Csalódottságában pizzafutárnak állt, most világbajnok lehet

2022. december 18. – 10:54

Csalódottságában pizzafutárnak állt, most világbajnok lehet
Youssouf Fofana a világbajnokságon játszotta be magát igazán a francia válogatottba – Fotó: José Breton / Nurphoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A katari foci-világbajnokság több játékosnak lehetőséget adott arra, hogy előlépjen a homályból. A döntőt játszó Franciaországból ilyen a 23 éves Youssouf Fofana, aki csak idén került be a felnőtt válogatottba. Fofana megküzdött az álmaiért, pizzafutárként is dolgozott, mikor bizonytalanná vált sportkarrierje.

Fofana az U20-as és az U21-es válogatottban is kapott néhány meccset, de csak idén került a felnőtteknél Didier Deschamps radarjára. Szeptemberben két Nemzetek Ligája-meccsen próbálta ki az AS Monacóban játszó futballistát, és ezután a világbajnokságra is benevezte. A középpályás Katarban egy kivételével az összes meccsen lehetőséget is kapott, de a Marokkó elleni elődöntő volt az egyetlen, amelyet végigjátszhatott. Fofanának a lebetegedő Adrien Rabiot-t kellett helyettesítenie, és a feladatát remekül meg is oldotta. Aurélien Tchouaméni mellé került, és ebben nem is volt kockázat, hiszen két éve nagyon hatékony párost alkotnak együtt az AS Monacóban. Fofana kiemelkedő atletikus képességekkel rendelkezik, gyorsan átrohan a pálya két vége között, a védekezésben és a támadások támogatásában is nagyon hasznos.

A karrierje kacskaringós íveket írt le, mielőtt eljutott a felnőtt válogatottig. Fofana hatéves korában kezdett játszani, és egyik edzője szerint hamar kiütközött játékintelligenciája és érettsége, utóbbira például az is példa volt, hogy az egyik tornára szülei nélkül is meg tudta szervezni az utazást. Láthattak fantáziát benne, hiszen 13 évesen a Francia Futballszövetség által felügyelt akadémiára, az INF Clairefontaine-be is bejutott. Az ott eltöltött két év után viszont nem a várakozásai szerint alakultak a dolgok, egyetlen profi klub utánpótlás csapata sem igazolta le, az ötödosztályú Jeanne d'Arc de Drancy-hoz került. Míg például Kylian Mbappé vagy Raphaël Varane már 18 éves kora előtt debütáltak a profik között, addig ő csak U19-ben vagy U17-ben jutott lehetőséghez a sokadosztályban. Ebben a közegben motivációját is vesztette. Mivel nem sok reménye maradt arra, hogy profi legyen valaha, pizzafutárként is dolgozott, hogy biztosan legyen valami bevétele. „Ez volt a legjobb módja a pénzkeresetnek, miközben még az álmaimat is követtem. Voltak kétségeim, de kellett tudnom azt is, hogyan léphetek tovább” – mondta egy interjúban.

„A végén demoralizálódott, elszabadult. Abba akarta hagyni a futballt, nem volt reménye a profi karrierre. Meggyőztem, hogy egy szezonon át még maradjon velem” – idézte fel az Ouest-France-nak Himed Hamma, akkori edzője.

A mali és elefántcsontparti származású szülőkkel bíró Fofana jól tette, hogy hallgatott edzőjére, mert végre beindult a karrierje. A következő szezonban az U19-es csapatban a Strasbourg megfigyelőire hívta fel magára a figyelmet. Hamma úgy emlékszik, hogy volt egy hosszú beszélgetésük, amelyen arról győzködte Fofanát, hogy élete lehetősége előtt áll, ne hagyja el magát. A szezon második felében a Strasbourg le is szerződtette. Először csak a tartalékcsapatban kapott lehetőséget, de a következő szezonban már berobbant a profik közé. Élete első felnőtt meccsén gólt is szerzett a francia ligakupában. Gyorsan alapemberré vált, 2020 januárjában pedig már a Monaco szerződtette le 15 millió euróért.

Youssouf Fofana egy vb-meccs előtti sajtótájékoztatón – Fotó: Franck Fife / AFP
Youssouf Fofana egy vb-meccs előtti sajtótájékoztatón – Fotó: Franck Fife / AFP

„Ha azt mondanám, hogy láttam, hogy ilyen gyorsan kezdő lesz a Ligue 1-ben, akkor hazudnék. Másrészt meg voltam győződve arról, hogy a profik között is fejlődhet, ha szakaszról szakaszra halad” – mondta róla egykori edzője.

Fofana azt mondta, élete legnagyobb csalódása volt, hogy az akadémia elvégzése után nem tudott profi klubhoz igazolni, de visszatérése mégis fényes lett a francia válogatott központjának is számító helyszínre.

„Amikor megtudtam, hogy behívtak, azt mondtam magamban: 10 évvel később, miután a hátsó ajtón keresztül távoztam, a főbejáraton keresztül tértem vissza Clairefontaine-be, és ez jó! Amikor az edzők megláttak, boldogok voltak. Azt mondták, »köszönjük, hogy bebizonyítottad, hogy tévedtünk«” – nyilatkozta első válogatottsága után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!