Argentína tizenegyesekkel háromszoros világbajnok, 3-3 után 4-2 a büntetőpárbaj vége a franciák ellen

2022. december 18. – 15:42

frissítve

Argentína tizenegyesekkel háromszoros világbajnok, 3-3 után 4-2 a büntetőpárbaj vége a franciák ellen
Fotó: Hannah Mckay / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Argentína őrült meccs, hosszabbítás majd tizenegyespárbaj után lett világbajnok, története során harmadszor. Lionel Messi duplájára Kylian Mbappé mesterhármassal válaszolt, de a büntetőket nem rúgták jól a franciák, ez lett a vesztük.

A hosszabbítás első fele megint hozott pár forró pillanatot, de nem esett végül gól, még mindig 2-2 az állás. Ha egyik csapat sem lő gólt a következő 15 percben, a vb-címet 11-esekkel döntik el.

Sorra jöttek az argentin helyzetek a hosszabbítás első félidejében, főleg a végén izgulhattak a francia drukkerek, a csereként beálló Lautaro Martíneznek volt két nagy helyzete is, de egyikből sem lett gól. A franciák tehát nem tartották rajta a gázpedálon a lábukat a rendes játékidő vége után, ami mindenképpen érdekes volt, de persze van még tizenöt perc a meccsből, és azt már bizonyították egyszer, hogy a semmiből is tudnak gólt lőni.

Fotó: Molly Darlington / Reuters
Fotó: Molly Darlington / Reuters

Elkezdődött a hosszabbítás második félideje
ARG Argentína 2 : 2 Franciaország FRA

A frissen beállt Lautaro Martínez tiszta helyzetben, közelről lőhetett kapura, de Upamecano az utolsó pillanatban még belevetődött a lövésbe. Ezután Monitel jött egy szökkenős rúgással, ezt Lloris fogta, majd egy fél perccel később újra Lautaro Martínezt ugratták ki, de nem tudta kihasználni előnyét, Upamecano újra szerelni tudott.

Az argentin beverekedte magát a 16-oson belülre, ahonnan kiszorított helyzetből is lőtt.

Csere
Leandro Paredes Rodrigo de Paul
ARG Argentína
Csere
Lautaro Martínez Julián Álvarez
ARG Argentína

Egy szöglet után a kifejelt labdára ment rá a francia védő, egyből kapura tűzte, de lövése elakadt, végül Messi tette ki szögletre. A következő beíveléssel sem tudtak aztán mit kezdeni a franciák.

Csányi Sándor MLSZ-elnök társaságában nézi meg a találkozót. Orbán kedden, az argentin–horvát elődöntőn is ott volt már Katarban, de a hét közben egyéb teendői miatt nem maradt végig az arab országban.

Fotó: Mustafa Yalcin / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Mustafa Yalcin / Anadolu Agency / AFP

A bal oldalon indult meg a francia, egy átemeléssel egy védőt át is vert, majd középre cselezte magát. Ott elfogyott körülötte a levegő és a hely, négy védő között elveszítette a labdát.

Fofana a vb előtt csak két válogatott meccsen játszott, de a védekező középpályás Katarban bejátszotta magát a francia csapatba. Ahogy máskor is, most is Rabiot helyett játszatják. Fofana karrierjének egyik rosszabb fázisában még pizzafutár is volt, mert nem látta biztosnak azt, hogy profi futballista lehet.

Csere
Youssouf Fofana Adrien Rabiot
FRA Franciaország

Előbb egy beíveléssel, majd egy távoli lövéssel próbálkoztak az argentinok. Mac Allister érkezett egy labdára, amit laposan küldött meg, de nem tudta irányítani.

Csere
Gonzalo Montiel Nahuel Molina
ARG Argentína

A meccs utolsó negyedórája rendkívül látványos és feszültséggel teli volt, ha így folytatódik, nem a 11-esek fognak dönteni.

