Argentína tizenegyesekkel háromszoros világbajnok, 3-3 után 4-2 a büntetőpárbaj vége a franciák ellen

2022. december 18. – 15:42

frissítve

Argentína tizenegyesekkel háromszoros világbajnok, 3-3 után 4-2 a büntetőpárbaj vége a franciák ellen
Fotó: Hannah Mckay / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Argentína őrült meccs, hosszabbítás majd tizenegyespárbaj után lett világbajnok, története során harmadszor. Lionel Messi duplájára Kylian Mbappé mesterhármassal válaszolt, de a büntetőket nem rúgták jól a franciák, ez lett a vesztük.

A bal szélen folyamatosan elöl ólálkodó játékosnak több nagy helyzete is volt már, kiharcolt egy tizenegyest, és most már lőtt egy gólt is, egyértelműen sokkal dinamikusabb az argentin támadójáték, mint a horvátok ellen, és ebben nagy szerepe van neki is. És persze a Messi–Álvarez-kettőst is meg kell említeni, akik két gyönyörű passz után varázsolták előre a labdát, Mac Allister keresztpasszát pedig már csak Lloris eszén kellett túljárnia, ami sikerült is neki.

Egyelőre nem látszik, hogy a franciák hogy jöhetnének vissza a meccsbe, de Deschamps már megmutatta, hogy hajlandó drasztikus változtatásokra is, a második félidőben pedig még bőven változhat a játék képe.

Fotó: Dylan Martinez / Reuters
Fotó: Dylan Martinez / Reuters

Didier Deschamps kapitány nem várta meg a félidőt, átalakította a csapat szerkezetét. Két fiatal csatárt, Kolo Muanit és Thuramot vitte be Giroud és Dembelé helyére. Ezzel együtt Mbappé bal szélről behúzódhat középre.

Csere
Marcus Thuram  Olivier Giroud
Randal Kolo Muani Ousmane Dembélé
FRA Franciaország

Az argentinok egy kontra végén megszerezték második góljukat. Messi jobb oldalra tette ki a labdát, ami aztán Álvarezhez került. Ő a beinduló Romeróhoz passzolt, aki ellőhette volna a labdát, de észrevette a bal oldalon érkező Di Maríát, aki könnyedén kapuba bombázott lendületből.

GÓL!
ARG Ángel Di María
ARG Argentína 2 : 0 Franciaország FRA

A gól után is jobbára az argentinok irányítanak, ha kikerül bal oldalra a labda, Di María folyamatosan veszélyt jelent. Egy távoli lövés viszont nem ő, hanem Tagliafico vállalt el, de olyan rosszul találta el, hogy az oldalvonalon ment ki a labda.

Ez volt az argentinok ötödik tizenegyese a tornán, mind az ötöt Messi lőtte, és ebből ezzel négyet értékesített is, csak a lengyel Szczęsny által kivédett büntetője maradt ki. Messi így hatgólos a vb-n, a négy büntető mellett Mexikó és Ausztrália ellen szerzett még egy-egy gólt. Ez a büntető egyébként teljesen jogosnak tűnt, Dembélé valóban meglökte Di Maríát, aki persze mintaszerűen rogyott össze.

A játék képe és a korábbi helyzetek alapján érett is a gól, a franciák még mindig nem tudnak mit kezdeni az argentin nyomással – így most az a kérdés, hogy az argentinok megint belealszanak-e a meccsbe, vagy a vezetés birtokában is végig koncentráltak maradnak.

Fotó: Carl Recine / Reuters
Fotó: Carl Recine / Reuters

Az argentinok továbbra is aktívabbak. Szögletüket az amúgy támadó Giroud fejelte ki a kapu elől.

Egy szabadrúgás után ütközött össze a két játékos a levegőben, Hernández vállával pattintotta le Messit, de az argentin gyorsan regenerálódott, majd a francia is folytatni tudta a játékot.

A csatár a bal alsó sarokba lőtt egy kisebb megtorpanás után, a francia kapus a másik irányba mozdult, esélye sem volt védeni.

GÓL!
ARG Lionel Messi
ARG Argentína 1 : 0 Franciaország FRA

Az alapvonalról cselezett befelé Di María, akit aztán Dembelé lökött fel.

Szinte az alapvonalnál, az argentin 16-os sarkánál Theo Hernándezt döntötték le. A beívelésre Giroud érkezett, fejese fölé ment a rövid saroknál, de ellene már egy szabadrúgást is befújtak közben.

Egy újabb látványos támadást vezettek az argentinok, Messi először kitette jobb szélre, majd a szétzilált védelem a balról érkező Di Maríát nem vette észre. A támadónak tiszta lövőhelyzete volt, de 15 méterről az égbe rúgta a labdát.

