Kína 11-9-re legyőzte a magyar női vízilabda-válogatottat az olimpia utolsó csoportmeccsén

2021. augusztus 1. – 08:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elvesztette utolsó csoportmeccsét a magyar női vízilabda-válogatott a tokiói olimpián, a szinte hibátlanul játszó kínaiak 11-9-re nyertek. Az ötpontos magyar csapat így második lett a B csoportban az amerikaiak mögött. A keddi negyeddöntőben az A csoport harmadikja, Hollandia lesz a következő ellenfél.

Bár a kínaiak csak egy meccset nyertek eddig ezen az olimpián (a japánokat 16-11-re verték), de könnyű meccsre így sem lehetett számítani ellenük. Az erejüket jól mutatja, hogy az oroszoktól például csak egy góllal, 18-17-re kaptak ki. Az edzőjük az Petar Porobić, aki Szerbia és Montenegróval 2005-ben férfi vb-t, majd Montenegróval 2008-ban férfi Eb-t nyert.

A meccs nagyon rosszul kezdődött a magyar válogatott számára, az első akció végén Keszthelyi Rita kapufát lőtt, ami az egész első negyedre jellemző jelenet volt. Garda Krisztina, Gurisatti Gréta és Szilágyi Dorottya lövése is a kapufáról jött ki, miközben a kínaiak 3-0-ra elhúztak. Az első magyar gólra hat percet kellett várni, egy szépen kijátszott emberelőny végén Illés Anna húzta a kapuba a labdát. A negyedet végül 4-1-re nyerték a jobban játszó kínaiak.

A tokiói olimpia női vízilabdatornájának negyedik fordulójában játszott Magyarország – Kína mérkőzés – Fotó: Illyés Tibor / MTI
A tokiói olimpia női vízilabdatornájának negyedik fordulójában játszott Magyarország – Kína mérkőzés – Fotó: Illyés Tibor / MTI

A második negyed elején Szűcs Gabriella megpattanó lövése a szerencsének is köszönhetően lett gól, és felzárkóztunk 4-2-re. Ebben a játékrészben ez volt a magyar csapat egyetlen találata, miközben a kínaiak három gólt is dobtak, és a félidőben már 7-2-re vezettek. A jól védekező kínai válogatott teljesen kivette a játékból a magyar centereket, míg az emberelőnyeiket jól használták ki. A magyar támadások túl lassúak voltak, a kínaiak nagyon ügyeltek arra, hogy ne kapjanak könnyű gólokat megúszásokból.

A harmadik negyedben javult a magyar csapat játéka, Magyari Alda több lövést is védeni tudott. Gurisatti és Keszthelyi góljaival sikerült 6-9-re felzárkózni. Az utolsó negyed is magyar kapufával kezdődött, Garda lövése találta el a lécet. A meccs végén Gurisatti húzta a magyar csapatot, egy ötméteressel sikerült 8-9-re felzárkózni. A következő kínai támadást azonban nem sikerült kivédekezni, Teng Cö-ven egy ötméteressel visszaállította a kétgólos különbséget. A végén Leimeter még belőtte a 9. magyar gólt, de az utolsót Csen Hsziao lőtte, így a kínaiak 11-9-re nyertek.

„Nem leptek meg a kínaiak, magunkat vertük meg azzal, hogy nem voltunk élesek támadásban. Az ellenfél fizikálisan erősebb, ezért sanszot nem adtak a centereinknek, emellett fásultságot is éreztem a csapaton” – értékelt Bíró Attila szövetségi kapitány, aki a második félidei feltámadásról azt mondta, védekezést váltottak, amit talán hamarabb is lehetett volna, ennek köszönhetően Magyari Alda magára talált a kapuban.

„Nem lehet semmilyen meccset így kezdeni. Nem tudom, mi az oka, hogy nem találtunk kaput, de azért védekezésben is voltak problémáink” – mondta Garda Krisztina.

„Nem történt semmi! A most következő három mérkőzésért érkeztünk Tokióba. Estig mindenkinek le kell rendeznie magában a történteket. Mint az egyik hangulatfelelős teszek is majd róla, hogy így legyen, mert kimondva is a magyar női vízilabda első ötkarikás érméért jöttünk” – mondta a magyar csapat legjobbja, a négygólos Gurisatti Gréta, aki úgy vélte, ezúttal kissé fáradtabb volt a csapat, ami még a címvédő és világbajnok amerikaiak legyőzésének következménye.

A hollandok a csoportkör vasárnapi záró napján 16-12-re nyertek a kanadaiak ellen, és bár jelenleg még másodikok, de az ausztrálok a dél-afrikaiak elleni későbbi összecsapásukon szinte biztosan visszaelőznek. A helycsere borítékolható, mivel a dél-afrikai csapat eddigi három meccsén mindössze hat gólt lőtt, miközben 83-at kapott, így az ausztrálok elleni sikere gyakorlatilag kizárt. (via MTI)

Magyarország-Kína 9-11 (1-4, 1-3, 4-2, 3-2)

Gólszerzők: Gurisatti 4, Illés 2, Keszthelyi, Leimeter, Szűcs, illetve Csang Csing 2, Teng Cö-ven 2, Csen Hsziao 2, Vang Hszin-jen, Niu Kuan-nan, Csaj Jing, Hsziun Tun-han, Vang Huan

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!