A FIFA levélben szólította fel a katari vb-n szereplő válogatottakat, hogy a focira koncentráljanak

2022. november 4. – 09:41

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) levélben szólította fel a katari világbajnokságon szereplő válogatottakat, hogy a november 20-án kezdődő tornán a labdarúgásra koncentráljanak, és „ne hagyják, hogy a sportágat ideológiai vagy politikai csatározásokba rángassák bele”.

Gianni Infantino FIFA-elnök és Fatma Samoura főtitkár azt követően írt levelet, hogy a világbajnokság csapatai számos tiltakozással éltek a katari vendégmunkásokkal való bánásmód és az LMBTIQ-jogokkal kapcsolatos aggodalmak miatt.

„Kérem, most már koncentráljunk a futballra!” – idézte a Sky News a FIFA levelét, amelyet a világbajnokságon induló 32 nemzet futballszövetségének címeztek. Az ausztrál szövetség megerősítette a levél kézhezvételét, de nem kommentálták azt.

Infantino többek között azt írta a levélben, hogy: „Tudjuk, hogy a labdarúgás nem egy légüres térben létezik, és azzal is tisztában vagyunk, hogy világszerte számos politikai jellegű kihívás és nehézség van. De kérem, ne engedjék, hogy a labdarúgást minden létező ideológiai vagy politikai csatába belerángassák.

A FIFA-nál igyekszünk minden véleményt és meggyőződést tiszteletben tartani, anélkül, hogy erkölcsi leckéket osztogatnánk a világ többi részének. A világ egyik nagy erőssége éppen a sokszínűségében rejlik, és ha a befogadás jelent valamit, akkor az éppen azt jelenti, hogy tiszteletben kell tartani ezt a sokszínűséget. Egyetlen nép, kultúra vagy nemzet sem »jobb« a másiknál. Ez az elv a kölcsönös tisztelet és a megkülönböztetésmentesség alapköve. És ez a labdarúgás egyik alapértéke is. Kérem tehát, hogy mindannyian emlékezzünk erre, és hagyjuk, hogy a labdarúgás kerüljön a középpontba.”

A világbajnokság katari szervezői azt mondták, hogy szexuális irányultságtól és háttértől függetlenül mindenkit szívesen látnak vendégül. Katar korábban elismerte, hogy vannak hiányosságok a munkaügyi rendszerükben, de állításuk szerint a világbajnokság lehetővé tette számukra, hogy előrelépést tegyenek a munkavállalói jogok terén.

A világbajnokság előkészületeivel kapcsolatos aggályokról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!