A vb legszebb érvénytelen gólját ollózta Giroud, a franciák Mbappé-show-val negyeddöntősek

2022. december 4. – 17:58

A vb legszebb érvénytelen gólját ollózta Giroud, a franciák Mbappé-show-val negyeddöntősek
Fotó: Dylan Martinez / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország nagyon simán nyerte a lengyelek elleni nyolcaddöntőjét, Olivier Giroud francia rekordot jelentő 52. gólját lőtte a válogatottban, utána Mbappé biztosította be a továbbjutást egy duplával. A 98. percben Lewandowski egy újrarúgatott büntetővel állította be a 3-1-es végeredményt.

Álmosan indult a katari futball-világbajnokság harmadik negyeddöntője Franciaország és Lengyelország között, kisebb helyzetek után egészen a 20. percig kellett várni, hogy érdemben emelkedjen az ember pulzusa. Ekkor Robert Lewandowski távoli lövése jelentett izgalmat – a Barcelona csatára egy rosszul kifejelt labdát szerzett meg a francia védők között, majd jó 25 méterről bombázott, de picivel elvétette a kaput.

Az első fél óra előtt nem sokkal még nagyobb helyet maradt ki a másik oldalon. Przemysław Frankowski nagy erőfeszítéssel tartott a pályán egy labdát, csakhogy abból a franciák indulhattak. Ousmane Dembélé remekül keresztezett a kapu előtt, de Olivier Giroud picit lemaradt, közelről csak mellé lőtt, maradt a 0-0.

Az első félidő (addigi) csúcspontja aztán a francia kapu előtt jött el. Elsőre úgy tűnt, hogy Bartosz Bereszyński balról, az alapvonal mellől, laposan érkező beadása nagyon rosszul sikerült, ám pont azzal lett jó a 11-es pont mellett érkező Frankowskinak, hogy sokak mellett elment a labda. Frankowski első lövését Hugo Lloris védte, az ismétlés egy közeli védőről pattant le, majd a harmadik próbálkozást a gólvonalról vágta ki Raphaël Varane. Mindez a 38. percben volt.

A helyzet felrázta a jó 15 percig kicsit gyengébb játékot mutató franciákat, hamar felpörögtek, némi tologatás után Giroud kapott remek labdát a védők mögé, és egy labdakezelés után a hosszú alsóba lőtt Wojciech Szczęsny mellett. Giroud ezzel az 52. gólját szerezte a francia válogatottban, amivel egyedüli rekorder, megelőzve Thierry Henryt. Volt még egy rekord a meccsen, azzal, hogy Hugo Lloris kezdett a kapuban, utolérte a válogatottságok számában az eddig 142 meccsel csúcson levő Lilian Thuramot.

Elcsépelt mondás, hogy a gól jót tett a meccsnek, de pontosan így történt, gyors egymásutánban ugyanis két veszélyes szituáció is jött, aminél a franciák izgulhattak. Jakub Kamiński szögletre tolt lövése, majd Lloris ejtett egy francia védő fejére egy labdát egy kijövetelnél. A labda a kapu felé pattant, de nem volt lengyel láb, hogy belekotorjon, így Lloris gyors reflexszel rá tudott vetődni.

A második félidőt óriási fölényben nyitották a franciák, lényegében futószalagon jöttek a kisebb-nagyobb helyzetek. Tíz perc játék után például Kylian Mbappé lövésébe nyúlt bele egy lengyel láb, majdnem így között ki a labda a bal alsóban, de csak szöglet lett belőle. A szöglet utáni jelenet vége az lett, hogy Giroud ollózott egy villámgyorsan érvénytelenné tett gólt – kijövetel közben Szczęsny, Varane és Matty Cash ütköztek, és mivel mindkét lengyel a földön maradt, a bíró megállította a játékot.

Amikor már épp kezdett éledezni a lengyel csapat, a franciák tökéletesen vittek végig egy három a három elleni támadást. Mbappé teljesen üresen kapott egy labdát a tizenhatos bal sarkánál, aztán egy pillanatra úgy tűnt, sokáig igazgat, de végül két védő között csavarva tökéletesen vágta fel a rövid felsőbe.

A hajrában a vereségbe láthatóan beletörődő lengyelek a cserékkel sem tudtak új lendületbe kerülni, a franciák, pontosabban Mbappé viszont olyannyira nem vettek vissza, hogy a 91. percben ismét lőtt egyet, ismét jobbal csavart a tizenhatos sarkán belülről, ám ezúttal a hosszú felsőt célozta meg. Mbappé, aki legutóbbi 14 válogatottbeli meccsén 16 gólnál jár, 5 góllal pedig vezeti a vb góllövőlistáját, nagyot lépett az Aranycipő felé.

A legvégén a lengyeleknek még két említhető jelenete is volt, Előbb Arakdiusz Milik lesről ollózott kapufát, majd a hosszabbítás hosszabbításában kezezés miatt jutottak büntetőhöz, amit Robert Lewandowski nagyon elrontva Lloris ölébe passzolta. Csakhogy a bíró újrarúgatta a tizenegyest, mert a beijesztések közben beléptek a franciák. A megismételt tizenegyesnél is megtorpant a lengyel, ezúttal viszont jó sarkot választott, 3-1-re szépítve.

A 3-1-es sikerrel Franciaország lett a katari vb harmadik negyeddöntőse, ellenfelük Anglia lesz, amely 3-0-ra verte Szenegált.

Franciaország–Lengyelország 3-1

  • gólszerző: Giroud 44., Mbappé 74., 90., illetve Lewandowski (11-esből) 98.
  • sárga lapok: Tchouaméni 31., illetve Bereszyński 47., Cash 88.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!