A világ legdrágább védőjéből előbb közellenség, majd mémcéltábla lett az angol szurkolóknál

2022. november 30. – 14:16

A világ legdrágább védőjéből előbb közellenség, majd mémcéltábla lett az angol szurkolóknál
Harry Maguire az angol válogatottban a katari vb-n – Fotó: Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az angol válogatott és a Manchester United védője, Harry Maguire valószínűleg a legtöbbet cikizett profi focista jelenleg a világon. Mémekben gúnyolják, hogy mennyire béna, de arra is volt példa, hogy konkrétan saját csapatának szurkolói fütyülték ki egy meccsen. Tényleg elképesztő az a mértékű savazás, amit a hátvéd kap, csak néhány példa erre:

Harry Maguire alázása akkor érte el a csúcspontját, amikor a Manchester United 6-2-re kikapott a városi rivális Citytől, és egy olyan fotó terjedt, amin a kispadon ücsörgő Maguire mosolyogva szemléli, ahogy csapatát megalázzák. A fotóról persze hamar kiderült, hogy hamisítvány, de jól mutatja, hogy mennyire kipécézték maguknak a szurkolók a védőt. Azért is rossz nézni Maguire meghurcolását, mert végtére is egy Premier League-győztes hátvédről van szó, aki egyik alapembere volt a 2018-as oroszországi világbajnokságon negyedik és a tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmes angol válogatottnak.

A jelenség annyira feltűnő, hogy nem lehet nem észrevenni. Maguire manchesteri csapattársa, Luke Shaw arról beszélt, hogy a hátvéd több kritikát kap, mint bárki más korábban a fociban. Arra is utalt, hogy egy idő után Maguire önbizalmán is meglátszott az állandó gúnyolódás, ami teljesen érthető. Martin Keown, az Arsenal egykori válogatott hátvédje is védelmébe vette Maguire-t, szerinte tiszteletlenül bántak vele a szurkolók és a média.

A kritikáknak annyi alapjuk azért van, hogy Maguire valóban nem játszott valami meggyőzően mostanában, voltak látványos hibái és megmosolyogtató megmozdulásai. (Persze ettől még nem érdemli meg a játékos, hogy folyamatosan őt szidják.) Ez meglátszott csapata teljesítményén is: a ManUnited csak 6. lett a bajnokságban tavaly, 38 meccsen 57 gólt kaptak, ami borzasztó mérleg, főleg, hogy közben ugyanennyi gólt lőttek.

Harry Maguire szerel az USA elleni meccsen – Fotó: Glyn Kirk / AFP or licensors
Harry Maguire szerel az USA elleni meccsen – Fotó: Glyn Kirk / AFP or licensors

Utóbbi ugyan nem Maguire hibája, de ebből az adatból is látszik, hogy komoly problémák voltak a MU védekezésével. Nem véletlen, hogy Erik Ten Hag alatt kikerült a kezdőből Maguire, a holland edző az argentin Lisandro Martínezt és Raphaël Varane-t preferálja a védelem tengelyében. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az idén sem túl acélos a MU védekezése. A bajnokság felénél már 20 kapott góljuk van, tehát nem lehet az mondani, hogy kizárólag Maguire játékával van probléma.

Az angol válogatott sem volt éppen csúcsformában a világbajnokságot megelőző időszakban: nyeretlenül, mindössze 3 pontot szerezve estek ki a Nemzetek Ligája A divíziójából. A magyar válogatottól oda-vissza kikaptak, főleg az otthoni 4-0-s zakó után követelték sokan Gareth Southgate szövetségi kapitány lemondását.

A szurkolókat valószínűleg az is triggerelheti, hogy papíron mégiscsak a világ legdrágább védőjéről van szó. A ManUnited 87 millió eurót fizetett érte a Leicester City-nek 2019-ben, ami a mai napig rekord. Összehasonlításképpen a Liverpoollal angol bajnokságot és Bajnokok Ligáját nyerő holland Virgil van Dijk „csak” 84 millió euróba került anno.

„Nem érdekel, mit mondanak mások. Az emberek úgy vannak vele, hogy én vagyok a Manchester United csapatkapitánya, jó sztori lesz belőlem. Azért csinálják ezt, mert kattintásokat generál” – nyilatkozta az őt érő kritikákról Maguire. Egy másik interjúban viszont elismerte, hogy néha nem könnyű figyelmen kívül hagyni a negatív hangokat.

„Szerintem az emberek néha robotként tekintenek a focistákra, akiknek nincsenek érzelmeik. Pedig nem így van, ugyanúgy csalódottak vagyunk és bánt minket, ha nem játsszunk jól.”

A kritikák ellenére Gareth Southgate kitart Maguire mellett, a katari vb-re is elvitte a MU hátvédjét, sőt, mindhárom csoportmeccsen a kezdőcsapatba nevezte. Nem is játszott rosszul Maguire ezeken a mérkőzéseken, Irán 6-2-es legyőzésekor például az összes párharcát megnyerte, mind földön, mind a levegőben verhetetlen volt. Ezenkívül 89 százalékos pontossággal passzolt, volt egy kulcspassza és adott egy gólpasszt. Az angol válogatott a világbajnokságon eddig látott formája is bíztató: két győzelemmel és egy döntetlennel csoportgyőztesként jutottak tovább, a nyolcaddöntőben pedig Szenegállal játszanak majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!