Bíróvá nevezték ki a volt igazságügyi államtitkárt, ítélkezési tapasztalat nélkül kerülhet a Kúriára

2021. június 1. – 09:25

frissítve

Bíróvá nevezték ki a volt igazságügyi államtitkárt, ítélkezési tapasztalat nélkül kerülhet a Kúriára
Hajas Barnabás, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára felszólal az egyes igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 3-án – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének javaslatára bíróvá nevezte ki Hajas Barnabást az államfő. Áder János határozata a legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg. Noha a határozat nem részletezi, Hajas2021. június 1. napjától nemcsak határozatlan időre bíró, de úgy tudni, egyenesen a Kúriára érkezik, ahol Varga Zs. András főbíró vezető pozíciót szán neki.

Hajas Barnabás csak márciusban mondott le, addig az Igazságügyi Minisztérium (IM) igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára volt. Hajas ugyanakkor Varga Judit miniszterségét megelőzően is a kormánynak dolgozott, sokáig Trócsányi László egykori igazságügyi miniszter kabinetfőnöke volt, ám 2014-ben távozott erről a posztról, miután a Népszava feltárta, hogy az ő számítógépéről származhatnak azok a képfájlok, amelyekkel a Magyar Nemzet támadást indított Székely László ombudsman ellen a józsefvárosi tűcsereprogram ügyében.

Hajas kormánytisztviselői jogviszonya ettől függetlenül megmaradt, sőt, 2018. június 1-től

„a közigazgatási bíráskodás fejlesztésével kapcsolatos feladatok koordinálására, továbbá a kapcsolódó jogszabályok előkészítésével összefüggő feladatok irányítására és összehangolására”

miniszteri biztossá nevezték ki, addigi fizetésén felül helyettes államtitkári díjazással és külön titkársággal.

2014-et megelőzően Hajas egyébként az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának (AJBH) munkatársaként dolgozott, méghozzá 2002-től, azelőtt pedig két évig ügyvédjelölt volt. Magyarán ítélkező bíróként sosem tevékenykedett.

De nem Hajas az egyetlen, kormányzati kötelékből, gyakran érdemi ítélkezési tapasztalat nélkül a Kúriára érkező új bíró, több volt igazságügyi minisztériumi dolgozó mellett már Patyi András (aki a Kúria elnökhelyettese lett) és Gyarmathy Judit (aki főtitkár lett) is a Varga Zs. András vezette Kúrián kötött ki, ahol ráadásul március végén váratlanul 8 bírói álláshelyet is meghirdettek.

Arról már többször írtunk, hogy sokan döbbenten fogadták a bírói karban, hogy tárgyalóteremben sosem ítélkező, egykori ügyészségi vezetőből csinálna kúriaelnököt a politikai hatalom. Varga Zs. András volt alkotmánybíró Polt Péter helyetteseként, sőt jobbkezeként vált ismertté, miután azonban tavaly év végén a Fidesz–KDNP a Kúria elnökévé választotta, a legfelsőbb bírói fórum átalakításába kezdett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!