Magyar éremesély a horizonton, olasz futó Bolt trónján, extrém bokszsérülések Tokióban

Legfontosabb

2021. augusztus 1. – 16:42

frissítve

Magyar éremesély a horizonton, olasz futó Bolt trónján, extrém bokszsérülések Tokióban
A férfi 100 méteres síkfutást megnyerő olasz Marcell Jacobs – Fotó: Takuya Yoshino / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar szemszögből nem volt túl eseménydús a tokiói olimpia vasárnapi programja a hétfőn kezdődő kajak-kenu előtt, de így is feltűnt egy éremesély a láthatáron. Egyébként pedig bőven volt mire figyelni: az atlétikastadionban nagy meglepetésre egy olasz sprinter, Marcell Jacobs nyerte meg a korábban Usain Bolt által uralt 100 méteres síkfutást, 26 éves világcsúcs dőlt meg női hármasugrásban, először lett holtversenyben két aranyérmes férfi magasugrásban, de voltak amerikai és ausztrál éremhegyek úszásban, ülősztrájkoló bokszoló a ringben.

Az éremfutam jön Berecznek, a negyeddöntő a női pólósoknak

Kezdjük a magyar eredményekkel, és rögtön egy nagyon biztató állással. Vitorlázásban a világ- és Európa-bajnok Berecz Zsombor a finn dingi hajóosztály 9. és 10. futamában is negyedik lett, ami azt jelenti, hogy a hat napja tartó összetett versenyben

a második helyről várhatja a keddi éremfutamot.

Az eddigi teljesítményét nézve pedig nagyon jó esélye van rá, hogy érmet szerezzen Tokióban.

Berecz a kilencedik futamban a gyengébb kezdés után feljött, és a legfontosabb az volt, hogy megelőzte az összetettben akkor még előtte álló spanyol Joan Mendez Cardonát is. A tizedik futamban is megelőzte a spanyolt, és ezzel már bejött elé az összetettben is. A dupla pontokat érő keddi éremfutam előtt a címvédő brit Giles Scott 28 ponttal áll az élen, Berecz 37 ponttal a második, a spanyolnak 39 pontja van, szóval szoros az állás. A végén az fog győzni, akinek a legkevesebb pontja van.

Berecz Zsombor a vitorlázók finn dingi versenyének 9. futamában – Fotó: MTI/Kovács Tamás
Berecz Zsombor a vitorlázók finn dingi versenyének 9. futamában – Fotó: MTI/Kovács Tamás

A riói olimpián az éremfutamról éppen lemaradó Berecz tavaly megnyerte az előolimpiát Japánban, és 41 év után szerezhetne újból érmet a magyar vitorlázóknak, az 1980-as olimpián Detre Szabolcs és Detre Zsolt repülőhollandiban végzett harmadik helyen.

Szintén kedden jön majd a női vízilabda-válogatott negyeddöntője az olimpián, miután vasárnap véget értek a csoportkör küzdelmei. A csapat szerdán hatalmas bravúrral megverte a 2008-as olimpia óta veretlen amerikai női pólóválogatottat, vasárnap azonban Kína ellen nem indult jól a találkozó, és az erőteljes felzárkózás ellenére is 11-9-es vereséggel zárult az utolsó csoportmeccs.

A magyar csapat az elején rengeteg kapufát lőtt, és a védekezés sem volt tökéletes, ami nem fért bele a nagyon jól játszó kínaiak ellen. Rögtön 3-0-val kezdett az ellenfél, és a félidőben is 7-2-re vezettek. Innen a harmadik negyedben javult a magyar csapat játéka, sikerült 6-9-re felzárkózni, és az utolsó negyedben egy gólra is feljött a válogatott, de egyenlíteni és fordítani nem tudott már.

A magyar csapat legjobbja, a négygólos Gurisatti Gréta úgy értékelt a mérkőzés után, hogy a címvédő és világbajnok amerikaiak legyőzése miatt is kissé fáradtabbak lehettek még. „Nem történt semmi! A most következő három mérkőzésért érkeztünk Tokióba”, hiszen az érem a cél. A továbbjutás már Japán ellen megvolt, a válogatott végül második lett a B csoportban az amerikaiak mögött, és Hollandiával játszik majd.

Atlétikában is érdekeltek voltunk vasárnap. A 3000 méteres akadályfutásban Tóth Lili Anna és Kácser Zita indult, de egyikük sem jutott döntőbe, viszont Tóth így is egyéni csúcsot ért el. A kalapácsvető Gyurátz Réka sem jutott tovább a selejtezőből 66,48 méterrel, ahogy a távolugró Nguyen Anasztázia sem, neki a 6,52 méterével nyolc centi hiányzott a döntőhöz. A női 100 méteres gátfutás elődöntőjében Kozák Luca fennakadt a hetedik gáton, így neki sem jött össze a döntő. Nagyon el volt keseredve, de így is sportszerűen felsegítette a mellette szintén bukó jamaicai Thompsont. A magyar női asztalitenisz-válogatott a világelitbe tartozó Japánnal került össze az első körben, és papírforma eredmény született, a japánok ugyanis 3-0-ra nyertek, és jutottak tovább.

