Magyar arany és két ezüst, Rióból lemásolt dobogó, kínos éremátadó az olimpián

Legfontosabb

2021. augusztus 5. – 17:49

frissítve

Magyar arany és két ezüst, Rióból lemásolt dobogó, kínos éremátadó az olimpián
A kajakos Tótka Sándor az aranyéremmel – Fotó: Luis Acosta / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A keddi éremeső után csütörtökön a kajakos Tótka Sándor aranyérmet, a szintén kajakos Csipes Tamara és a nyílt vízi úszó Rasovszky Kristóf ezüstérmet szerzett, emellett három negyedik helyet is elértek a magyar kajakosok a tokiói olimpián. Magyarország már 5 arannyal, 7 ezüsttel és 3 bronzzal a 13. helyen áll az összesített éremtáblázaton.

A nagyszerű magyar eredményeken túl volt csütörtökön egy történelmi, teljesen lemásolt riói dobogó férfi súlylökésben, olimpiai csúcs férfi tízpróbában, az amerikai 100 méteres váltó leszereplését ekéző futólegendák, kínos éremátadó műúszásban, és a fiatalok között versenyző 46 éves gördeszkásról is megemlékeztünk.

Újabb sikerek a kajakosoknál és nyílt vízi úszásban

Történelmi magyar arany született a kajakosoknál, ugyanis férfi kajaksprinter eddig még nem állhatott dobogóra sem, most azonban Tótka Sándor rögtön az első helyet szerezte meg 200 méteren. A 27 éves Tótka szenzációsan kapta el az indulást, szinte kilőtt a rajtgépből, a végén nagyon jöttek rá, de a célfotó kielemzése véglegesítette, hogy Tótka 45 ezreddel nyert. Csizmadia Kolos a dobogóról épp csak lemaradva a negyedik helyen ért be. „Örömkönnyek voltak a célban. Pesszimista vagyok alapból, nem bíztam benne, hogy a célfotó engem hoz ki. Amikor láttam a HUN feliratot, akkor megnyugodtam” – mondta a befutó után. Azt is hozzátette, hogy változtattak az étrendjén, a mentális felkészítésén is,

„már sejtem, mi a recept a sikerhez. A sikernek nem titka van, hanem ára.”

Csipes Tamara a női kajak egyesben 500 méteren szerzett ezüstérmet. Lisa Carrington a rajt után rögtön az élre állt, Csipesnek féltávnál egy másodperc volt a hátránya, és ugyan az utolsó métereken jól hajrázott, de megfogni már nem tudta az új-zélandit. Az előző két olimpián a számban győztes Kozák Danuta a negyedik helyen futott be. „Rengeteg munkám van ebben, főleg amióta a kislányom megszületett” – mondta Csipes az MTI-nek. „Eddig még soha nem tudtam megmutatni, hogy mit tudok nyár végén, nem pedig tavasszal, a tízfokos márciusban.”

Csipes Tamara az ezüstérem megnyerése után – Fotó: Philip Fong / AFP
Csipes Tamara az ezüstérem megnyerése után – Fotó: Philip Fong / AFP

Az egyéni ezer méteren kedden olimpiai bajnoki címet ünneplő Kopasz Bálint Nádas Bencével indult a párosok ezer méteres versenyében. Féltávnál a második volt a pár hete megalakuló egység, de a nagy riválisok ritmusváltását nem tudták követni, végül a dobogóról hajszállal lemaradva, a negyedik helyen érkeztek be. A Béke Kornél–Varga Ádám páros a B döntő 4. helyén, vagyis összesítésben a 12. helyen zárt. Női kenu egyes 200 méteren Balla Virág megnyerte a B döntőt, vagyis a 9. helyen zárta az olimpiát, Takács Kincső 14. helyezett lett.

„A vívók szobájába költöztem be, Szilágyi Áron azzal búcsúzott el tőlem, hogy az a szoba garantálja legalább az ezüstérmet. Igaza lett”

– mondta Rasovszky Kristóf, aki ezüstérmet szerzett 10 km-es nyílt vízi úszásban, aminek a versenyét az Odaiba öböl meglehetősen meleg vizű és kissé szennyezett vizében rendezték meg. Az előzetesen is az éremesélyesek között számontartott Rasovszky kezdettől az élen haladt egy hármas szökevénycsoportban, ami aztán a hétből az utolsó két kör előtt újabb három taggal bővült. Rasovszky másodikként fordult rá az utolsó 1,4 km-re, de az élen a német Florian Wellbrock az előnyét tovább növelve, 25 másodperces különbséggel nyert. Rasovszky viszont maga mögött tudta tartani az olasz világbajnok Gregorio Paltrinierit, aki közvetlenül utána ért be. Ebben a szakágban Risztov Éva 2012-es londoni aranyérme után ez a második magyar érem az olimpiák történetében. A világbajnok, kétszeres Európa-bajnok Rasovszkynak bejött a Hévízen, meleg vízi edzésekkel végzett felkészülése, ahhoz képest az elején jégfürdőnek érezte a tokiói körülményeket.

