Iráni tüntetők felgyújtották az ország egykori vezetőjének, Ruhollah Khomeini ajatollahnak szülőházát

2022. november 18. – 20:52

Másolás

Vágólapra másolva

Khomeini városában iráni tüntetők gyújtották fel az Iszlám Köztársaság alapítójának, Ruhollah Khomeini ajatollah szülőházának egy részét – számol be a BBC. A tűzről készült képek és videók futótűzként terjedtek a különböző social felületeken. A források szerint több tucatnyi ember gyűlt össze Khomeini háza előtt, akik éljenezték mikor a ház kigyulladt. Egy aktivista hálózat szerint a tüntetés csütörtök este történt, bár a helyi hatóságok tagadják, hogy a tűz valóban megtörtént.

Khomeini volt az 1979-es az iráni iszlám forradalom vezetője, majd letaszította az ország korábbi vezetőjét, Mohammad Reza Pahlavi sahot, és bevezette a ma is létező teokratikus államot. Khomeini 1989-ben halt meg, a halála miatt a mai napig minden évben gyásznapot tartanak az országban. Khomeini szülőházát halála után múzeummá alakították át, ami bárki látogathat.

A csütörtöki tüntetés valószínűsíthetően kapcsolódik ahhoz a tüntetéshullámhoz, ami szeptemberben kezdődött Iránban, miután egy 22 éves nőt, Mahsza Aminit az erkölcsrendészet emberei őrizetbe vettek, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a nőt a rendőrautóban megverték, pár nappal később Amini belehalt sérüléseibe. Erről bővebben ebben a cikkben írtunk. Hogy hogyan élik most a mindennapjaikat a nők Iránban, mit várnak a demonstrációktól, arról lapunk ott élőket kérdezett, erről ebben a cikkben olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!