Sok a valótlan információ, mondta Debrecen polgármestere, miután megnézte a CATL német akkumulátorgyárát

2023. február 02. – 23:29

Másolás

Vágólapra másolva

„Rengeteg a valótlan információ a Debrecenben épülő akkumulátorgyárral kapcsolatban” – mondta Papp László, Debrecen fideszes polgármestere, miután Németországban meglátogatta a kínai CATL cég ottani akkumulátorgyárát. A Debrecen mellé tervezett beruházás ellen tiltakozó civil fórum elnöke szerint a két gyár között nagyságrendi eltérés van, ezért nem is lehet összehasonlítani a kettőt, hangzott el az ATV Híradóban.

A debreceni polgármester a CATL arnstadti üzemében tett látogatást, ahol személyesen győződött meg az akkumulátorgyár működéséről. Papp László szerint a közösségi médiában kontroll nélkül terjednek információk, és olyan hajmeresztő történtetek jelennek meg, amelyek szerint „három havonta vérátömlesztésre kell mennie azoknak, akik itt dolgoznak”.

A polgármester a Facebook-oldalán több posztot is szentelt a német gyár ügyének. Azt írta: Németországban pártállástól függetlenül teljes politikai támogatást kapott a CATL arnstadti beruházása, és a helyi lakosokkal is beszélgettek, akik bizakodóak a jövővel kapcsolatban. A politikus az ATV-nek azt mondta: németországi tapasztalatai alapján az üzem a néhány száz méterre fekvő lakóházakra sincs káros hatással. Papp szerint a debreceni gyárat is így építik fel a kínai beruházók.

A polgármester azt is megosztotta a Facebookon, hogy a debreceni gyár vízigénye messze elmarad attól, amit sokan még ma is állítanak. „Az engedélyezés alatt álló gyár átlagos vízigénye 3378 köbméter/nap, melynek túlnyomó többsége újrahasznosított tisztított szennyvíz. Debrecennek jelen pillanatban is megfelelő mennyiségű vízbázisa van, és a jövőben is elegendő vízkészlete lesz” – írta a polgármester.

Papp László az ATV-nek azt mondta: már folynak az egyeztetések a Debreceni Egyetem különböző intézeteinek szakembereivel, és független szakértők is le fogják ellenőrizni a beruházással együtt járó környezetterhelést.

„Arra is ígéretet tettem, hogy szakmai civil szervezetek számára is hozzáférhetővé tesszük az adatokat, hogy a közbizalom helyreálljon ebben a kérdésben”.

Gondola Zsolt Zoád, a gyárépítést ellenző Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke azt mondta: a polgármester látogatása után összehasonlították a német gyárat a Debrecenbe tervezettel és azt állapították meg, hogy nagyságrendileg olyan eltérés van a kettő között, hogy azok összehasonlíthatatlanok. „Mi úgy ítéljük meg, hogy ebből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. Egyetlen esetben lett volna ennek bármiféle értelme, ha a vízfelhasználás kapcsán kapunk adatokat, de erre vonatkozóan semmilyen hír nem jelent meg” – válaszolt az ATV Híradó kérdésére

Tavaly augusztusban jelentették be, hogy Debrecen mellett építi meg második európai akkumulátorgyárát a globális piacvezető CATL. A gyár 9 ezer dolgozónak adna munkát. A projektet azonnal nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánították, az állam csak az ipari park áramellátásának fejlesztésére 88 milliárd forintot szán. A beruházással számos problémájuk van a helyieknek, amelyekre a hatóságok eddig nem tudtak megnyugtató válaszokat adni.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!