Itt a vb meglepetése: a szaúdiak bombagóllal verték Argentínát

2022. november 22. – 12:20

Itt a vb meglepetése: a szaúdiak bombagóllal verték Argentínát
Fotó: Dylan Martínez / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási meglepetést hozott a katari futball-vb keddi játéknapja: a C csoport első meccsén Szaúd-Arábia 2-1-re nyert Argentína ellen. Pedig az argentinok Lionel Messi tizenegyesgóljával már a 10. percben vezettek, de a második félidő elején a szaúdiak fordítottak, és 2-1-re nyerték a 104 percig tartó meccset.

A világbajnokság egyik legfőbb esélyesének tartott argentin válogatott 35 meccs óta tartó veretlenségi sorozattal, aktuális Copa América-győztesként érkezett Katarba, és csak kevesen számítottak arra, hogy a jó szériájuk éppen Szaúd-Arábia ellen szakad majd meg. Az argentinok a lehető legerősebb kezdőcsapatukkal álltak fel, Lionel Messivel, Ángel Di Maríaval és Lautaro Martínezzel a támadósorban. Az ötödik világbajnokságán szereplő Messi már a 2. percben gólt szerezhetett volna, de a lapos lövését a szaúdi kapus, Mohamed al-Ovaisz oldalra ütötte.

A Messi-gólra így sem kellett sokat várni, a 8. percben egy argentin szabadrúgás után Abdulhamid földre vitte Paredest a tizenhatoson belül, amiért a szlovén bíró büntetőt ítélt. A tizenegyest természetesen Messi végezte el, higgadtan passzolt a kapu bal oldalába, a kapus a másik irányába mozdult el.

A folytatásban a videóbíróé volt a főszerep: a 23. percben Messi tört kapura és lőtt gólt egy jónak tűnő kiugratás után, de a VAR jelezte, hogy lesen kapta a labdát. Négy perccel később, egy hasonló akció végén Martínez nyeste el a labdát a kirohanó kapus mellett, de az argentin szurkolók ennek a gólnak sem örülhettek sokáig, mert a VAR megállapította, hogy az indítás pillanatában az Inter csatára kicsivel közelebb volt a kapuhoz, mint az utolsó előtti szaúdi védő. Martínez aztán lőtt még egy gólt, de szintén lesről, így 45 perc után csak Messi tizenegyesgólja jelentette a különbséget a két válogatott között.

Annak ellenére, hogy az argentinok végig dominálták az első félidőt, a szaúdiak nem játszottak rosszul, pláne nem a vb-n eddig látott két ázsiai válogatotthoz, Katarhoz és Iránhoz képest. Egyszer-egyszer eljutottak az argentin kapu közelébe, és még szögletet is sikerült kiharcolniuk. A lestaktikájuk kifejezetten hatékony volt: az első félidőben hétszer akadt meg les miatt az argentinok támadása.

A második félidő elején a szaúdiak hatalmas meglepetésre, öt perc alatt fordítottak. A 48. percben al-Sehri lépett ki az argentin védők között, majd kilőtte az alsó sarkot. A 53. percben aztán al-Davszari előtt adódott helyzet, amit ki is használt, óriási gólt tekert a felső sarokba.

Az 59. percben az argentin kapitány, Lionel Scaloni hármat cserélt, Papu Gómez helyett beküldte a Manchester City csatárát, Julián Álvarezt, valamint a középpályára Enzo Fernándezt, a védelembe pedig Lisandro Martínezt. Mindent egy lapra feltéve támadnak, de a szúdiak jól védik az előnyüket. A 74. percben a szaúdi kapus Manuel Neuert idézve rohant ki a kapujából, és tisztázott az argentin támadók elől. A 80. percben Messi lőhetett szabadrúgást 20 méterről, de jócskán a kapus fölött szállt el a próbálkozása. A 84. percben Messi fejelt közelről kapura, a középre tartó labdát al-Ovaisz húzta magához.

A negyedik játékvezető 8 perc hosszabbítást jelzett, a szaúdiak még mindig tartják magukat. A csereként beállt al-Amri a gólvonalról fejelt ki egy argentin lövést. A hosszabbítás ötödik percében al-Ovaisz tarolta le csapattársát, al-Sahranit, aki biztosan agyrázkódást szenvedett. Az ápolás miatt percekig állt a játék. A szaúdiaknak még egy cseréjük maradt, al-Breik állt be a hordágyon elvitt al-Sahrani helyett. A 99. percben Álvarez fejelt kapura, de al-Ovaisz látványos vetődéssel fogta a labdát. A játékvezető a 104. percben végül lefújta a meccset. Szaúd-Arábia 2-1-re legyőzte Argentínát, amivel talán az egész vb legnagyobb meglepetését okozták.

Argentína–Szaúd-Arábia 1-2

  • Gólszerzők: Messi 10. (büntető), al-Sehri 48., al-Davszari 53.
  • Sárga lapok: al-Malki 67., al-Bulaihi 75., al-Davszari 79., Abdulhamid 82., al-Ovaisz 92.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!