Hiába hajráztak nagyot a szlovénok, Franciaország jutott be az olimpiai döntőbe

2021. augusztus 5. – 15:06

frissítve

Hiába hajráztak nagyot a szlovénok, Franciaország jutott be az olimpiai döntőbe
Fotó: Aris Messinis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország 90-89-re verte Szlovéniát a második elődöntőben, az utolsó percig nyitott volt a meccs. A franciák a címvédő Egyesült Államokkal játszanak majd az aranyéremért. Első olimpiáján egyből érmet szerezhet a szlovén férfi csapat, Ausztrália lesz az ellenfelük a bronzmeccsen.

Franciaország lesz az Egyesült Államok ellenfele az olimpia döntőben férfi kosárlabdában, miután 90-89-re legyőzték Szlovéniát a második elődöntőben. Az amerikaiak úgy győzték le Ausztráliát a másik meccsen, hogy egyszer még 15 pontos hátrányban is voltak, de végül Kevin Duranték bedarálták ellenfelüket, 97-78 lett a vége annak az elődöntőnek.

Az első félidőbe végén még a szlovénok vezettek, igaz, mindössze két pont volt az előnyük. A harmadik negyedben aztán belehúztak a franciák, és megfordították a mérkőzést: 29-21-re nyerték azt a játékrészt, így 76-72-vel fordultak az utolsó negyedre.

A negyedik negyedben végig tapadtak a szlovénok, Mike Tobey kétpontosának köszönhetően 3 perccel a vége előtt 85-85 volt az állás. A hajrában azonban kicsit elhúztak a franciák: az Utah Jazz játékosa, Ruby Gobert két kihagyott büntető után dobott egy triplát, így 90-85-re módosult az állás, amikor már csak 56 másodperc volt hátra.

Luka Dončić a franciák elleni elődöntőn – Fotó: Thomas COEX / AFP
Luka Dončić a franciák elleni elődöntőn – Fotó: Thomas COEX / AFP

Erre is volt még válaszuk a szlovéneknek: a Valencia Basket játékosa, Klemen Prepelič büntetőjével előbb feljöttek négy pontra, majd ugyancsak Prepelič dobott egy triplát, amivel 90-89 lett. A hátralévő 30 másodpercre is jutottak még izgalmak, De Colo kihagyott középtávolija után a szlovének a győzelemért támadhattak, Prepelič azonban hiába ment el Nicolas Batum mellett, a francia hátulról egy óriási blokkal megnyerte a meccset a franciáknak, így ők jutottak be a szombati döntőbe.

A szlovének legjobbja a 23 pontos Tobey volt, Dončić 16 pontig jutott, de azt hozzá kell tenni, hogy tripla duplát szállított, egészen pontosan a harmadikat a férfiaknál az olimpiák történetében. Utoljára ilyen LeBron James-nek sikerült 2012-ben A franciáknál Nando de Colo volt a legeredményesebb a maga 25 pontjával. 2016-ban, Rióban a negyeddöntőig jutottak a franciák, most tehát sikerült felülmúlniuk az akkori szereplésüket.

A döntőbe jutással a franciák már biztosan beállítják legjobb olimpia eredményüket, a 2000-es Sydney-i olimpián és az 1948-as londoni olimpián is ezüstérmesek voltak, aranyat még sosem nyertek. A csoportmeccsek során is találkoztak az amerikaiakkal, akkor 83-76-re nyertek ellenük. Szlovénia története során először szerepel olimpián, 1992-ben indultak a selejtezőkön először önálló országként, de eddig egyszer sem sikerült kijutniuk. Egyből érmet is szerezhetnek, Ausztráliával játszanak majd a szombati bronzmeccsen.

Frissítés: A cikk eredeti verziójának címében, illetve szövegében is helytelenül szerepelt, hogy Luka Dončić dobta a szlovének utolsó tripláját, ezt korrigáltuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!