4300 fölé nőtt a Törökországot és Szíriát megrázó földrengés halálos áldozatainak száma

2023. február 6. – 05:23

4300 fölé nőtt a Törökországot és Szíriát megrázó földrengés halálos áldozatainak száma
Egy összeomlott épület törmelékei a törökországi Hatayban a földrengés után, 2023. február 06-án – Fotó: Murat Sengul / Anadolu Agency / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva
  • A Richter-skála szerint 7,8-as erősségű földrengés rázta meg hétfő hajnalban Törökországot és Szíriát
  • A halálos áldozatok száma a két országban meghaladja a 4300-at
  • Csak Törökországban 15 000 fölött van a sérültek száma, és több mint 5600 épület semmisült meg
  • A térségben ez az elmúlt 100 év legerősebb földrengése, ami a törökországi Gaziantep tartományban lévő Nurdagi várostól 23 kilométerre keletre, 24,1 kilométeres mélységben következett be
  • Az első rengés után órákkal több erős utórengés volt érezhető a régióban, köztük egy 7,5-es erősségű nagyobb rengés
  • Törökország a nemzetközi közösség segítséget kért a keresési és mentési munkálatokhoz, ezekben két magyar mentőcsapat is részt vesz
  • Kiürítik az ankarai magyar nagykövetséget
  • Egy magyarról tudnak az érintett területen, vele folyamatos a kapcsolattartás.

Több erős földrengés rázta meg Törökország déli és Szíria északi részét hétfőn hajnalban, percről percre nő a bejelentett halálos áldozatok száma, a CNN hétfő reggel hatkor még 138 halottról jelentett, az AP fél nyolckor már több mint 230, majd tíz óra előtt nem sokkal már 568 halálos áldozatról számolt be, a SkyNews pedig negyed 12-kor 1200 halálos áldozatról írt Szíriából és Törökországból összesen. A CNN egy órával később már 1500 halálos áldozatról számolt be.

Kedd reggelre már a 4300-at is meghaladta a halálos áldozatok száma: a török hatóságok 2900 halottról, a szíriai hatóságok több mint 1400 halottról számoltak be.

Törökország nemzetközi segítséget is kért a mentéshez. Szijjártó Péter beszélt török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval, akinek kifejezte részvétét, és jelezte, hogy Magyarország továbbra is kész minden segítséget megadni a túlélők utáni kutatás, a sebesültek ellátása és a sérült infrastruktúra helyreállítása terén.

Elrendelték az ankarai magyar nagykövetség átmeneti kiürítését a törökországi földrengést követően; a kormány este ötven fős egységet indít útnak a katasztrófa sújtotta területre, így segítve az esetleges további túlélők utáni kutatást – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn. Egy olyan magyar személyről van egyelőre tudomás, aki a katasztrófa sújtotta területen tartózkodik, vele folyamatos a kapcsolat.

Nem sokkal 12 óra előtt, magyar idő szerint fél 12-kor egy második rengés is megrázta a térséget, az Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) és az amerikai földtani intézet is jelentette a Richter-skála szerint 7,5 erősségű rengést.

Az Egyesült Államok elnöke Törökországnak és Szíriának is segítséget ígért a USAID-en keresztül – írta a Guardian.

A legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Ez az elmúlt száz év legerősebb törökországi földrengését idézi.

Hasonlót a földrengésektől egyébként fenyegetett Törökországban utoljára 1939-ben mértek, akkor a természeti katasztrófának 30 ezer halálos áldozata volt, a mostani tehát az elmúlt száz év legerősebb földrengése az országban.

A SkyNewsnak nyilatkozó londoni szeizmológus, Stephen Hicks szerint az első rengés 100 másodpercig tartott, és akár több ezer utórengés is követheti.

A hétfő hajnali rengés epicentruma az amerikai földtani intézet szerint 18 kilométer mélyen, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre volt. Egy felvételen az is látható, amint egy többszintes lakóház összedől:

A törökországi Malatya tartományban huszonhárman meghaltak, 420-an megsérültek, száznegyven épület összedőlt – írta az MTI a tartomány kormányzójának közlése nyomán.

Összesen hét törökországi tartományban pusztított a földrengés, a török elnök mind a hét tartomány vezetőjével tárgyalt hétfő reggel.

A CNN beszámolója szerint percekkel a tragédia után több erős, a Richter-skála szerint 6,7-es szintet elérő utórengés volt észlelhető Törökország középső részén is.

Fotó: Bakr Alkasem / AFP; White Helmet / Reuters; Mohammed al-Rifai / AFP; Mahmoud Hassano / Reuters Fotó: Bakr Alkasem / AFP; White Helmet / Reuters; Mohammed al-Rifai / AFP; Mahmoud Hassano / Reuters
Fotó: Bakr Alkasem / AFP; White Helmet / Reuters; Mohammed al-Rifai / AFP; Mahmoud Hassano / Reuters Fotó: Bakr Alkasem / AFP; White Helmet / Reuters; Mohammed al-Rifai / AFP; Mahmoud Hassano / Reuters
Fotó: Bakr Alkasem / AFP; White Helmet / Reuters; Mohammed al-Rifai / AFP; Mahmoud Hassano / Reuters

Szíriában a legtöbb áldozatról Aleppóból érkezett jelentés, ahol több ház összedőlt. A szíriai állami média azt közölte, eddig 1000 halottról és 2400 sérültről tudnak.

