Kétszer találtak kaput a franciák Marokkó ellen, 2-0-val vb-döntősök

2022. december 14. – 21:56

Kétszer találtak kaput a franciák Marokkó ellen, 2-0-val vb-döntősök
Az első gól előtti pillanat, Theo Hernandez szép mozdulattal elrúgja a labdát a kapus mellett – Fotó: Adrian Dennis/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország lesz Argentína ellenfele a 2022-es foci-világbajnokság vasárnapi döntőjében, miután 2-0-ra legyőzte a torna meglepetéscsapatát, Marokkót. Marokkó a horvátokkal küzdhet a bronzéremért.

Amiről a meccs előtt mindenki beszélt: mire megy a világbajnokság legjobb védelme a torna legeredményesebb válogatottjával szemben? Marokkó egy gólt kapott öt meccsen, a franciák tizenegyet rúgtak. Afrikai csapat először jutott ilyen messzire a vb-n, semmilyen nyomás nem volt rajta, a helyszínen élvezte a szurkolók lelkes támogatását. A címvédő franciákon volt teher, mert nemcsak az elődöntő, hanem a vb favoritjai is voltak. Ha végig akarja nézni, hogyan alakult ki az eredmény, itt megteheti.

A marokkói kapitány, Valid Regragui Franciaországban született, mi több, Olivier Giroud csapattársa is volt Grenoble-ban. Ha nagyon készült is, hogy megtréfálja második hazáját, nem tudott tartósan gondot okozni a francia válogatottnak. Marokkó öt védővel állt fel, mindenképp le akarta zárni a szélsők (Griezmann és Dembele) előtti területet. A marokkói Aguerd a bemelegítés alatt sérült meg, a franciáknál Upamecano és Rabiot esett ki az angolok ellen győztes csapatból.

Marokkó bármit is tervezett, az ötödik percben romba dőlt, mert gyorsan hátrányba került, az egész vb alatt nem volt példa erre. Griezmann kapott egy szöktetést Varane-tól, bokából visszatette az érkező Mbappénak, akinek mindkét kísérletébe beleléptek, a továbbpörgő labdát Theo Hernandez egészen különleges mozdulattal rúgta meg az ötösön belül. A labda elment Bono kapus, és a gólvonalon álló Dari mellett is, aki az utolsó pillanatban került be a csapatba. A Milan védője az első meccsen, testvére sérülése után foglalta el a védelem bal oldalát.

A másik oldalon Unahi távoli lövésénél Lloris figyelt, Ziyech jó helyzetben nem találta el jól a labdát. Válaszul Giroud annál inkább a 17. percben, Marokkót pedig kisegítette a kapufa. A franciák centere egy pattanás után ballal lőtt a védelem hibáját kihasználva a bal oldalról, Bonótól ez bement volna. Giroud-nak volt egy másik nagy helyzete is, akkor középről centikkel lőtt mellé, a lehetőséget Mbappé alakította ki, miután megkerülte a védőjét.

A félidő végére Marokkó feléledt. Az első szöglet után Varane röviden fejelte ki a labdát, El-Jamik háttal állt a kapunak, amikor ollózásra vállalkozott, gyönyörűen meg is rúgta a labdát, Lloris repült a levegőben, hogy a kapufára tudja tolni ezt a labdát. A Tottenham kapusának több veszélyes beívelésnél is a helyén kellett lennie.

A második félidőt az afrikaiak agresszíven kezdték, a franciák nem teljesen tudatosan húzódtak vissza, és rendezkedtek be kontrákra. Elsősorban Mbappé sebességét szerették volna kamatoztatni. Marokkó a jobb oldalon vezette támadásai többségét, a francia védelem közepe, Konaté és Varane többször mentettek fontos helyzetben.

A 70. perc körül Griezmann beívelt szabadrúgásai után alakult ki két veszélyes helyzet is, de mindkettőt megúszta Marokkó. A 79. percben viszont bekapta a másodikat, amivel el is dőlt az elődöntő.

A franciák a kezdőkörben szereztek labdát, lazán passzolgatva, Mbappé testcseleivel jutottak el a tizenhatosig. Aztán Mbappé öt védő gyűrűjéből kapura gyötörte a labdát, ami levágódott valakiről, de nem ment ki, a 42 másodperce a pályán lévő Kolo Muani pedig három méterről az üres kapuba juttatta. Didier Deschamps kapitány jól cserélt ezúttal is.

Marokkónak az utolsó percekben volt esélye a szépítésre, de most nem volt szerencséjük. A címvédő Franciaország nem adott ki mindent magából, szerda este ennyi is elég volt a győzelemhez. A döntőben, Argentína ellen egészen biztosan többet fognak nyújtani. 1962 után lehet ismét címvédés, akkor Brazíliának sikerült.

Franciaország–Marokkó 2-0

  • gólszerzők: Hernandez 5., Kolo Muani 79.
  • sárga lap: Bufal 27.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!