Argentína tizenegyesekkel háromszoros világbajnok, 3-3 után 4-2 a büntetőpárbaj vége a franciák ellen

2022. december 18. – 15:42

frissítve

Argentína tizenegyesekkel háromszoros világbajnok, 3-3 után 4-2 a büntetőpárbaj vége a franciák ellen
Fotó: Hannah Mckay / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Argentína őrült meccs, hosszabbítás majd tizenegyespárbaj után lett világbajnok, története során harmadszor. Lionel Messi duplájára Kylian Mbappé mesterhármassal válaszolt, de a büntetőket nem rúgták jól a franciák, ez lett a vesztük.

Deschamps két helyen változtatott, visszatért a Marokkó ellen betegség miatt kimardaó Upamecano a védelembe és Rabiot a középpályára, Konaté és Fofana szorult vissza a kispadra ezzel. Úgy tűnik, a megfázáshullámot átvészelték a franciák, ennél erősebb kezdőt nehezen állíthatnának ki, bár Konaté, aki kifejezetten jó volt Marokkó ellen, akár benn is maradhatott volna.

A túloldalon egy változás van az elődöntőhöz képest, Di María érkezett a középpályára Paredes helyett. Ő utoljára a csoportkörben volt a kezdőben, az érkezésével pedig egyértelműen támadóbb szellemű négyes került a középpályára. Ennek a szakértők szerint az is lehet az oka, hogy Scaloni aktívan ki akarja használni, hogy Mbappé nem végez túl intenzív védőmunkát.

Argentína: E. Martínez – Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico – De Paul, Fernández, Di María, Mac Allister – Messi, Álvarez

Franciaország: Lloris – Koundé, Varane, Upamecano, Hernández – Rabiot, Tchouaméni – Mbappé, Griezmann, Dembélé – Giroud

A franciák remek startot vettek, bár hamar gólt kaptak, végül 4-1-re ütötték ki Ausztráliát az első csoportmeccsen. A második körben Dániát kapták, és Kylian Mbappé duplájával, 2-1-re nyert Franciaország, amivel már a legjobb 16 közé kerültek. Ez a tudat valószínűleg hatott is a játékosok teljesítményére, mert a harmadik csoportmeccsen Tunézia nyert ellenük 1-0-ra.

A nyolcaddöntőben már újra ellenállhatatlan játékot mutatott Didier Deschamps csapata, 3-1-gyel söpörte le Lengyelországot, ami csak a 90+9. percben tudott szépíteni egy 11-essel.

A negyedöntő már kiélezettebb volt, a tavalyi Eb-döntős Anglia volt az ellenfél. A franciák vezettek, de egy 11-esből Harry Kane egyenlített. Erre még egy lehetőséget kapott később, de büntetője kimaradt, így Olivier Giroud góljával 2-1-re nyert Franciaország.

Az elődöntőben az addig szinte hibátlanul védekező Marokkóval játszott Franciaország, de a meccs menetét gyorsan eldöntötte, Lucas Hernández 5. percben szerzett gólja, a vége 2-0 lett.

A katari vb nagy szenzációja volt, hogy Argentína első csoportmeccsén 2-1-re kikapott a papíron jóval gyengébb Szaúd-Arábiától. A második mérkőzés már a túlélésről is szólt, és ha nem is mutatós játékkal, de Lionel Messiék 2-0-ra legyőzték Mexikót, majd Lengyelországot már ötletesebb focival is 2-0-ra verték.

A nyolcaddöntőben Ausztrália egy darabig ellenállt, majd a meccs utolsó harmadában még egyszer felszívta magát, de Argentína fölénye érezhető volt, és 2-1-re nyert.

A negyeddöntő már ideglelősebb volt, hiába ment 2-0-ra Argentína, a hollandok a 90+11. percben egyenlítettek Wout Weghorst góljával. A hosszabbítás után jöttek a büntetők, amelyet aztán az argentinok nyertek, és ezt a szerintük sportszerűtlen hollandok orra alá dörgölték, nem túl sportszerűen.

Az elődöntőben Horvátország volt Messiék ellenfele, és látszólag könnyedén, 3-0-val lépett túl Argentína a döntőbe, egy büntető és jó kontrák lett a horvátok veszte.

A világbajnokság alatti állandó szakértőnk, Mészáros Ábel három pontban mutatta be, miken múlhat a vb-döntő. Mire kell figyelnie Didier Deschamp-nak? Mire fókuszálhatott Lionel Scaloni? És ketten egymás ellen mire mehetnek? Még van idő átfutni elemzésünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!