Az iráni válogatott támogatásáról biztosította az elnyomó teheráni rezsim elleni népmozgalmat

2022. november 21. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

Ehsan Hadzsszafi, az iráni fociválogatott kapitánya hétfőn, a csapat Anglia elleni meccse előtti sajtótájékoztatón tabudöntő nyilatkozatot tett, melyben a csapat támogatásáról biztosította a hónapok óta tartó kormányellenes tiltakozó mozgalom áldozatait. A 32 éves balhátvéd a kérdéseket megelőzve a BBC tudósítása szerint azt mondta „Mielőtt bármi más témára sort kerítenénk, szeretném együttérzésemet kifejezni az összes iráni gyászoló családnak. (…) Nem tagadhatjuk le, hogy hazánkban rosszak az életkörülmények, az emberek nem elégedettek, és ezzel a játékosok is tisztában vannak. Az, hogy mi itt vagyunk, nem jelentheti azt, hogy nem beszélhetünk róluk, hogy nem fejezhetjük ki tiszteletünket. Az embereknek tudniuk kell, hogy velük vagyunk, átérezzük helyzetüket, és támogatjuk őket.

Mindenünket tőlük kaptuk. Mi a meccseken fogunk harcolni, a lehető legjobban akarunk teljesíteni, gólokat akarunk lőni, és jó eredményekkel akarjuk megajándékozni a bátor iráni embereket.”

A síita teokratikus rezsim dilettáns kormányzása és az iráni atomalkut 2018-ban felmondó Egyesült Államok nemzetközi szankciói által egyszerre sújtott Irán évek óta forrong, a tiltakozások legújabb hulláma szeptember közepén indult el, miután a helyi erkölcsrendészet brutális bántalmazásába belehalt egy 22 esztendős, a kurd kisebbséghez tartozó nő – Mahsza Amini a hatóság meglátása szerint „nem megfelelően” viselte a fejét takaró hidzsábot, a fátyol alól ugyanis előbukkant néhány hajtincse. Mivel az erkölcsrendészet brutális eljárását az iráni közvélemény nem valamiféle túlkapásként, hanem a rezsim lényegének megnyilvánulásaként értelmezte, ezért a tiltakozások az első pillanattól kezdve markánsan rendszerellenes jelleget öltöttek: a házfalakról letépik Ali Hamenei legfelsőbb vezető és Kászim Szulejmáni „mártír” (azaz egy amerikai drón által likvidált) tábornok képeit, a múlt héten pedig felgyújtották a rendszer alapítójának, Ruhollah Khomeini ajatollahnak szülőházát.

Az iráni rezsim a brutális fellépés ellenére a mai napig nem tudta letörni az 83 milliós ország összes régiójában felbukkanó tiltakozásokat, de a rendőrség és a Baszídzs nevű félkatonai szervezet megtorló akciói a legszerényebb becslések szerint is legalább 400 halálos áldozatot és 16 800 sérültet eredményeztek.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) november elejét levélben szólította fel a katari világbajnokságon szereplő válogatottakat, hogy a labdarúgásra koncentráljanak, és „ne hagyják, hogy a sportágat ideológiai vagy politikai csatározásokba rángassák bele”. Azonban a szervezet valószínűleg a katari vendégmunkásokkal való bánásmód és az LMBTIQ-jogokkal kapcsolatos aggodalmak miatti kritikákat akarta hárítani, és valószínűleg váratlanul érte az iráni válogatott részéről érkező markáns politikai állásfoglalás.

Ehsan Hadzsszafi és a nemzeti válogatott kiállása igen bátor tettnek számít, ugyanis a teheráni rezsim a tiltakozó mozgalomért egy „Irán ellenségei” által kitervelt összeesküvést tesznek felelőssé, résztvevőit az Egyesült Államok és Izrael ügynökeinek bélyegzik meg. Teheránból eddig nem érkezett hivatalos reakció a válogatott markáns politikai kiállására, de a nemzeti válogatott politikai nyilatkozata után még pikánsabb lesz a „Nagy Sátán” elleni, jövő kedden esedékes csoportmeccs.

A katari vébé előtt egyébként több emberi jogi szervezet is szorgalmazta, hogy az Ukrajnát lerohanó Oroszországhoz hasonlóan Iránt is zárják ki a tornáról. Az aktivisták nem csak a rezsim saját polgárai ellen folytatott kvázi-polgárháborújára hivatkoztak, hanem arra a tényre is, hogy Teherán jelentős drónszállítmányokkal és drón-operátorok kiképzésével az agresszor oldalán avatkozik be az orosz-ukrán háborúban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!