440 millió dollár kártérítést követelnek a FIFA-tól a katari vendégmunkások számára

2022. május 19. – 15:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet felszólítja a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA), hogy hozzanak létre egy legalább 440 millió dolláros (több mint 160 milliárd forintos) alapot a Katarban dolgozó, a világbajnokság előkészületei során „emberi jogi visszaéléseket” elszenvedő vendégmunkások számára – írja a BBC.

Az Amnesty a FIFA elnökének, Gianni Infantinónak címzett levelében azt írta: „Amíg minden munkás nem kap kártérítést, addig a tornát nem lehet igazán ünnepelni.” A javasolt összeg megegyezik a 2022-es világbajnokság pénzdíjával.

Becslések szerint az elmúlt években mintegy 30 ezer vendégmunkás dolgozott a hét világbajnoki stadion, valamint az új dohai repülőtér, az új metróvonal és a kapcsolódó úthálózat megépítésén. Az Amnesty más emberi jogi szervezetekkel és szurkolói csoportokkal együtt felszólította a FIFA-t, hogy ne csak az építkezéseken meghalt vagy megsérült munkásokat támogassák, hanem azokat is, akiknek a munkáltatók visszatartották a fizetését, vagy akiknek toborzási díjat kellett fizetniük a munkáért.

Építőmunkások a katari Lusail-stadionban 2019. december 20-án. Ebben a stadionban fogják rendezni a 2022-es világbajnokság döntőjét – Fotó: Giuseppe Cacace / AFP
Építőmunkások a katari Lusail-stadionban 2019. december 20-án. Ebben a stadionban fogják rendezni a 2022-es világbajnokság döntőjét – Fotó: Giuseppe Cacace / AFP

Sacha Deshmukh, az Amnesty International brit ügyvezetője szerint az angol válogatottnak, Gareth Southgate szövetségi kapitánynak és az angol szövetségnek is felelőssége van abban, hogy nyomást gyakoroljanak a FIFA-ra, hogy cselekedjen ebben az ügyben. „Több ezer vendégmunkást zsákmányoltak ki, és sokan tragikus módon meghaltak azért, hogy lehetővé tegyék ezt a világbajnokságot. Ezért reméljük, hogy az angol szövetség, Gareth Southgate és a játékosok támogatni fogják ezt az innovatív programot, amely biztosítja a régóta szenvedő munkások családjainak nagyon szükséges kártérítést” – mondta Deshmukh.

„Semmi sem hozhatja vissza a halott munkások életét, vagy állíthatja vissza azoknak a méltóságát, akik a katari világbajnokság építkezési láza alatt a modern kori rabszolgasággal felérő körülmények közé kerültek, de a FIFA alapja mégis fontos lépés lenne” – tette hozzá.

A FIFA azt közölte, hogy értékelik az Amnesty által javasolt programot, és a világbajnokság szervezőbizottsággal együttműködve már vizsgálja a vendégmunkások kártalanításának lehetőségeit. Azt írták, hogy a világbajnokságon dolgozó munkások 2021 decemberéig összesen 22,6 millió dollár kártérítést kaptak. A katari világbajnokság szervezőinek közleménye szerint „fáradhatatlanul dolgoznak” a torna projektjeiben résztvevő munkások jogaiért.

A november 21-én kezdődő világbajnokság előkészületeivel kapcsolatos aggályokról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!