Szétfejelt orr, gólzápor és dübörgő cseresor: Anglia 6-2-re lelépte Iránt a vb-n

2022. november 21. – 16:21

Szétfejelt orr, gólzápor és dübörgő cseresor: Anglia 6-2-re lelépte Iránt a vb-n
A csereként beállt Marcus Rashford belövi az ötödik angol gólt – Fotó: Reuters / Carl Recine

Másolás

Vágólapra másolva

Félórányi tusakodást követően Anglia 6-2-re lelépte Iránt a katari labdarúgó-világbajnokság B csoportjának első mérkőzésén.

Néhány órával a meccs előtt derült ki, hogy az angol csapatkapitány, Harry Kane a FIFA fenyegetésének köszönhetően nem húzhatja fel a katari LMBTQI-jogsértésekre figyelmeztető szivárványos karszalagot. Ehsan Hadzsszafi, az iráni fociválogatott kapitánya pedig a meccs előtti sajtótájékoztatón bátor nyilatkozatban fejezte ki a válogatott szolidaritását a hazáját vezető síita teokratikus rezsim elleni mozgalommal, a játékosok a meccs előtt némán hallgatták végig a himnuszt.

A meccs első jelentős mozzanatára a kilencedik percig kellett várni; ekkor Harry Kane a jobb oldalról szépen ívelt középre, de az iráni kapus, Alireza Beiranvand még szebben paskolta oldalra a labdát a veszélyesen érkező angol támadók elől. Azonban nemcsak az angolok érkeztek veszélyesen, hanem az iráni Madzsid Hosszejni is, aki teljes erővel beleszállt csapattársa orrába. Ezután a kapust jó nyolc percen keresztül ápolták az ötösön, majd egy perccel azután, hogy újraindult a mérkőzés, a tülökszerűre duzzadt orrú kapus cserét kért, helyére Hosszejn Hosszejni állt be. A bizarr jelenetnek köszönhetően a félidő végén 14 (tizennégy) percet kellett hosszabbítani.

Fotó: Paul Childs / Reuters
Fotó: Paul Childs / Reuters

A kényszerszünetet követően sem volt értékelhető helyzet, a félidő közepén pár, nagy jó indulattal veszélyesnek mondható iráni beívelés dolgoztatta meg az angol védelmet. A sok hibával és szabálytalansággal töredezett játék hirtelen billent át az angolok javára. A 32. percben Kieran Trippier jobbról bekanyarintott szögletét Maguire még csak a felső lécre fejelte, a 34. percben viszont Shaw bal oldali beadásából Jude Bellingham már első válogatott gólját csúsztatta a jobb felső sarokba. A 43. percben azután egy bal oldali szögletet Maguire fejelt le Bukayo Saka elé, az Arsenal fiatal szélsője egy pattanás után 14 méterről a jobb felső sarokba bikázta a labdát.

Az iráni játékosok, de még a pályára berohanó Carlos Queiroz iráni szövetségi kapitány is szabálytalanságot reklamált (szerintük Maguire védőjére kapaszkodva készítette elő a gólt), sőt, az irániak még a középkezdést sem igazán akarták elvégezni. A zavart kihasználva Anglia egy újabb gólt szerzett: a jobb szélen elfutó Kane szépen tette középre a labdát, a berobbanó Raheem Sterling pedig jó ütemben tette bele a lábát a beadásba, és pöccintett a kapu jobb oldalába.

A kaput eltaláló lövés nélkül abszolvált első félidő után az iráni válogatott demoralizáltan ballagott ki a második játékrészre, de néhány megindulástól eltekintve az angolok sem szakadtak meg az újabb gól szerzésében. Irán egyre több csúnya szabálytalanságot követett el, a 49. percben az okozott riadalmat az angol kispadon, hogy Kane-t Puralingandzsi sárga lapot érő becsúszását követően ápolni kellett, de a csatár tudta folytatni a játékot.

Azután a 62. percben egy visszafejelt kapuskirúgást Sterling szépen tett ki a jobb szélre Sakának, aki bal lábára tette vissza a labdát, néhányat tolt rajta, majd eltekerte a bal alsó sarokba. Az újabb gólra azután Irán is megrázta magát; a csereként beállt Ali Golizadeh az angol 16-os jobb oldalánál egy meddő passzolgatásból ugratta ki Mehdi Taremint, aki az addig munka nélküli Jordan Pickford mellett a kapu bal felső sarkába tette a labdát.

A gól-blokknak azonban még nem volt vége: a csereként beállt Marcus Rashford a 71. percben kapott jó labdát az iráni 16-os jobboldalán; a meccsen végrehajtott első mozdulatával megcsinált egy lövőcselt, utána egy igazítás után bepasszolta a labdát a bal alsó sarokba. Rashfordnak egy szép miniszólót követően volt még egy blokkolt lövése, azután a 89. percben a jobb szélen megiramodó Callum Wilson centerezését Jack Grealish passzolta a kapuba. A két angol csere által összehozott gól után egy iráni cserejátékos is szerezhetett volna még egy gólt, a 98. percben a bal szélen kiugró Szárdán Azmún lövését azonban Pickford reflexmozdulattal tolta a kapufára. És itt még nem volt vége, egy 16-osra beküldött iráni labda utáni mezrángatás után a bíró videózás után 11-est ítélt Iránnak, a büntetőt Taremi higgadtan gurította el a kapus mellett.

Anglia–Irán 6-2

  • Gólszerzők: Bellingham 35., Saka 43. és 62., Sterling 45., Rashford 71., Grealish 89., illetve Taremi 65. és 103. (büntető)
  • Sárga lapok: Puraligandzsi, Dzsahánbaksh
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!