Schadl György: Ne bassza már meg a jó ég, hogy egy Telex-cikkre reagáljon a Kúria elnöke!

2023. február 3. – 07:01

Schadl György: Ne bassza már meg a jó ég, hogy egy Telex-cikkre reagáljon a Kúria elnöke!
Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke beszédet mond az Amire Magyarország büszke lehet – A nemzeti büntetőpolitika sikerei, vívmányai 2010-2021 között című tanácskozás megnyitóján, az Igazságügyi Minisztériumban, 2021. október 11-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

2021-es idézet következik. Beszélők: Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke.

„Senyei: Most egy Telex-cikknek miért kell a Kúria elnökének odabaszni?

Schadl: Egyébként már eleve. Fölemeled a magad szintjére ezeket a dolgokat!

Senyei: Erről van szó. Két-három levelet kell írni, mert valamikor kell írni, de ez nem volt szerencsés. És mi a faszom az, hogy követelem? Az újságtól követelem, hogy ne írjon híreket?

[…]

Schadl: Szaros Telex-cikkre ne bassza már meg – már bocsánat – a jó ég, hogy a Kúria elnöke reagáljon!”

– hangzik el azon a 2021. június 2-i hangfelvételen, amely most a Telex birtokába jutott. A téma a Kúria elnökének közleménye, amelyben a Telexet a bírói függetlenség elleni támadással vádolja. De nézzük az eseményeket sorrendben!

Megírtuk azt, ami megtörtént

2021. június 1-jén, az előző esti Magyar Közlönyre hivatkozva írtuk meg, hogy bírává nevezte ki Áder János köztársasági elnök Hajas Barnabás jogászt. Ő pedig nem is akárhol kezdhette meg a pályafutását, hanem egyenesen a csúcson, a Kúrián, ahol Varga Zs. András kúriai elnöktől kapott fontos pozíciót.

Felháborodtak a jogászok

A kinevezés természetesen azonnal nagy felháborodást váltott ki a jogászvilágban, a hosszú évek és évtizedek óta a bírói ranglétrán előrejutni igyekvő bírák nem nézték jó szemmel, hogy valaki gyakorlat nélkül azonnal a Kúrián köt ki. Akkor erről a Diétás Magyar Múzsa is posztolt:

A Kúria elnöke szerint ez a bírák elleni újabb támadás

A történtekre, és elsősorban a Telex cikkére reagálva közleményt adott ki Varga Zs. András, a Kúria elnöke, amelyben azt írta:

A Kúria minden bírája az Alaptörvénynek és a törvényeknek megfelelően nyerte el kinevezését és beosztását. Mindnyájan Magyarország törvényes bírái. A bírói tekintély tiszteletben tartása az alkotmányos működés, a jogállam csorbítást nem tűrő alapértéke. A bírák és bíróságok megsértése a bírói függetlenség elleni támadás, ezért nem tartozik a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányosan védett körébe. Akkor sem, ha tendenciózusan összegyűjtött és csoportosított, valótlanságokkal kevert részigazságok próbálják a hitelesség látszatát kelteni.

Törvényesen kinevezett bírótársaim személyét és ezáltal a Kúria megsértését visszautasítom, és ugyanezt elvárom a bírói függetlenség és az alkotmányos rend védelme iránt elkötelezett minden intézménytől és szervezettől.

(A kinevezésről amúgy később az Országos Bírói Tanács mondta azt, hogy törvénytelen volt).

Schadl és Senyei szerint amit leírt a Telex, az abszolút úgy van

Az eset másnapján hívta fel egy egészen más ügyben Senyei György OBH-elnök Schadl Györgyöt, aki akkor még a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke volt. (Az MBVK hivatalos oldalán szereplő információk alapján Schadl még most is a kar elnöke.) A beszélgetés elején egy bírósági állásfoglalásról van szó, amelyet mindkét megszólaló érthetetlennek tart, az ügy részleteit már tavaly feldolgozta a 444, és arra az OBH is reagált.

