Argentína elkezdett focizni, Messi kihagyott büntetőjével is csoportelső

2022. november 30. – 22:03

Argentína elkezdett focizni, Messi kihagyott büntetőjével is csoportelső
Szczesny hiába vetődött a 46. percben, nem tudta kiütni a labdát – Fotó: Glyn Kirk/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A labdarúgó-világbajnokság C csoportját Argentína nyerte meg, ezzel érvényesítette a papírformát, Scaloni csapata a harmadik meccsén meggyőző játékot mutatott. A lengyelek a második helyen mentek tovább, ha kaptak volna egy harmadikat, akkor viszont kiesnek.

Argentína a szaúdiak elleni váratlan vereséggel (1-2) győzelmi kényszerbe került, és miután Mexikót legyőzte szombaton, szerda este a lengyelekkel szemben is nyernie kellett, ha nem akart számolgatni. Volt esély arra, hogy a két csapat kéz a kézben lép tovább, de ilyen izgalmas forgatókönyvre valószínűleg senki sem számított.

Az első veszélyesebb helyzet a tizedik percben alakult ki, akkor Messi éles szögből ballal tüzelt, de Wojciech Szczesny a helyén volt. Ahogy az egész első félidőben ő tartotta a lelket a társaiban. A 33. percben juventusos klubtársa, Angel di Maria megpróbálta megviccelni szögletből, de olvasta a szándékát, és hiába csavarodott remekül a kapu felé a labda, a levegőben úszva kiütötte a léc alól. Majd félig viccesen kiintett, és így jelezte, tudta, hogy kapura teszi, ahogy edzéseken jó néhányszor.

A 39. percben még nagyobb bravúrt mutatott be Szczesny, mert akkor Messi tizenegyesből sem tudta bevenni a kapuját. Az egész akció onnan indult, hogy Alvarez kapott egy remek indítást, a lengyel kapus feje fölé akarta lőni a labdát, de nem sikerült. A kipattanót Alvarez megkaparintotta, és a hosszúra ívelte át, Szczesny kimozdult a kapujából, nem érte el a labdát, de Messi fejét igen. Makkelie játékvezetőt kihívták a videóhoz, a holland játékvezető pedig annak ellenére ítélt tizenegyest, hogy nem a kapus mozdulata miatt bólintott az argentin kapitány a kapu felé. Az előző meccsen büntetőt hárító Szczesny nyugtatta a társait, majd egy villámgyors mozdulattal balra vetődött el, és jobb kézzel szögletre tenyerelte a labdát.

Az első félidőben hatalmas argentin fölényt láthattunk, 9-szer találták el a kaput, míg a lengyelek egyszer, Szczesny viszont hétszer avatkozott közbe.

Ami nem ment az egész első félidőben a dél-amerikaiaknak, a másodikban 53 másodperc alatt összejött. Molina futott el a jobb szélen, középre adott, az érkező Mac Allister megfaragta a labdát, ami így védhetetlenül csorgott be a jobb oldali kapufa mellé. A Brighton középpályásának ez volt a válogatottban az első gólja, jobbkor nem is rúghatta volna.

A lengyelek rögtön válaszolhattak volna, Glik életerős fejese azonban centikkel ment mellé. Argentína visszavett a tempóból, aztán a 67. percben újra gólig jutottak. Az előző fordulóban eredményes Enzo Fernandez ritmust váltott, majd megjátszotta az üresbe mozgó Alvarezt, és a Manchester City csatára maga elé tette a labdát, és hajszálpontosan lőtte ki a bal felsőt 12 méterről. Alvarez lábában ott volt a harmadik gól is, de a kilépése után az oldalhálóba bombázta a ziccerét.

A 85. percben a csereként beálló Lautaro Martinez is teljesen egyedül tört a kapu felé, de csúnyán mellélőtt. A 92. percben Tagliafico belőhette volna a harmadikat, amivel a lengyelek kiesnek, de ha át is emelte a kapuson a labdát, a védők mentettek.

Kulcsfontosságú volt, hogy a harmadik argentin találat nem született meg, mert így a nagyon keveset mutató Lengyelország jobb gólkülönbségével megelőzte Mexikót, és várhatja a franciák elleni nyolcaddöntőt. Argentína pedig Ausztráliával találkozik a nyolcaddöntőben. Lewandowski legnagyobb öröme az egész meccsen az volt, hogy a saját meccsük vége után a párhuzamosan zajló másik találkozón a szaúdiak gólt lőttek a 95. percben, Mexikó pedig az utolsó pillanatokban a sokadik nagy helyzetét is elhibázta. Ha ugyanis betalálnak, akkor ők készülődhetnek a folytatásra.

Argentína–Lengyelország 2–0 (0–0)

  • Gólszerzők: Mac Allister (46.), Alvarez (67.)
  • A csoport végeredménye: 1. Argentína 6 pont, 2. Lengyelország 4 pont (2-2), 3. Mexikó 4 pont (2-3), 4. Szaúd-Arábia 3 pont (3-5).
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!