Messi ezredik meccsén gólt lőtt, Argentína a legjobb nyolc között a vb-n

2022. december 3. – 22:01

Messi ezredik meccsén gólt lőtt, Argentína a legjobb nyolc között a vb-n
Lionel Messi ezredik felnőtt meccsét játszotta az Argentína–Ausztrália-nyolcaddöntőn, és gólt is lőtt – Fotó: Salih Zeki Fazlioglu / Anadolou / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztrália 2-1-es legyőzésével Argentína is a futball-világbajnokság legjobb nyolc csapata közé került. Az ezredik felnőtt meccsén játszó Lionel Messi is gólt szerzett, és a második félidőben látványosan feljavult a játéka.

A vb második nyolcaddöntőjében két olyan ország csapott össze, amelyek rázós csoportkörön vannak túl. Argentína a Szaúd-Arábiától elszenvedett vereség után talált magára, míg Ausztrália kezdésként 4-1-re kapott ki a franciáktól. Az ausztrálok Tunézia majd Dánia legyőzésével harcolták ki a továbbjutást, míg az argentinok Mexikót és Lengyelországot is megverték később.

A papírforma szerint Argentína volt a nyolcaddöntő favoritja, de az udvariaskodásnak is betudható nyilatkozatok szerint, azért Lionel Messiék tartottak az ausztráloktól, akik a csapategységüket kiemelve indultak csatába. Az ausztrál kapitány ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy azzal csak magukat csapdáznák be, ha túlzottan Messire figyelnének.

Messinek az eredménytől függetlenül mérföldkőnek számított ez a mérkőzés, hiszen karrierjének ez volt az ezredik felnőtt meccse. Neki még az lehetett tét, hogy sikerül-e végre a vb kieséses szakaszában is gólt szereznie, hiszen az előző négy tornáján ez nem jött össze.

A kezdés után az argentinok ragadták magukhoz a kezdeményezést, az ausztrálok pedig váltogatták a letámadást és a visszahúzódást, semmilyen kockázatot nem akartak vállalni. Huszonöt perc alatt kétszer azért így is sikerült eljutniuk az argentin kapuig. A másik oldalon sem beszélhettünk nagy pillanatokról, egy kapura lövési kísérletet tudtak csak összehozni az argentinoknak, akik ellen egyáltalán nem izzadtak vért az ausztrálok, hogy tartsák őket.

Ebben a lötyögős futballban szinte felüdítő volt, amikor Behich összekapott egy kicsit Messivel. Talán ez kellett ahhoz, hogy egy kicsit növeljenek az iramon az argentinok, hiszen egy perccel később megszerezték a vezetést. Egy szabadrúgást még kivédekeztek az ausztrálok, de a visszakerülő labdát már csak keresni tudták, az argentinok gyorsan megjáratták, majd az ausztrál láberdő között Messi a jobb alsó sarokba gurított.

A gól után mindkét csapat harapósabb lett, de újabb gólt egyikük sem tudott szerezni a félidőben.

A második elején az ausztrálok agresszíven kezdtek, feljebb tolták a védekezést, és letámadásokból próbáltak labdát szerezni. Nem sok sikerrel. Az argentin csapat is hasonló taktikát választott, rárohantak Behich-ékre, rendre megzavarták ezzel az ausztrálokat, akik így építkezni sem tudtak. A letámadás az 57. percben ki is fizetődött, a hátul húzogató Matthew Ryan kapustól Rodrigo De Paul pöckölte el a labdát, majd Julian Álvarez begurította azt a kapuba.

A kétgólos hátrány szinte lehetetlen helyzetbe hozta az ausztrálokat, amire két gyors cserével reagáltak, ez viszont nem hozott látványos változást a játékukban. Messiék jobban felpörögtek, egymás után dolgoztak ki helyzeteket, a kezükben tartották a meccset.

A 77. percben aztán Ausztrália újra izgalmassá tette a nyolcaddöntőt, az egyik kósza támadása végén a csereként beállt Goodwin vágott nagy gólt. Ehhez kellett egy rossz argentin felszabadítás és egy belelépő védőn megpattanó labda is. Végül nem is Goodwinnek adták a gólt, hanem Enzo Fernández öngóljának írták be. Az ausztrálok mintha ezután kezdték volna elhinni, hogy tudnak egyenlíteni, többet kockáztattak. A balhátvéd Behich betörését is csak az utolsó pillanatban tudták megállítani.

Az utolsó percekben ismét Argentína dominált, a 88. percben Messi remek passza után Lautaro Martínez el is dönthette volna a meccset, de csúnyán kapu fölé lőtt a tiszta helyzetben. Már a ráadásban jártak, amikor ugyanő egy másik nagy lehetőséget is kihagyott. Az egyre nagyobb kedvvel játszó Messi is kísérletezett még, folyamatosan nyomás alatt tartották az ausztrál kaput.

Az utolsó pillanatban még felcsillant a remény Ausztrália előtt, Garang Kuol fordulhatott rá üresen a kapura, az ötösről már lőtt is, a kirontó Martínez kapusban viszont elakadt a labda, így Ausztrália kiesett.

Az argentinok a nyolcaddöntőben a szombaton az Egyesült Államokat kiejtő Hollandiával játszanak majd, ezt a negyeddöntőt december 9-én rendezik.

Argentína–Ausztrália 2-1 (1-0)

gól: Lionel Messi (35.), Julian Álvarez (57.) illetve Enzo Fernández (öngól, 77.)
sárga lap: senki illetve Jackson Irvine (15.), Milos Degenek (57.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!