Szivárványszínű gyerekjátékokat foglaltak le Katarban, mert a minisztérium szerint sértik az iszlám értékeket

2021. december 21. – 13:01

Másolás

Vágólapra másolva

A katari hatóságok lefoglaltak egy sor szivárványszínű gyerekjátékot, mivel ezek szerintük „ellentétesek az iszlám értékekkel” – írja az AFP.

Az emírség kereskedelmi és ipari minisztériuma nem fejtette ki ennél részletesebben a szivárványszínű játékokkal szembeni kifogásukat. A Twitter-oldalukon azt közölték, hogy Katar különböző régióiban, több kiskereskedelmi üzletben is ellenőrző akciókat tartottak. A beszámoló szerint több „jogsértésre” is lecsaptak, többek között olyan gyermekjátékokat koboztak el, amelyeken szerintük az iszlám értékekkel ellentétes feliratok voltak olvashatók.

„A minisztérium felszólít minden állampolgárt és lakost, hogy jelentsenek minden olyan terméket, amely a hagyományainkkal ellentétes logót vagy mintát visel” – áll a minisztérium közleményében.

Katarban kevesebb mint egy év múlva rendezik a világ legnagyobb sporteseményét, a futball-világbajnokságot. A 2022-es vb nemcsak a novemberi-decemberi rendezés miatt lesz különleges, de azért is, mert a vb-k történetében először lesz egy muszlim ország a házigazda. A rendezés 2010-es, meglehetősen korrupciógyanús odaítélése óta a FIFA-t és Katart folyamatos kritikák érik, főként a vb-építkezéseken dolgozó munkások emberi jogainak durva megsértése, valamint a vb-vel összefüggő építkezéseken bekövetkezett halálesetek miatt.

A katari viszonyok a futballpályán is napirendre kerültek már: a német, a holland, a norvég és a dán válogatott a vb-selejtezőkön az emberi jogokért kiállva kritizálta Katart, és a dánok azt is bejelentették, hogy a vb ideje alatt az edzőmezükön elhelyezett feliratokkal is protestálnak majd a rendező ellen.

A vb-vel kapcsolatban a melegjogok is előkerültek, hiszen Katarban a homoszexualitás illegálisnak számít. A FIFA azt már legalább elérte, hogy szivárványszínű zászlót be lehessen vinni a stadionokba. A szervezők korábban többször hangsúlyozták, hogy mindenkit szívesen látnak, elfogadják a kulturális különbségeket, szavatolják a biztonságot is, de arra kérik a szurkolókat, hogy tartsák be a helyi törvényeket, és viselkedjenek konzervatívan.

A katari vb előkészületeiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!