Argentína tizenegyesekkel háromszoros világbajnok, 3-3 után 4-2 a büntetőpárbaj vége a franciák ellen

2022. december 18. – 15:42

frissítve

Argentína tizenegyesekkel háromszoros világbajnok, 3-3 után 4-2 a büntetőpárbaj vége a franciák ellen
Fotó: Hannah Mckay / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Argentína őrült meccs, hosszabbítás majd tizenegyespárbaj után lett világbajnok, története során harmadszor. Lionel Messi duplájára Kylian Mbappé mesterhármassal válaszolt, de a büntetőket nem rúgták jól a franciák, ez lett a vesztük.

GÓL!
FRA Kylian Mbappé
ARG Argentína 2 : 2 Franciaország FRA

Mbappé vállalta el a büntetőt, nagy erővel a jobb alsó sarokba bombázott. Martínez kapus érezte az irányt, de nem tudta kiütni a labdát.

GÓL!
FRA Kylian Mbappé
ARG Argentína 2 : 1 Franciaország FRA

Kolo Muanit rántotta le Otamendi a 16-oson belül.

A franciák építgettek támadást a félpálya körül, de még az ellenfél sem kellett hozzá, hogy rontsanak. Varane üres területre passzolt, és ki is csorgott a labda az oldalvonalon túlra. Ez a stressz, dekoncentráltság jele is lehetett.

Az eddigi meccseken Griezmann az egyik nyerőember volt, gólpasszokat adott és a védekezésben is extrát hozott a középpályás. Most nem volt igazán érezhető a jelenléte, az idő fogy a franciáknak, így őt is levette a pályáról a francia kapitány, ahogy Hernándezt is.

Középről Fernandez tekerte kapura a labdát, amit a francia kapusnak nem volt túlzottan nehéz feladat leszedni.

A francia csatár cselezte be magát középre, és el is vállalt egy lövést, ami nem jelentett igazi veszélyt a kapura.

Csere
Eduardo Camavinga Theo Hernández
Kingsley Coman Antoine Griezmann
FRA Franciaország

Kétszer sikerült is megverniük ott a védelmet, aztán beívelésekkel fejezték be az akciókat. Kapura lövés még ezekből sem volt.

Csere
Marcos Acuña Ángel Di María
ARG Argentína

Egy francia akció után gyors kontrát vezettek az argentinok. A középpályáról Mac Allister indított, aztán bal szélről ő kapta volna a vissza a labdát, amire a francia kapus is kirobbant, és látványosan eltakarította azt.

A 2-0-s első félidő után evidens volt, hogy a franciáknak egészen más felfogásban kell majd kijönnie a második játékrészre, de húsz perc után nem látszik, hogy sebességet tudtak volna váltani. Továbbra is az argentinok diktálják az iramot, sorra dolgozzák ki a veszélyes helyzeteket, míg a címvédőnek 65 perc után egyetlen kapura lövése sincsen, ami tényleg egészen megdöbbentő adat.

Deschamps is meg lehet lőve, mert a korábbi kettős cseréje sem hozott semmilyen változást, leginkább mert általában el sem jut előre a labda. A legnagyobb veszélyt eddig az argentin kapus jelentette a saját kapujára, de azt a helyzetet is sikerrel kezelték az argentinok.

Fotó: Carl Recine / Reuters
Fotó: Carl Recine / Reuters

Di María keverte meg a jobb oldalon a védelmet, aztán középre gurított. Álverez trükkösen átlépte a labdát, így Messi lőhetett egy csel után. A trükk látványos volt, de a labda fölé ment.

Egy kényszerítő után Álvarez tűzte kapura éles szögből, ha lövése nem is volt pontos, Lloris azért ráment.

Néha megvillannak franciák, de Koundé egyéni akciója sem volt igazán veszélyes. Majdnem alapvonalig futott, két védőt átjátszva, a beadása már nem sikerült.

Martínez nagyjából 30 méterre a kapujától játszott söprögetőt, de nagyon rosszul találta el a labdát, és úgy tűnt, hogy a franciák meg is tudják azt szerezni. Végül nem lett nagyobb zűr az akcióból.

Sárga lap
Adrien Rabiot
FRA Franciaország

A beívelésből nem tudtak veszélyeztetni, Martínez kapus simán lehúzta, és már ment is argentin ellentámadás és szöglet a másik oldalon.

A második félidő elején is az argentinok dominálják a játékot, Di María változatlanul nagy játékkedvvel akciózik, egy keresztlabdája után De Paul vállalt kapáslövést, ami Llorisnak azért nem volt leküzdhetetlen feladat.

A 35 éves argentin klasszis már azzal rekordot döntött, hogy pályára lépett a döntőben, de azzal, hogy gólt is lőtt, ő lett az első játékos, aki a csoportkörben és a kieséses szakasz minden meccsén is betalált. Ezzel már tizenkét gólja van a vb-ken, amivel holtversenyben az ötödik helyre jött fel Pelé mellé, de hacsak nem lő még öt gólt, akkor ezen a listán nem fog az első helyre kerülni.

A tizenkét gólja mellé viszont van még nyolc gólpassza is, ha ezt is hozzávesszük, akkor senki nem járult hozzá több gólhoz vb-ken, mint ő. Azzal pedig, hogy mellette még a 34 éves Di María lőtt gólt, már most annyi 34 évesnél idősebb játékos talált be az idei vb-döntőben, mint 1930 és 2018 között összesen.

Az argentinok kezdték kétgólos előnnyel.

Elkezdődött a második félidő
ARG Argentína 2 : 0 Franciaország FRA

A világbajnokságról a házigazda Katar a csoportkört sem élte túl, de a helyiekről, akik alatt a bevándorlókat – leginkább indiaikat, pakisztániakat, bangladesieket – kell érteni, amúgy sem lehet elmondani, hogy nagyon kötődtek volna befogadó országuk csapatához. Minden aggály nélkül válogattak más csapatok között, simán beöltöztek walesinek vagy portugálnak, de Dohában tartózkodva azért elég egyértelmű volt, hogy a katariaknak Messi az istenük és Argentína a csapatuk. Mindenhol kék-fehér csíkos 10-es mezek bukkantak fel, és több bolti eladóval vagy taxissal beszélgetve is az a kép rajzolódott ki, hogy a foci itt Messivel egyenlő.

A jobb oldalon beinduló francia támadó két játékos között húzta át magát, Fernández viszont feltűnően ott hagyta a lábát. Sárga lap járt érte. A szabadot aztán Griezmann csavarta kapu elé, de nem ért bele más francia. Ez volt az első félidő utolsó momentuma.

Félidő
ARG Argentína 2 : 0 Franciaország FRA
Sárga lap
Enzo Fernández
ARG Argentína

A labdáért küzdve Hernández talpalta le De Pault, aki még rá is játszott esetre. Az argentinok aztán komótosan végezték el a szabadrúgást, nekik most semmi sem sürgős.

A franciák az elmúlt pár percben jóval aktívabban játszottak, de az argentinok ügyesen tömörülnek a kapujuk előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!