46 évesen indult az olimpián a dél-afrikai deszkás, tök utolsó lett a huszonévesek között

2021. augusztus 5. – 10:00

frissítve

46 évesen indult az olimpián a dél-afrikai deszkás, tök utolsó lett a huszonévesek között
Dallas Oberholzer a tokiói olimpián – Fotó: Ulrik Pedersen / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Dallas Oberholzer egész életét a gördeszkázásnak szentelte, az olimpiai szerepléssel bebizonyította, hogy megérte. Az sem zavarta, hogy még az utolsó előttitől is jócskán elmaradt pontszámban. Az aranyérmet egy 18 éves ausztrál srác szerezte meg Oberholzer kategóriájában.

A gördeszka Tokióban debütált az olimpiai programban, és gyorsan bebizonyosodott, hogy ez valóban a fiatalok sportja, minden idők második legfiatalabb olimpiai bajnokát is ez a sportág adta: Nisija Momidzsi 13 évesen és 330 naposan lett aranyérmes női street kategóriában, de a dobogósok átlagéletkora is csak 14 év volt.

A férfi park kategóriában sem meglett harmincasok domináltak, ausztrál Keegan Palmer 18 évesen lett aranyérmes, mezőny is nagyrészt huszonéves fiatalokból áll. (A park szakágban egy amorf, tál alakú mélyedés a központi elem, a versenyzők pedig a különböző hajlásszögű és magasságú falakat használják ki a levegőben való trükkök végrehajtásához, és ezeket pontozza a zsűri.)

Ebben a kategóriában indult Dallas Oberholzer, aki minden szempontból kilógott a mezőnyből: a dél-afrikai deszkás tökutolsó lett, a negyedik selejtezőben 24.08 pontot ért el a bemutatott trükkjeivel, míg az első helyezett brazil Luiz Francisco 84.31-et. Sőt, még az utolsó előtti dán Rune Den Glifbergtől is jócskán elmaradt.

De nemcsak teljesítménye és egzotikus mintázatú inge miatt volt feltűnő jelenség Dallas Oberholzer, hanem azért is, mert 46 évesen indult a gördeszkások között Tokióban.

Igaz, még így sem ő volt a legöregebb deszkás, az előbb említett Glifberg néhány hónappal idősebb nála. Oberholzer nem is stresszelte túl a versenyzést, amikor elrontotta az egyik trükköt, mosolyogva állt fel a padlóról, majd egy nagyot kurjantott a kamerának.

Oberholzer a Thrashin' című film hatására kezdett el gördeszkázni, amiben olyan deszkás legendák is szerepeltek, mint Tony Hawk. Sosem volt rendes munkája, egész életét a deszkázásnak szentelte, ami Dél-Afrikában finoman szólva sem számított népszerűnek akkoriban, nyilatkozta. Azt szereti legjobban ebben a sportban, hogy összehozza az embereket, erősíti a közösséget. Sokszor mondták neki, hogy túl öreg a deszkázáshoz, főleg az anyja nem értette miért ezt a sportot választotta, de ő mindig kitartott szenvedélye mellett. Még egy saját deszkás pályát is nyitott egy apró falu közelében. Azzal, hogy kijutott az olimpiára és hazáját képviselheti, bebizonyíthatja a kétkedőnek, hogy nem volt elfecsérelt idő deszkázással töltenie az elmúlt 36 évet. Arról, hogy hogyan lett olimpiai sportág a gördeszka, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!