„Megszűnt a bizalmunk a politikusok iránt” – megint tüntettek Debrecenben az akkumulátorgyár ellen

2023. február 4. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva

Megint tüntettek Debrecenben a város közelében felépülő CATL akkumulátorgyár miatt. A Debreciner élő közvetítése alapján pár százan gyűltek össze a debreceni Kossuth téren szombat délután. Az első felszólaló arról beszélt, hogy közérdek az akkumulátorgyár megszüntetése, és összefogásra van szükség, hogy ezt elérjék. „Megszűnt a politikusok iránit bizalmunk, úgy tűnik, hogy ki akarják húzni a földet a lábunk alól, pedig mi fizetjük őket.” Szerinte a tavaly nyári aszály már figyelmeztető jel volt, hogy gondok lesznek a gyár vízellátásával. „Élhető életet akarunk!” – zárta beszédét, és többen együtt skandálták vele.

Az utána következő tüntető főleg arról beszélt, hogy az akkumulátorgyárban külföldi vendégmunkások – mongolok, thaiföldiek – dolgoznak majd, nem magyarok. „Ők elmehetnek majd innen, de a magyar itt marad, a magyar szenved majd a szennyezésről. A munkahelyek nem a magyar embernek készülnek, saját földjén éhen halhat a magyar.” Itt jött némi konteó arról, hogy a mérgező anyagok miatt évente cserélni kell a munkásokat a gyárban. Ezután azzal folytatta, hogy az akkumulátorgyár elleni tiltakozás független a pártoktól, és egyébként is országos problémáról van szó, nem csak Debrecenben aggódnak az akkumulátorgyár miatt. „Ha egy kormány nem alkalmas a kormányzásra, akkor el kell venni tőle a hatalmat.” A végén elszavaltatta a tüntetőkkel a Nemzeti Dalt, és közben egy kardot lóbált a kezében, de aztán egy rozsdás lánc is előkerült, teljessé téve a performanszot.

A harmadik felszólaló egy pedagógus volt. Ő arról beszélt, hogy nem akarnák mást, csak tiszta vizet és levegőt, egészséges, boldog életet. „Most azért küzdünk, hogy megmentsük, amink még maradt. Addig megyünk ameddig csak kell” – jelentette ki.
Egy másik szónok azzal érvelt, hogy a CATL németországi gyára eleve egy iparterülete, barnamezős beruházásként épült fel.

Egy hete szintén a kínai gyár miatt tiltakoztak helyiek, akkor többek között az hangzott el, hogy az emberek háta mögött, a kockázatok eltitkolása mellett döntöttek a beruházásról.

Hazaárulózták a főispánt

Tavaly augusztusban jelentették be, hogy Debrecen mellett építi meg második európai akkumulátorgyárát a globális piacvezető CATL. A projektet azonnal nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánították, az állam csak az ipari park áramellátásának fejlesztésére 88 milliárd forintot szán. (A gyár megépüléséről és a vele kapcsolatos problémákról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)

Azóta két közmeghallgatást tartottak a gyár miatt , mindkét fórum felfokozott hangulatban telt. Az első, január 9-i közmeghallgatáson kifújolták és percekig nem hagyták megszólalni a kínai akkumulátorgyár képviselőjét. Január 20-án ismét hatalmas indulatokat váltott ki az akkumulátorgyár környezetvédelmi engedélyeztetéséről szóló közmeghallgatás, a fórumon többször hazaárulónak nevezték a főispánt.

A gyár vízigénye és a mérgező anyagok miatt aggódnak a helyiek

A beruházással azonban számos problémájuk van a helyieknek, amelyekre a hatóságok eddig nem tudtak megnyugtató válaszokat adni:

  • Az akkumulátorgyár vízigénye önmagában nagyobb lesz, mint a teljes városé. A környezeti hatástanulmány szerint ez nem probléma, de a civilek szerint a város környékét évek óta egyre nagyobb aszályok sújtják
  • A gyártás során nagyon sok veszélyes és mérgező anyagot használnak, kérdés, hogy ezekből mennyi kerül ki a környezetbe.
  • A gyárnak 9000 dolgozóra lesz szüksége, ennyi álláskereső pedig Debrecenben nincsen, főleg, hogy az épülő BMW-gyárba is most vesznek fel 1500 embert. A tervek szerint a környékről és Romániából is felvennének munkásokat.
  • Sokan tartanak attól is, hogy a kínai CATL nem feltétlenül fog minden jogszabályt tökéletesen betartani.

Az ellenzék népszavazást akar, a polgármester politikai cirkuszt emleget

A debreceni akkumulátorgyár miatt helyi népszavazást kezdeményez a Momentum és a Mi Hazánk, az LMP pedig már benyújtott egy országos népszavazási kezdeményezést, hogy csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ehhez a helyi lakosság hozzájárul.

Papp László, Debrecen fideszes polgármestere korábban arról beszélt, hogy a kínai gyár ügye egy nagy politikai cirkusz részévé vált. Azt is ígérte, hogy tárgyalni fognak azokkal, akik aggódnak a beruházás miatt. Miután megnézte a CATL németországi gyárát azt nyilatkozta, hogy sok valótlan információ terjed a debreceni beruházással kapcsolatban. Személyes tapasztalata szerint az arnstadti üzem az attól néhány száz méterre fekvő lakóházakra sincs káros hatással. Egyik Facebook-posztjában pedig arról írt, hogy a gyár vízigénye messze elmarad attól, amit sokan állítanak, a jövőben is lesz elég vízkészlete a városnak. A kormány sem lát problémát a debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatban, ezt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mondta a január 12-i kormányinfón.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!