36 órán át védelmezte öccsét a romok között egy szír kislány, miután a földrengésben a családra omlott a ház

2023. február 8. – 21:46

Másolás

Vágólapra másolva

Két, észak-szíriai otthonuk beton maradványai közé szorult gyereket szabadítottak ki mentőalakulatok több mint 36 órával a Törökországot és Szíriát megrázó földrengés után – írja a CNN.

A gyerekek szíriai Haram egy kis falujában, Besnaya-Bseinehben éltek egy családi házban, ennek romjai között találtak rájuk. A mentésről készült felvétel tanúsága szerint a gyerekek alig tudtak mozogni, de az idősebb testvér, Mariam annyira meg tudta mozdítani a kezét, hogy eltakarja öccse arcát, némi védelmet nyújtva a törmelékek és a por ellen. A kisebbik gyerek neve a szülők elmondása alapján Ilaaf, ami védelmet jelent.

A videón hallatszik, ahogyan a lány azt mondja a mentőknek, „szedjetek ki innen, bármit megteszek értetek”, sőt, azt is hozzáteszi, hogy „a szolgátok leszek”, amire a mentők „nem, nemmel” válaszolnak.

A család a romok alatt töltött időben a Koránból szavalt részeket, és hangosan imádkozott, hogy valaki megtalálja őket. A gyerekek apja, Mustafa Zuhir Al-Sayed így számolt be a történtekről: „Éreztük, hogy megremeg a föld... törmelék kezdett hullani a fejünkre, és két napig maradtunk alatta” – mondta. „Ez egy olyan érzés, amit remélem, senkinek sem kell átélnie”.

A mentésről készült felvételen látható, ahogy a helyiek éljeneznek, miközben Mariamot és Ilaafot takarókba burkolva kihozzák a romok alól. A gyerekeket kórházba szállították, ahol orvosi ellátásban részesülnek.

Törökország és Szíria határát hétfő hajnalban rázta meg a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés, amit aztán a déli órákban egy újabb, 7,6-os erősségű földmozgás követett. A katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladta a 11 ezret, a sérültek száma megközelíti az ötvenezret. Magyar mentőalakulatok is dogoznak a helyszíneken, Törökországban hét csapat van kint, akik szerda estig legalább 32 embert mentettek ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!