, háttérben a kedvenc közvécém.

Én – Fotó: Előd Fruzsina / Telex
Én – Fotó: Előd Fruzsina / Telex

A héten nagyon szomorú és nagyon vicces témák is lesznek, ezek:

Pokoli földrengés

Hétfő hajnalban a Richter-skálán 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, amelyben azóta több mint 15 ezren haltak meg. A földrengéstől több ezer ház omlott össze, Szíriában ráadásul a 11 éve tartó polgárháború akadályozza a segítségnyújtást. A katasztrófa miatt olyan drámai helyzetek alakulnak ki, mint a nőé, aki a romok alatt szülte meg gyerekét, illetve a szír kislányé, aki 36 órán át védte öccsét a romok között, miután rájuk omlott a családi házuk.

A földrengés helyszínére több mint negyven országból érkeztek azonnal mentőalakulatok, köztük Magyarországról is, ahonnan legalább hét csapat van kint. Ők mostanra 32 túlélőt mentettek ki a romok alól. A mentést az sem segíti, hogy az utak, hidak, repülőterek és kikötők is sérültek a földrengésben, és hogy sok helyen mínusz 5-10 fok van. Szintén baj, hogy a török hatóságok sokak szerint teljesen felkészületlenül, komolyabb szervezés nélkül kezdték el a mentést. A török kormányt emiatt egyre többen kritizálták a Twitteren, mire az érintett régióban lekapcsolták a Twittert, és elkezdték letartóztatni azokat, akik „provokatívan posztoltak” a katasztrófáról és a mentésről.

Schadl Györgyöt mindjárt elítélik, úgyhogy végre megismerheti az egész ország

Ahogy közeledik az ítélethirdetés a Schadl–Völner-ügyben, úgy szivárog ki egyre több hangfelvétel és tanúvallomás a nyomozati anyagból. Ezeket mi is részletesen feldolgoztuk, megjelent például egy anyagunk, amelyben minisztériumi dolgozók mesélték, milyen megalázó volt Schadl rendszerében dolgozni, egy másikban pedig egy beszervezett és zsarolt végrehajtó szemszögéből mutattuk be ugyanezt. De érdekes az is, ahogy Schadl a Spanyolországban vett házáról beszél, meg az is, ahogy a feleségétől kérdezi: éhezik-e, amiért az egész vagyonukat lefoglalták.

Ne bassza már meg a jó ég, hogy egy Telex-cikkre reagáljon a Kúria elnöke!

Vannak dolgok, amelyek egy ideig menőnek számítanak, aztán később már nagyon nem azok. Ilyen például Schadl György barátjának lenni. Eljutott a Telexhez egy telefonbeszélgetés felvétele, amelyen Schadl György, a végrehajtói maffia végrehajtás volt vezetője Senyei Györggyel, az Országos Bírósági Hivatal vezetőjével röhögi körbe Varga Zs. Andrást, a Kúria elnökét.

Miért? Azért, mert az egy közleményben keménykedett a Telexszel, amiért megírtuk, hogy bírói tapasztalat nélkül nélkül nevezett ki egy volt államtitkárt kúriai bírónak. Senyei hivatala persze perrel fenyegetett minket, ha nyilvánosságra hozzuk a beszélgetést, de mi azt természetesen megtettük. Innen származik az ominózus Schadl-idézet:

„Szaros Telex-cikkre ne bassza már meg – már bocsánat – a jó ég, hogy a Kúria elnöke reagáljon. Ráadásul semmit nem tudsz csinálni, nem tudsz sajtó-helyreigazítási pert sem indítani, mert amit leírtak, az abszolút úgy van.”

Miért nyomják Orbánék az akkumulátorgyárakat, ha ennyien nem akarják?

Hetek óta egymást érik a botrányos közmeghallgatások az akkugyárak építéséről, amelyek ellen mostanában többször tüntettek Debrecenben. Az ott épülő gyár ellen három ellenzéki párt kezdeményezett népszavazást, a Megafon szerint viszont a tiltakozás csak baloldali hiszti, és azt a háttérből Soros szervezi. A téma annyira fontos, hogy cikksorozatot indítottunk a feltárására, amelynek első részében az akkumulátorgyártás gazdasági hátterét mutatjuk be.

Még pár nagyon érdekes cikk az elmúlt egy hétből:

A hét egyik legolvasottabb cikke a Városi cipőben, könnyű szövetnadrágban indult a Nagy-Hideg-hegyre, a hegyimentők hozták le volt

A hét képe

Mesut Hancer 15 éves lánya, Irmak kezét fogja, aki Kahramanmaraşban egy összeomlott épületben halt meg azután, hogy 7,8-as erősségű földmozgás rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi tartományait 2023. február 6-án hajnalban. A pusztító földrengés áldozatainak száma meghaladja a 15 ezret, több ezer épület dőlt össze, a mentési munkálatokat nehezíti a rossz időjárás. Több nemzetközi szervezet vesz részt a mentésben, Magyarországról legalább hét mentőcsapat utazott a katasztrófa helyszínére. A török elnök három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett az érintett régiókban.

 Fotó: Adem Altan / AFP
Fotó: Adem Altan / AFP

A hét videója: körüljárjuk, mi pontosan a Megafon, a Fidesz csodafegyvere, amivel teleüvöltik a Facebook-feedünket

Heti túraajánló: Ködbe fagyott erdélyi hegytetők, a Bihar-hegységben túráztunk

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

A hegység 1600-1800 méteres magaslatai hóbiztos terepnek számítanak, és közel vannak Magyarország keleti határaihoz. Havas, téli túrákhoz ideálisak. A hétvégén belekóstoltunk, és bár a jelentős mennyiségű hó mellé jelentős ködöt is kaptunk, és a csúcshódítás elég kalandosra sikeredett, kijelenthető: a túra különleges volt.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!