Végül pedig ajánljuk az olimpia eseményeit Tokióból közvetítő kollégánk, Ághassi Attila alapos cikkét, amiben azt elemezte, mi történt Hosszú Katinkával az olimpián. A korábban háromszoros olimpiai bajnok úszó ezúttal ötödik és hetedik helyen végzett vegyesen, visszalépett a pillangótól, majd csak a 20. helyen ért be 200 háton.

Olasz sprinter ült fel Bolt trónjára

Az egyik legnagyobb figyelem vasárnap a férfi 100 méteres síkfutás döntőjére irányult, hiszen a számot hosszú időn át uraló, nyolcszoros olimpiai bajnok és világcsúcstartó Usain Bolt 2017-es visszavonulásával hatalmas űr keletkezett a férfi sprinterek mezőnyében, és nem is volt előzetesen igazi favorit.

A döntőbe legjobb idővel a 31 éves kínai Szu Ping-tien jutott be, de a finálé már egyáltalán nem róla, hanem az olasz Marcell Jacobsról szólt, aki jól elkapott rajt után 9.80-as idővel, új európai csúccsal győzött. Az Egyesült Államokban, amerikai apától és olasz anyától született Jacobs a saját, az elődöntőben futott 9.84-es Európa-csúcsát javította tovább. Utoljára az 1992-es barcelonai olimpián nyerte európai sprinter a férfi 100 métert.

A második az amerikai Fred Kerley lett 9.84-gyel, a bronzérmet a kanadai Andre De Grasse nyerte 9.89-cel. Az első rajt nem volt jó, a brit Zharnel Hughes-t kiugrás miatt kizárták. Nemcsak az olimpia előtt az újfajta cipőket tisztességtelen előnynek nevező Bolt hiányzott egyébként, jamaicai sprinter egyáltalán nem jutott a döntőbe, miközben szombaton a 100 méter női döntőjében taroltak a futóik, mind a három érmet megszerezték.

Kettős aranyérem magasugrásban, 17 centivel megjavított világrekord hármasugrásban

Az olaszok nem sokkal korábban már ünnepelhettek, mivel a férfi magasugrásban Gianmarco Tamberi és a katari Mutaz Essza Barsim egyaránt aranyérmet szerzett, ez az egyik olyan szám, ahol ez lehetséges. 2,37 méterig mindegyik magasságot elsőre ugrották meg, a 2,39-en viszont már nem jutottak át. Felajánlották nekik, hogy egy utolsó ugrással eldönthetik az aranyérem sorsát, de ők sportszerűen egyetértettek abban, hogy megosztják az első helyet. A 100 méteren győztes Jacobs már együtt ünnepelt Tamberivel a stadionban.

Gianmarco Tamberi és Mutaz Essza Barsim magasugrók (fent), Yulimar Rojas hármasugró (lent) – Fotó: Andrej Isakovic / AFP és Grigory Sysoev / Sputnik / Sputnik via AFP Gianmarco Tamberi és Mutaz Essza Barsim magasugrók (fent), Yulimar Rojas hármasugró (lent) – Fotó: Andrej Isakovic / AFP és Grigory Sysoev / Sputnik / Sputnik via AFP
Gianmarco Tamberi és Mutaz Essza Barsim magasugrók (fent), Yulimar Rojas hármasugró (lent) – Fotó: Andrej Isakovic / AFP és Grigory Sysoev / Sputnik / Sputnik via AFP

A női hármasugrást a venezuelai Yulimar Rojas nyerte, ráadásul óriási világrekorddal, 17 cm-rel javította meg az eddigi csúcsot. Már a döntő elején új olimpiai rekordot állított fel, végül pedig 15,67 métert ugrott, a korábbi világrekordot még 1995-ből az ukrán Inessza Kravec tartotta. Ő az első venezuelai nő, aki aranyérmet tudott nyerni.

Amerikai és ausztrál sztárok taroltak úszásban

Még nincs abban a magasságban, de az amerikai Caeleb Dressel – aki mögött nem sokkal lett ezüstérmes Milák Kristóf 100 pillangón – egyértelműen bejelentkezett arra, hogy Michael Phelps utódja legyen, két újabb aranyérmet szerzett vasárnap, összesen öt arannyal zárta az olimpiát. Dressel vasárnap 50 méter gyorson győzött meggyőző úszással, aztán pedig a 4x100 méteres vegyesváltó világcsúcsához tette hozzá a saját részét.