A földrengés a Szíriával szomszédos Libanonban és Cipruson is érezhető volt. A földrengések helyszínén az emberek pánikszerűen menekülnek ki otthonaikból, az utcákon, autókban menedéket keresve. Az olasz hatóságok felhívták a figyelmet arra, hogy Olaszország partjainál cunami is kialakulhat.

A mostani az eddigi legerősebb törökországi földrengés

Törökországban utoljára 2011. októberében volt a mostanihoz hasonlóan erős földrengés, bár annak az erőssége nem érte el a mostanit, 7,1-es erősséggel rázta meg Van városát, a földrengés akkor 604 halálos áldozatot követelt és 4,152-en sérültek meg.

A 21. század eddigi legerősebb és egyben legpusztítóbb földrengése a 2004-es indiai-óceáni földrengés és cunami volt, ami 227 898 halálos áldozatot követelt, ezt követte a 2010-es haiti földrengés 160 000 halálos áldozattal, a 2005-ös kasmíri földrengés 87 351 és a 2008-as szecsuáni földrengés 87 587 halálos áldozattal.

Összesen 45 ország ajánlotta fel segítségét

Az AP jelentése szerint eddig összesen 45 ország ajánlotta fel segítségét a természeti csapás sújtotta Törökországnak és Szíriának, Novák Katalin magyar államfő levélben fejezte ki részvétét a török elnöknek és a törökországi földrengésben érintett áldozatok családjainak. A Sándor-palota MTI-nek küldött tájékoztatása szerint a Magyarország azonnali segítséget ajánlott fel a mentési munkálatokhoz. Orbán Viktor miniszterelnök a Twitteren fejezte ki részvétét a török elnöknek, azt írta, imádkozik az áldozatok családjaiért, és utasította a magyar hatóságokat, hogy nyújtsanak azonnali segítséget Törökországnak.

Adana, Törökország – Fotó: Turkish Security General Directo / Anadolu Agency / AFP; Eren Bozkurt / Anadolu Agency / AFP; General Directorate of State Hyd / AFP Adana, Törökország – Fotó: Turkish Security General Directo / Anadolu Agency / AFP; Eren Bozkurt / Anadolu Agency / AFP; General Directorate of State Hyd / AFP
Adana, Törökország – Fotó: Turkish Security General Directo / Anadolu Agency / AFP; Eren Bozkurt / Anadolu Agency / AFP; General Directorate of State Hyd / AFP
Adana, Törökország – Fotó: Turkish Security General Directo / Anadolu Agency / AFP; Eren Bozkurt / Anadolu Agency / AFP; General Directorate of State Hyd / AFP

Szijjártó Péter külügyminiszter a hivatalos Facebook-oldalán azt mondta, ez egy 50 fős mentőegység, amely indulásra készen áll, amennyiben Törökország igényli, akkor útnak indítják.

A NATO és az EU vezetői is támogatásukról biztosították Törökországot és Szíriát, Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a Twitteren jelezte, hogy a szövetségesek támogatást mozgósítanak Törökországnak. Az EU teljes szolidaritását fejezte ki Törökország és Szíria lakosságával Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, és ugyanezt jelezte Charles Michel, a tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon fejezte ki részvétét a török államfőnek, és beszélt Bassár el-Aszad szíriai elnökkel is, a Kreml közlése szerint mindkettőjüknek felajánlotta Oroszország segítségét a mentési munkálatokhoz.

Mentőcsapatok indulnak a földrengés helyszínére, Magyarország a HUNOR-t küldi

Az Európai Unió sürgős segítséget küld a földrengés helyszínére, több országból, így Bulgáriából, Horvátországból, Csehországból, Franciaországból, Görögországból, Magyarországról, Máltáról, Hollandiából, Lengyelországból és Romániából is mentőcsapatok indulnak a helyszínre – közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete. Az 50 hivatásos tűzoltóból és két keresőkutyából álló magyar csapatot, a Hunor Mentőszervezetet Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára indítja útnak.

A Hunor tíz napon át képes 24 órás munkavégzéssel, két váltásban, teljesen önellátó módon képesek étel, ital, fűtés, víz, szállás, energia és üzemanyag igénylése nélkül dolgozni, számos akcióban vettek már részt, dolgoztak Ukrajnában, Japánban, Macedóniában, a 2014-as szerbiai árvíznél, de Magyarországon is többször helytálltak: mentettek a 2013-as történelmi dunai árvíznél, a rendkívüli hóhelyzetben, és egy fővárosi házrobbanásnál is végeztek kutatómunkát – közölte a Belügyminisztérium. Az esti órákban 20 fővel és 4 mentőkutyával a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat is elindult Törökországba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!