Nem sikerült jól azonban a csütörtök a női vízilabda-válogatottnak, ami sorozatban a negyedik olimpiai elődöntőt veszítette el, 8-6-ra kapott ki Spanyolországtól. A spanyolok végig vezettek és irányították a meccset, a csapat nem tudott mit kezdeni a zárt védekezésükkel. Pólósaink csak az utolsó negyedben játszottak igazán jól, de akkorra már négygólos volt a hátrány, végül kettőre sikerült apasztani a különbséget. A csapat a bronzmeccsen az oroszokkal játszik, akik ellen a csoportkörben 10-10-es döntetlent ért el. „A végére nagyon meg tudja bosszulni magát, ha két negyed alatt csak két gólt lövünk, ráadásul ennek a spanyol kapusnak nem olyanok a képességei, ami indokolttá teszi azokat a túlhelyezett lövéseket, amelyekkel próbálkoztunk. Nagyon sajnálom, úgy érzem, hogy ma saját magunkat vertük meg, ez teljes mértékben rajtunk múlt” – mondta az MTI-nek a csapatból Gurisatti Gréta.

Hétpróbában Krizsán Xéniának nem sikerült jól a távolugrás, jócskán elmaradt az idei legjobbjától és egyéni csúcsától, öt próba után a 20., azaz a versenyben lévők között utolsó helyen állt. A gerelyhajításban azonban javított, ebben a számban az 5. helyen végzett, és feljött a 15. helyre. A hétpróbát záró 800 méteres futásban Krizsán aztán nagy hajrával megnyerte a futamát, így összesítésben 6295 ponttal, a 13. helyen zárt. Az aranyérmet a belga Nafissatou Thiam nyerte 6689 ponttal.

Körvívással megkezdődött az olimpia az öttusázóknak is. A nőknél Gulyás Michelle a 7., míg Kovács Sarolta a 10. helyen végzett, mindketten 20-20 asszót nyertek a 35-ből. A férfiaknál a júniusi világbajnokságon aranyérmes Marosi Ádám 20 győzelemmel a 10. helyen áll, Kasza Róbert 15 nyert asszóval a 27. helyen folytatja majd a versenyzést.

A súlylökők nagyon stabilak maradtak Rió óta

Az olaszok nagy győzelmeket aratnak a héten atlétikában, többek között egy olasz futó ülhetett fel Usain Bolt trónjára férfi 100 méteres síkfutásban, holtversenyben aranyérmesek lettek férfi magasugrásban, csütörtökön pedig meglepetésre Massimo Stano nyerte meg a férfi gyaloglók 20 km-es versenyét Szapporóban. Az utolsó kilométeren leszakította a második helyen beért japán Ikeda Kokit, míg a világbajnoki címvédő Jamanisi Tosikazu lett a bronzérmes. Ezzel megkezdődtek az olimpia versenyei Szapporóban is, ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a tokiói hőségtől való félelmében (a szervezők ellenkezése ellenére) korábban úgy döntött, hogy a hosszú távokat, a gyaloglást és a maratonfutást is a japán fővárostól 800 km-re lévő városban rendezik meg. Más kérdés, hogy így is hőség, 60 százalékos páratartalom volt csütörtökön.

Férfi súlylökésben történelmet írtak az érmesek, ugyanis először fordult elő az olimpiák történetében, hogy egy egyéni számban pontosan ugyanazok, ugyanabban a sorrendben álljanak fel a dobogóra, mint a megelőző játékokon. Az amerikai Ryan Crouser nagyon magabiztosan, 23,30 méteres olimpiai csúccsal nyert, második a magyar származású, szintén amerikai Joe Kovacs, míg a harmadik az új-zélandi Thomas Walsh lett.

A férfi súlylökők ugyanígy álltak Rióban is 2016-ban – Fotó: Ina Fassbender / AFP
A férfi súlylökők ugyanígy álltak Rióban is 2016-ban – Fotó: Ina Fassbender / AFP

A kanadai Damian Warner a férfi tízpróba két napja alatt végig a legnagyobb esélyes volt, és jókora, 214 pontos előnnyel állt oda az utolsó számhoz, az 1500 méteres futáshoz. Jól osztotta be az erejét, meghúzta a végét, és a futásban elért 5. helyével végül új olimpiai csúccsal nyerte meg a tízpróba aranyérmét. Először ért olimpikon 9000 pont fölé, Warner 9018 pontot ért el, a korábbi rekord 8893 volt. A nem sokkal korábban végzett női hétpróbások mosolyogva gratuláltak a férfi tízpróbázóknak.