A nőknél az ausztrál Emma McKeon nyerte ugyanígy az 50 méter gyorsot és a 4x100-as vegyesváltót, ő négy arannyal és három bronzzal utazik majd haza Tokióból. Ez a legtöbb arany, amit ausztrál sportoló egy olimpián szerezni tudott, és nem mellesleg a legtöbb érem is a nőknél, holtversenyben Marija Gorokhovszkajával 1952-ből. McKeon egyébként 50 méter gyorson az előfutamban, az elődöntőben és a döntőben is új olimpiai rekordokkal javította meg saját idejét.

Általában nem ilyen a boksz

Két nem mindennapi esettel kerültek a bokszolók is középpontba vasárnap. A szupernehézsúlyban botrányosan ért véget a brit Frezer Clarke és a francia Mourad Aliev negyeddöntője, miután a mérkőzésvezető szerint utóbbi szándékosan fejelte meg ellenfelét, akinek mindkét szemhéja felszakadt. Clarke egyébként utólag azt mondta, volt pár fejre menő mozdulat, de hogy szándékosak-e, azt ő nem tudja megállapítani.

Az azeri származású, hatéves kora óta Franciaországban élő Aliev viszont teljesen kiborult a döntés miatt, a kiköpött fogvédőjét rugdosta, lökdöste a tévékamerát, mutogatott a bírónak, és azt hangoztatta, hogy ő nyert valójában. Közel egyórás ülősztrájkba kezdett a ring szélén, ahova később újból visszatért tiltakozni.

Az ír Aidan Walsh pedig megnyerte ugyan a negyeddöntőjét a 69 kilósok kategóriájában, de aztán magának okozott sérülést: annyira ugrált ünneplés közben, hogy az egyik leérkezésnél kificamította a bokáját, és végül kerekesszékben kellett elhagynia az arénát. Az elődöntőre nem tudott kiállni, de így is bronzéremmel zárta az olimpiát.

Zverevé az arany, Jet Setet el kellett altatni

A végére pedig ezekről is szólt még a vasárnap Tokióban:

  • Azt már egy nappal korábban bejelentette, hogy nem lesz ott az ugrás és a felemás korlát vasárnapi döntőiben, de az is kiderült, hogy a négyszeres olimpiai bajnok amerikai tornászsztár, Simone Biles a talajgyakorlat hétfői döntőjétől is visszalépett. Azt még nem tudni, hogy a gerenda fináléjáról hogyan dönt. Biles a keddi csapatversenyen egy gyengébben sikerült ugrás után lépett vissza, majd a sajtótájékoztatón elmondta, mentális gondokkal küszködött a döntő alatt, és félt, hogy megsérül, ha zaklatott lelkiállapotban folytatja. Ugrásban a brazil Rebeca Andrade nyerte az aranyérmet, míg a felemás korláton a belga Nadine Derwael végzett az élen. A férfiaknál lólengésben a brit Matt Whitlock Rió után újból aranyérmes lett.
  • A német Alexander Zverev nagyon magabiztosan nyerte meg a férfi teniszezők versenyében az egyéni aranyat az orosz Karen Hacsanov ellen, 6:3, 6:1 lett a döntő. Zverev nagyot ment az olimpián, az elődöntőben a világelső Novak Djokovićot győzte le, aki szombaton végül a bronzot sem tudta megszerezni, a spanyol Pablo Carreño Busta állhat fel még a dobogóra. A női párosban a cseh Barbora Krejčíková és Kateřina Siniaková 7:5, 6:1-re nyerte az aranyat az egyéniben győztes svájci Belinda Bencic és párospartnere, Viktorija Golubic ellen.
  • Az olimpiát a koronavírus-járvány miatt szigorú korlátozások mellett rendezik meg, a sportolók és kísérőik, valamint a rendezői stáb sem mehet csak úgy bármerre. Két ezüstérmes grúz cselgáncsozó ennek ellenére is városnézésre indult Tokióban, kedden a Tokyo Tower közelében látták őket. A koronavírus-óvintézkedések megsértése miatt mindkét sportolót hazaküldték az olimpiáról, és Grúzia tokiói nagykövetsége elnézést kért az eset miatt.
  • El kellett altatni a svájci lovastusázó Robin Godel Jet Set nevű lovát, mert egy ugrás után súlyos szalagszakadást szenvedett. A 14 éves ló a pálya utolsó, Mt. Fuji nevű akadályának megugrása után kezdett rendkívül sántítani, a vizsgálatok után humánus okokból, a tulajdonosok és a sportoló egyetértésével az elaltatása mellett döntöttek.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!