Meghaladta a 20 ezret a törökországi és szíriai földrengés halálos áldozatainak száma

2023. február 9. – 06:57

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök estére meghaladta a 20 ezret a törökországi és szíriai földrengések halálos áldozatainak száma a helyi hatóságok összesítése szerint, a sérültek számát csak törökországban 64 ezerre becsülik – írja a Guardian.

Törökországban a halálos áldozatok száma 17 ezer fölé emelkedett – közölte csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török elnök. Szíriában az ellenzéki és a kormányzat által ellenőrzött területeken összesen 3000-nél is több halálos áldozatról tudnak. Az ENSZ vezető tisztviselője szerint Szíriában még súlyosabb a helyzet, csaknem 11 millió ember érintett, mivel újabb havazás súlyosbítja az egyébként is rendkívül rossz helyzetet. Közben megérkezett az ENSZ első, humanitárius segélyszállítmánya a térségbe.

Ahogy arról beszámoltunk, Törökország és Szíria határát hétfő hajnalban rázta meg a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés, amit aztán a déli órákban egy újabb, 7,6-os erősségű földmozgás követett. Azóta több száz kisebb rengés rázta meg a környéket.

Az anyagi kár szinte felmérhetetlen, több település szinte teljesen romokban hever, köztük Hatay tartomány székhelye, Antakya városa is. Három nappal a katasztrófa után a térségben még folyamatosan kutatnak túlélők és holttestek után. A török katasztrófavédelmi szervek munkáját számos külföldi mentőegység, köztük több magyar is segíti. A földrengésről ebben a cikkünkben írtunk részletesen, az ott dolgozó magyar mentőkről pedig itt olvashat hosszabban.

Mentők dolgoznak egy összedőlt épület helyén a törökországi Kahramanmaraşban 2023. február 8-án – Fotó: Ronen Zvulun / Reuters
Mentők dolgoznak egy összedőlt épület helyén a törökországi Kahramanmaraşban 2023. február 8-án – Fotó: Ronen Zvulun / Reuters

A mentésben részt vevők egy része és az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) vezetése a kormányt hibáztatja, amiért az ország az elmúlt két évtizedben nem készült fel egy ehhez hasonló földrengésre. Az ország vezetése erre válaszul blokkolni kezdte a fő kommunikációs felületnek számító Twittert a katasztrófa sújtotta régiókban. Legalább 18 személyt őrizetbe vettek, és közülük 5-öt le is tartóztattak, amiért „a földrengésről szóló provokatív bejegyzéseket” tettek közzé médiaplatformokon.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök elismerte, hogy voltak hiányosságok a hatóságok reagálásában, de azt mondta, hogy egy ilyen méretű katasztrófára lehetetlen felkészülni, és arra kérte a lakosságot, hogy „ne üljenek fel a provokációnak”, és a katasztrófavédelem tájékoztatását kövessék. „Ma az egység, a szolidaritás ideje van” – mondta, és bejelentette, hogy a károsult családoknak 10 ezer török líra (mintegy 192 ezer forint) anyagi támogatást nyújtanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!