A férfi 400 métert a bahamai Steven Gardiner nyerte 43.85-ös idővel, ezzel az olimpiai aranyat is odatette a világbajnoki mellé. A 4x100-as amerikai férfi váltó viszont nagy meglepetésre csak hatodik lett az elődöntős futamában, és így nem jutott be a döntőbe. Ezt aztán csütörtökön az egykori kilencszeres olimpiai bajnok Carl Lewis és a négyszeres olimpiai bajnok Michael Johnson sem hagyta szó nélkül. Lewis konkrétan az amatőr sportolókhoz hasonlította a váltó teljesítményét, kritizálta az elrontott váltást, és azt is, hogy nem volt vezéregyénisége a csapatnak. Johnson azt emelte ki, hogy csak gyakorlás kérdése a sikeres váltás.

Az atlétikához kapcsolódva elemezte Fehér János kollégánk, hogy a tokiói olimpia atlétikastadionjának futópályáján már két világcsúcs, számtalan szenzációs idő és egyéni rekord született a sprintszámokban. A cikkből kiderül, hogy ugyan az olimpia önmagában olyan helyzetet idéz elő, ami extra eredményeket hoz ki a sportolókból, de a látványos javulások mögött jó részben ott van a különleges borítás és a rövidtávfutásban megjelenő szupercipők is (amiket Usain Bolt egyébként kritizált).

Amerikai-francia kosárdöntő jön

Komoly, 15 pontos hátrányt szedett össze az amerikai kosárválogatott az ausztrálok ellen a férfi kosárlabdatorna elődöntőjében, de aztán a harmadik negyedben megfordították a meccset, végül pedig kényelmes 97-78-ra nyertek. Az USA legjobbja Kevin Durant volt, a Brooklyn Nets játékosa 23 pontig jutott.

Ennél sokkal izgalmasabb lett a végjáték a másik elődöntőben, ahol Franciaország végül 90-89-re verte csak meg Szlovéniát, és az utolsó percig teljesen nyitott volt a meccs. Nicolas Batum óriási blokkja nélkül minden bizonnyal a szlovénok mennek tovább. A szlovén csapat így is egyből első olimpiáján érmet szerezhet, a bronzmeccsen Ausztráliával találkozik majd.

Kínos baki az éremátadónál, 46 éves gördeszkás a fiatalok között

Ezekről is szólt még az olimpia csütörtökön:

  • Kínos hibát vétett a helyi bemondó a női műúszás páros versenyének éremátadóján: a bronzérmes ukrán párost, Marta Fiedinát és Anasztaszija Szavcsukot úgy mutatták be, mintha az Orosz Olimpiai Küldöttség képviseletében versenyeztek volna, noha az oroszok az aranyérmet szerezték meg. A baki egyébként is kínos lenne, de a két ország feszült viszonya és a Krím félsziget 2014-es annektálása miatt különösen az. A hibán az oroszok akadtak ki jobban, az ukránok szerint minden jól sült el végül.
  • Az új nézőcsalogató sportágnak szánt gördeszka Tokióban mutatkozott be az olimpiai programban, női street kategóriában pedig 13 évesen Nisija Momidzsi lett minden idők második legfiatalabb olimpiai bajnoka 13 évesen, de a dobogósok átlagéletkora csak 14 év volt. A férfi park kategóriában a 18 éves ausztrál Keegan Palmer nyert csütörtökön, de ebben a kategóriában feltűnést keltett a dél-afrikai Dallas Oberholzer, aki 46 évesen állt ki a fiatalok között, és úgy érzi, az olimpiai szerepléssel bebizonyította, hogy nem volt elfecsérelt idő deszkázással töltenie az elmúlt 36 évet, noha messze lemaradva lett utolsó.
Oberholzer az olimpián – Fotó: Ulrik Pedersen / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Oberholzer az olimpián – Fotó: Ulrik Pedersen / NurPhoto / NurPhoto via AFP
  • Elkészült a pulóver, amit a Tokióban 10 méteres szinkronugrásban győztes Tom Daley hozott össze az olimpia alatt, többször is kiszúrták a fotósok a nézőtéren, amint kötögetett. A brit műugró büszkén osztotta meg Instagram-oldalán a képeket, az olimpiai faluban pózolt az új pulóverében, ami mindig emlékezteti majd az olimpiára.
  • A koronavírus-járvány közben minden korábbinál intenzívebben terjed egész Japánban, országosan rekordott döntött az új esetek száma, és az olimpia szervezői is az eddigi legmagasabb esetszámot regisztrálták. A legutóbbi napon 31 új fertőzöttet találtak a játékokon részt vevő sportolók és szervezők között, az eddigi napi csúcs a szerda reggel közölt 29 eset volt.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!