Olasz sprinter nyerte a 100 méteres síkfutást az olimpián

2021. augusztus 1. – 15:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz Marcell Jacobs 9.80-as idővel, új európai csúccsal nyerte a 100 méteres férfi síkfutás döntőjét a tokiói olimpián vasárnap. Utoljára az 1992-es barcelonai olimpián nyerte európai sprinter a férfi 100 métert, akkor a brit Linford Christie győzött.

Az elmúlt három olimpián nem volt kérdés, hogy ki nyeri a férfi 100 métert: a jamaicai Usain Bolt annyira kimagaslott a mezőnyből, hogy megközelíteni sem tudták, így csak az ezüst és a bronzérem sorsa volt a kérdés. Bolt visszavonulásával ez megváltozott, és 13 év után új olimpiai bajnoka lett a számnak.

Az első rajt nem volt jó, mert a brit Zharnel Hughes csúnyán kiugrott, és ki is zárták őt. Az elődöntőben a másik brit sprinter, Reece Prescod ugyanígy ugrott ki. A második rajt már jó volt, amit Jacobs kapott el az egyik legjobban. 40 méter után már vezetett, és a sebessége a végéig is kitartott. Az Egyesült Államokban, amerikai apától és olasz anyától született Jacobs a saját, az elődöntőben futott 9,84-es Európacsúcsát javította tovább.

A második az amerikai Fred Kerley lett 9,84-gyel, a bronzérmet a kanadai Andre De Grasse nyerte 9,89-cel. Mindketten egyéni csúcsot döntöttek. Az elődöntőben a remekül rajtoló kínai sprinter, Szu Ping-tien a döntőben ezt nem tudta megismételni, és a hatodik helyen végzett. A nigériai Enoch Adegoke nem fejezte be a döntőt.

A férfi 100 méteres síkfutás döntőjének eredménye:

  • 1. Marcell Jacobs (olasz), 9.80 másodperc
  • 2. Fred Kerley (amerikai), 9.84 mp
  • 3. Andre De Grasse (kanadai), 9.89 mp
  • 4. Akani Simbine (dél-afrikai), 9.93 mp
  • 5. Ronnie Baker (amerikai), 9,95 mp
  • 6. Szu Ping-tien (kínai), 9,98 mp
  • Enoch Adegoke (nigériai), nem fejezte be
  • Zharnel Hughes (brit), kizárták

Olasz arany férfi magasugrásban is

Néhány perccel a 100 méteres síkfutás döntője előtt ért véget a férfi magasugrás döntője, ami két magasugró is megnyert. Az olasz Gianmarco Tamberi és a katari Mutaz Essa Barshim végig fej fej mellett versenyeztek, rontás nélkül ugrották át az egyre magasabb lécet.

2.37 méteren sem rontottak, viszont a 2.39 méter már nem tudták átvinni. Ilyenkor az új szabály értelmében már nincs szükség szétugrásra, így mindketten olimpia bajnokok lettek. A bronzérmet a belarusz Maksim Nedasekau nyerte, aki szintén megugrotta a 2.37 métert, de előtte 2.35 méteren levitte a lécet.

Aranyérem világcsúccsal női hármasugrásban

Női hármasugrás döntőjében kétszeres világbajnok Yulimar Rojas az első első ugrásánál 15,41 métert teljesített, ami olimpiai csúcs volt, de itt még nem volt vége, mert az utolsó ugrásával még ezen is javított, és 15,67 méterrel megjavította ukrán Inessza Kravec 1995-ös, 15,50 méteres világrekordját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!