De.

A teljes beszélgetés most került el a Telexhez, és kiderült, hogy annak második fele sem érdektelen. Ebben ugyanis Senyei és Schadl elég bizalmas stílusban beszélik ki Varga Zs. Andrást, a Kúria elnökét: többszörösen körberöhögik a bíróságok függetlenségéről kiadott, előző napi nyilatkozatát. A beszélgetést többször más témák szakítják meg, de a Hajas Barnabás kinevezéséről, a Telex-cikkről, és az erre kiadott közleményről szóló rész nagyjából így hangzik:

„Senyei: Megjelenik egy cikk. Hát bazdmeg!

Schadl: Ki nem szarja le?

S.: Megjelenik egy cikk, aminek a kétharmada tulajdonképpen igaz. Hát a Barnusnak van bírói gyakorlata?

Sch.: Nincs.

S.: Nincs. A Patyinak van? Nincs. És hogyha ezt valaki leírja, az nem a bíróság megsértése.

[…]

Sch.: Ahelyett, hogy egy kurva szót nem szólt volna.

S.: Mi a faszomnak? Megjelenik egy cikk, leírják, hát bazdmeg, leírják.

Sch.: Amúgy magunk közt: ki nem szarja le?

[…]

S.: Most egy Telex-cikknek miért kell a Kúria elnökének odabaszni?

Sch.: Egyébként már eleve. Fölemeled a magad szintjére ezeket a dolgokat.

S.: Erről van szó. Két-három levelet kell írni, mert valamikor kell írni, de ez nem volt szerencsés. És mi a faszom az, hogy követelem? Az újságtól követelem, hogy ne írjon híreket?

Sch.: Azért mondom, hogy ráadásul nem is volt igaz, vagy valós, amiket így leírogatott a…

S.: Hogy megsértette a bírókat. Tényleg megsértette. Mivel, azzal, hogy azt mondták, kevés?

Sch.: Nem mondott semmi olyat, amivel egyébként megsértette volna.

[…]

S.: Én ezt nem írtam volna meg, mert sokszor a kevesebb a több.

Sch.: Ez így van.

S.: Illetőleg, ha lépten-nyomon minden basztatásra meg baszomtatásra csinálunk egy közleményt, és visszautasítjuk, akkor az utána semmit nem fog érni.

Sch.: A bíróságnak az szerintem nem szerencsés, hagyni, hogy a bulvármédia a maga szintjére lehúzza.

S.: Most a Telexszel elkezdtek veszekedni!

Sch.: Szaros Telex-cikkre ne bassza már meg – már bocsánat – a jó ég, hogy a Kúria elnöke reagáljon.

S.: Visszautasítja. Egy újabb támadást bazdmeg.

[…]

Sch.: Ráadásul semmit nem tudsz csinálni, nem tudsz sajtó-helyreigazítási pert se indítani, mert amit leírtak, az abszolút úgy van.”

A történetnek érdekessége, hogy az OBH elnöke, és a végrehajtás vezetője a Kúria elnökének nyilatkozatát a bíróságok elleni támadásról nevetségesnek tartja. Ez sokat elmond arról, hogy a hasonló intézmények vezetésében úgy általánosságban mennyire veszik komolyan a nyilvánosságban keménykedő vezetőket.

Amikor a beszélgetés első részét a 444 feldolgozta, megkeresték Senyeit, aki azt reagálta:

„Dr. Schadl Györggyel, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökével 2021. évben néhány alkalommal beszéltem telefonon. E beszélgetéseknek sem jogellenes célja, sem jogellenes tartalma nem volt.”

Most ismét megkerestük az OBH-t, a szervezet elnöksége szerint a nyilatkozatot fenntartják, Senyei Györgyöt pedig Schadl büntetőperében nem hallgatták ki tanúként.

A Schadl–Völner-ügyről az előző napokban több részletet is nyilvánosságra hoztunk a Telexen, ezek:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!