Eddig nem sok támadást tudott vezetni a címvédő, az egyik első ígéretes akció végén Mbappét akarták kiugratni, de hiába gyors, ha pontatlan a labda, az argentin védők pedig rutinosan lezárták előtte a területet. Utána pedig már jött is egy újabb argentin akció.

Nem nagyon tudtak hátul sem passzolgatni a franciák eddig, fent is folyamatosan kiléptek az argentinok a labdás játékosra. Ennek pedig meg is volt az eredménye, az első tíz percben többször is eljutottak a francia kapuig, Llorist is megdolgoztatták már, és egy szögletük is volt, bár ebből aztán nem lett semmi, csak a francia kapus terült el a földön, miután bekapott egy könyököst.

Fotó: Carl Recine / Reuters
Fotó: Carl Recine / Reuters

Áll a játék. Lloris ütközött Romeróval, talán egy könyököst is kapott a bordáira, így most a pályán ápolják.

Az argentinok egymás után vezetik a támadásokat, Di María jó passza után De Paul próbálkozott, a lövés Varane-ról pattan szögletre.

Argentína teret kapott a támadásnál, és egy távoli erős lövést el is tudott Mac Allister ereszteni. A labda középre ment, Lloris is figyelt, nem okozott gondot neki a védés.

Messi egy átemeléssel adott labdát Mac Allisternek, aki az ötösön próbálta átvenni és kapura tenni. A mozdulat sem volt tökéletes, de a lest már addigra be is intették.

Agilisan indította Franciaország a meccset, az argentinok védekező harmadában próbálnak labdát szerezni.

A franciáké volt a középkezdés.

Elkezdődött a mérkőzés
ARG Argentína 0 : 0 Franciaország FRA

A meccs előtt felmerült, hogy térdsérülése miatt nem is kerül majd kezdőbe a 36 éves játékos, a döntő előtti edzés felét a potenciálisan a helyére érkező Thurammal nyomták le a franciák. Végül a kezdőbe került, de a bemelegítésnél is látszott, hogy nincs minden rendben a térdével.

Fotó: Thaier Al-sudani / Reuters; Paul Childs / Reuters Fotó: Thaier Al-sudani / Reuters; Paul Childs / Reuters
Fotó: Thaier Al-sudani / Reuters; Paul Childs / Reuters

Szinte a vb összes stadionját frissen építették, és ezek közé tartozik a Lószail Stadion is, amelyet nem túl szerényen Lószail Ikonikus Stadionnak is hívnak a szervezők. A 89 ezer nézőt befogadó aréna dizájnjában reflektál a Közel-Keletre és az arab világra, a stadion héja egy hatalmas kézműves tálat idéz meg.

A Lószail Stadion – Fotó: Mohammed Dabbous / Anadolu Agency / AFP
A Lószail Stadion – Fotó: Mohammed Dabbous / Anadolu Agency / AFP

A Lószail sem őrzi meg a méreteit a vb után, nagyjából 40 ezer fősre bontják vissza, a létesítmény egy része pedig új, jobbára kereskedelmi és sport funkciókat kap.

Dohában a kötöttpályás közlekedés főként a metrót jelenti, de zárványként létezik pár villamosvonal is, az egyik pont a Lószailnál.

A katari vb-döntőn már huszonhatodik alkalommal lép majd pályára Lionel Messi világbajnokságon, amivel egyedüli csúcstartó lesz a német Lothar Matthäus előtt.

A lengyel Szymon Marciniakra bízta a FIFA a vb-döntő levezetését. Marciniak először 2018-ban vezetett vb-meccset – pont az argentinok egyik meccsét, az Izland ellenit. A mostani tornán eddig két mérkőzésen fújta a sípot: a francia-dán csoportmeccsen és az argentin-ausztrál nyolcaddöntőn, úgyhogy jól ismeri mindkét döntős csapatot.

Marciniak segítői Pawel Sokolnicki és Tomasz Listkiewicz lesznek. Érdekesség, hogy Listkiewicz apja, Michal szintén volt partjelző vb-döntőn. 32 évvel ezelőtt, az 1990-es NSZK–Argentína-döntőn lengette a zászlót az oldalvonal mellett.

Fotó: Foto Olimpik / NurPhoto / AFP
Fotó: Foto Olimpik / NurPhoto / AFP

Magyar idő szerint 16 órakor kezdődik a katari világbajnokság döntője, melyben Argentína és Franciaország játszik. A franciák címvédőként jutottak el a döntőig, és a világbajnokságok történetében a harmadik olyan nemzet lehetnek, amelynek sikerül megvédeni a címét. Ez eddig csak olaszoknak (1934, 1938) és a braziloknak (1958, 1962) jött össze. Franciaország a harmadik vb-címéért harcol, az első döntőjüket még 1998-ban nyerték. Argentína is kétszeres világbajnok (1978, 1986), utoljára 2014-ben volt döntős.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!