A FIFA bekeményített, visszakoznak a szivárványos karszalaggal lázadozó válogatottak

2022. november 21. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

Korábban a svájci, a belga, a dán, a holland, a német, az angol és a walesi szövetség is jelezte, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) által kiosztott, a #FootballUnitesTheWorld-, a #SaveThePlanet- vagy a #ProtectChildren-szintű, általános pozitív szlogeneket viselő karszalagok helyett konkrétan szeretnék ráirányítani a figyelmet a házigazda Katar szexuális kisebbségeket sújtó diszkriminatív gyakorlatára (erről a beharangozó cikkünkben mi is írtunk). A hét résztvevő deklarálta, hogy a nemzetközi szövetség által felajánlott lehetőségek helyett inkább a szivárványos „One Love” feliratú karszalagot viselik majd, és amennyiben a FIFA megbünteti őket ezért, várják a csekket és majd fizetnek.

Azonban a 2022-es futball-vb katari rendezői már korábban jelezték, hogy nem tűrik meg a szurkolóknál a lelátón az LMBTQI-közösség mellett kiállást jelző szivárványos jelképeket, ebben pedig a FIFA is támogatja a rendezőket: a nemzetközi szövetség következetesen „politikai” állásfoglalásnak minősíti a szabadságjogok Kataron való számon kérését, órákkal az angol-iráni meccs előtt pedig a várt pénzbírság helyett azzal fenyítette be a „lázadó” válogatottakat, hogy

a szivárványos karszalagot magára a meccsre hatást gyakorló büntetésekkel szankcionálja, például azzal, hogy a játékvezető a karszalagot viselő csapatkapitánynak már a kezdő sípszó előtt kioszt egy sárga lapot.

A hét érintett válogatott közös közleményben szögezte le, hogy rendkívül frusztráltak a FIFA „példátlan” döntése miatt, mivel már szeptemberben jelezték a „One Love” feliratú karszalag viselésére irányuló szándékukat, melyre a szövetség csak most, a torna második napján reagált, azonban a szankciós fenyegetés miatt kénytelenek visszakozni:

Felkészültünk arra, hogy megfizessük a normál esetben mezszabályok megsértése esetén kiróható pénzbüntetést, de nem hozhatjuk játékosainkat olyan helyzetbe, hogy a karszalag miatt sárga lappal kezdjék a meccset, vagy hogy akár kapásból leküldhessék őket a pályáról. (…) Játékosaink és edzőink nagyon csalódottak, és mivel továbbra is elkötelezettek a befogadás iránt, ezért más módon fogják kifejezni támogatásukat.

Nem sokkal később a FIFA hivatalos közleményben adott magyarázatot a lépésre. Ebben azzal magyarázta a belengetett játékon belüli büntetést, hogy a szövetség hivatalos szabályzatának 13.8.1 pontja kimondja, a világversenyeken a csapatkapitányok csak a FIFA által biztosított karszalagokban léphetnek pályára. A FIFA arra nem tért ki, miért nem rendezte ezt a kérdést az érintett szövetségekkel közvetlenül a szeptemberi megkeresést követően, és miért csak órákkal az első kényes meccs előtt közölte a lehetséges retorziókat.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!