Elkezdődött a hosszabbítás
ARG Argentína 2 : 2 Franciaország FRA

Mbappét majdnem az egész meccsen nagyítóval kellett keresni, aztán lőtt két gólt, és utána is olyan megindulásai voltak, amire a legtöbb játékos teljesen frissen sem lenne képes. Az utolsó szűk 20 percben az argentinok sem omlottak össze, bár láthatóan megzavarta őket a két gól, a franciák viszont olyan tartalékokat mozgósítottak, amikkel nem tudtak mit kezdeni. Szép támadásaik így is voltak, Messi óriási bombáját Llorisnak kellett nagy bravúrral védenie, de a hosszabbításra egyértelműen a franciák fordulhatnak rá jobban, a következő percekben valószínűleg óriási nyomást fognak helyezni az argentinokra.

Fotó: Lee Smith / Reuters
Fotó: Lee Smith / Reuters

Coman akciója után tudtak lefordulni az argentinok, Álvarez sprintelt a kapu felé, de utolérték, a beadását pedig nem tudták összeszedni.

Sárga lap
Marcos Acuña
ARG Argentína

18 méterről bombázott Messi ballal a francia kapura, de nagyon jó formában van Lloris, ki tudta ütni a nagy erejű lövést.

Megint meghúzta a bal oldalon, aztán Kolo Muanihoz passzolt. A francia volt előnyben a védőjével szemben, már a kapu felé is fordult, de körülményeskedett, így aztán leszerelték a lövés előtt.

Sárga lap
Olivier Giroud
FRA Franciaország

Az argentin 16-osnál Coman esett el, a bíró előnyszabályt alkalmazott, középről pedig máris jött egy lövés, amibe Martínez kapus kapott bele.

Nagyjából 30 méterre az argentin kaputól kaptak szabadot a franciák. Mivel Griezmann már nincs a pályán, Mbappé végzi el a pontrúgásokat is. Ezúttal nem volt igazán pontos, simán kifejelték a beadását. Utána azért a következő támadásnál még ígéretesebb lövése volt.

És ha így marad az állás, akkor legalább még 30 perc lesz a ráadás.

A felélénkült franciák egyik támadása végén Thuram esett el a 16-oson belül. A bíró jól döntött, amikor nem adott 11-est, a visszajátszáson is látszott, hogy nem értek hozzá a lábához, így ő kapott büntetést.

Sárga lap
Marcus Thuram 
FRA Franciaország

Az 1986-os döntőben Argentína 2-0-ra vezetett az NSZK válogatottja ellen. A németek a hajrában feltámadtak, a 74. percben meglőtték az első góljukat, aztán a 82.-ben a másodikat is. Akkor a végén az argentinok örülhettek, 3-2-re nyertek.

Nagyon szembetűnő volt a meccs elején az argentin csapat agresszív letámadása, de ennél is érdekesebb, hogy még mindig sokszor előfordul, hogy az ellenfél térfelén szorongatják a labdás embert, pedig eddig csak Di Maríát cserélte le Scaloni, egyébként a kezdők vannak a pályán. A franciáknál már többet van a labda, de a cserék ellenére semmilyen koncepció nem volt a játékukban, Kolo Muaninak hála viszont mégis szépíteni tudtak.

Fotó: Hannah McKay / Reuters
Fotó: Hannah McKay / Reuters

Ebből pedig láthatóan tudtak erőt meríteni a franciák, mert pár perccel később jött is a következő gól, Mbappé duplázott, az argentinok pedig ahogy a hollandok ellen, úgy most is elszórakoztak egy kétgólos előnyt. Így most a hátralévő durván negyed óra alighanem egészen más iramban fog majd zajlani, egy egészen más francia csapattal, ami mondjuk rá is fért a meccsre, mert a második félidő egészen eddig nem volt túl izgalmas.

A sírból hozták vissza a vb-döntőt a franciák, nem sokkal az első gól után egy szép támadást vittek végig. A jobb oldalról áthelyezték a támadást a balra, ott Mbappé kapta meg a labdát, és kilőtte a hosszú alsót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!