A dánok edzőmezén szponzorlogók helyett politikai üzenetek lesznek a futball-világbajnokságon

2021. november 17. – 23:56

Másolás

Vágólapra másolva

Sokat fogunk még beszélni a katari vendégmunkások helyzetéről, ahogy egyre közelítünk a 2022-es futball-világbajnoksághoz, de Dánia már most elég erős üzenettel jelezte, hogy kiáll az emberi jogokért.

Katar a vb érdekében hét stadion át- vagy felépítését vállalta Doha infrastruktúrájának fejlesztése mellett. A kivitelezésükön rengeteg bevándorló dolgozik és dolgozott, sokszor embertelen körülmények között. A hőségben hosszú a munkaidejük, a munkásszállásaik sem mindig felelnek meg az alapvető komfortnak, nem egyszer veszélyesek is. A vb építkezésein már több mint 30 ember halt meg, de a szervezők szerint ezek jobbára természetes halálok voltak, tagadták, hogy összefüggés lett volna a munkakörülményekkel. A munkások, ha akarnak sem tudnak könnyen kilépni, mert egy törvény szerint gyakorlatilag a munkaadó dönt róluk. Csak az ő engedélyével válthatnak munkát vagy hagyhatják el az országot. Ha el is engedik őket, gyakran havi keresetük sokszorosát kérik cserébe. A szegényebb ázsiai régiókból érkező munkások pedig azt nem nagyon engedhetik meg maguknak, mert jobbára az otthonmaradottakat is ők pénzelik.

Kasper Schmeichel a dán válogatott edzésén, mezén ott virítanak a szponzorok – Fotó: Nikolai Linares/AFP
Kasper Schmeichel a dán válogatott edzésén, mezén ott virítanak a szponzorok – Fotó: Nikolai Linares/AFP

Idén már több ország pedzegette, hogy talán el sem kellene indulni a katari világbajnokságon az emberi jogok semmibevétele miatt, de ilyen döntést valószínűleg senki sem fog hozni. A dánok kint lesznek, de azért próbálnak el is határolódni az egésztől. Edzőmezeiken nem szponzorfeliratokat fognak viselni, hanem politikai tartalmú kritikus üzeneteket helyeznek el. A Danske Spil és az Arbejdernes már hozzá is járult ahhoz, hogy eltávolítsák az emblémáikat a mezekről.

A dán szövetség azt közölte, a kiutazáskor is figyelnek az emberi jogi kérdésekre, olyan helyi szállodát és szolgáltatásokat próbálnak majd választani, ahol betartották az alapvető normákat.

A szövetség a delegációjának létszámát is mérsékli, csak olyanokat utaztat ki, akiknek jelenléte feltétlenül szükséges a tornán. A dán szurkolókat is tájékoztatják majd, mit gondolnak a katari helyzetről, és azok ennek szellemében dönthetnek arról, hogy vásárolnak-e jegyeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!