Anglia három sprinttel kiütötte Szenegált a vb-ről

2022. december 4. – 21:53

Anglia három sprinttel kiütötte Szenegált a vb-ről
Fotó: Paul Ellis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Három villámgyorsan végigvitt támadással verte Anglia Szenegált a katari futball-vb nyolcaddöntőjében, a 3-0-s győzelemmel összejött az angol–francia negyeddöntő.

Szenegál előtt adódott az első komolyabb helyzet, egy angol labdavesztés után Boulaye Dia lépett meg két védő között, a 16-oson belül jutott a labdával, de az utolsó pillanatban – az angol szurkolók céltáblájává váló – Harry Maguire bele tudott piszkálni, így nem kellett bravúr a kapus Jordan Pickfordtól.

A 22. perc legelején Ismaila Sarr egy lecsorgó lövés után közvetlen közelről lőhetett, de fölé vágta. Sarr a kísérlet után kezezést reklamált, és bár valóban John Stones kezéről került elé a labda a lövéshez, már alapból a védő combjáról felpattanó labda találta el a természetes testhelyzetben levő kezet, ezért gyors videózás után nem is ítéltek büntetőt.

Pickfordnak szűk tíz perccel később már nagy védést kellett bemutatnia, hogy az angolok tartsák a 0-0-t: Dia Stones mögül, takarásból lőtt, az angol kapus a kezével tudott csak belekapni a próbálkozásba.

Elég nagy kihagyás után aztán jött az első igazán épkézláb angol támadás: a saját tizenhatosuk előteréből hat passzal vitték el a labdát a szenegáli kapuig, a hatodik passz pedig egyben már gólpassz volt, Jude Bellingham beadása után a középen három védő között üresen érkező Jordan Hendersonnak már nagyon könnyű dolga volt. A támadásépítésben érdemes figyelni Phil Foden sarkazását is a felezővonalnál, az is kellett a gólhoz.

A gól lendületet hozott az angol játékba, ráéreztek, hogy van út a magas szenegáli letámadáson át, ez pedig két veszélyes támadást, majd egy második angol gólt eredményezett. Egy tankönyvi példának is beillő ellentámadás végén simán mattolták a szenegáli védelmet, Kalidou Koulibaly egyedül maradt a nagy sebességgel rohamozó Phil Fodennel és Harry Kane-nel szemben. A szenegáli védő kénytelen volt a labdás Fodenre mozdulni, így Kane nagyon üresen maradt, a háromszoros Premier League-gólkirály pedig nem szokott ekkora helyzetet kihagyni, most sem tette.

A szünet után lényegében folyamatosan a kapuja elé szorulva játszott Szenegál, érezni lehetett, hogy nem kell sokáig várni a harmadik angol gólra. Ez a nem sokáig 12 percet jelentett, Foden gólpasszából ezúttal Bukayo Saka pörgette át a labdát a kapus fölött. Az angol akció egy picit pontatlan átadásból indult, a balon elfutó Fodenhez kis szerencsével került a labda, miután szerelni próbálták Kane-t, innen pedig nem volt megállás.

A harmadik gól után érthető módon az angolok elkezdtek már kicsit spórolni a Franciaország elleni negyeddöntőre, az utolsó percekben Szenegál át is vette némileg az irányítást, de gól már nem született. A negyeddöntő programja ezzel erősen alakul, hiszen az angol–francia mellett a holland–argentin páros jött már össze.

Az első angol gólnál 15 másodperc alatt jutottak el a saját tizenhatosuktól a találatig, a másodiknál a tizenhatos előtt történt labdaszerzés után 11 másodperc telt el a gólig, a harmadiknál pedig 12 másodperc alatt rohantak végig háromnegyed pályán, három villámakció döntött tehát.

A nyolcaddöntőn hiányzott az angol keretből Raheem Sterling, aki az angol szövetség közlése szerint családi okokból hazautazott a vb-ről – az angol sajtó arról ír, a vb alatt kirabolták londoni otthonát, ahol rokonai is tartózkodtak a rablás idején. A házból komolyabb értékű ékszereket vittek el a rablók.

Anglia–Szenegál 3-0

  • gólszerző: Henderson 39., Kane 45+3., Saka 57.
  • sárga lap: Koulibaly 76.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!