Milák: Jó, hogy mém lettem, de a legjobb, hogy bajnok is

Legfontosabb

2021. július 31. – 09:26

frissítve

Milák: Jó, hogy mém lettem, de a legjobb, hogy bajnok is
A győztes Dressel magasba emeli a második helyezett Milák Kristóf kezét – Fotó: Jonathan Nackstrand/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A korosodó magyar úszók nem értek a dobogóra a tokiói olimpián, a 21 éves Milák Kristóf kétszer is ott állhatott rajta. Szombati, 100 pillangón szerzett ezüstje után már önfeledten tudott mosolyogni is, ami a szerdai aranynál elmaradt.

„Emelt fővel szeretnénk hazatérni, ez volt az első és legfontosabb célunk, amikor ideérkeztünk Tokióba. Azt hiszem, ennek eleget tettünk. A kétszáz után úgy úszott Kristóf, mint egy álom.

Általában későn fekszik, de most minden tanácsot betartott, magára zárta az ajtaját, meg akarta verni Dresselt. Nem sikerült, de olyan időt úszott, amitől leesett az állam. Amit ma csinált, azzal igazolta, hogy világklasszis, és egy óriási úszó”

– hangzott az edző, Selmeci Attila értékelése a 100 pillangón nagy egyéni csúcsot javító Milák Kristófról.

A szakembert is meglepte, hogy 49,68-at úszott a tanítványa, 50 másodperc közelébe várta az idejét. Az amerikai győztes Caeleb Dressel világcsúccsal érintette meg a falat, öt századot faragott a saját csúcsából, így 49,45 mostantól a rekord. A férfiaknál egyéni számban ez volt az első csúcs Tokióban, mert délelőtt nem könnyű csúcsteljesítményt leadni.

A mostani volt a harmadik küzdelmük Milákkal, 2017-ben a Duna Arénában találkoztak először a vb-n, akkor Milák 50,62-re volt képes, vagyis négy év alatt közel egy teljes másodpercet javult. Két éve Dressel simán nyert a koreai világbajnokságon, Milák akkor hibázott, és leszorult a dobogóról, negyedik lett.

Jól jött ki, hogy felemelte a kezem

„Életem legnagyobb párbaja volt”

– adott lényegre törő összegzést Milák. Amikor felálltak a rajtkőre, érződött a feszültség, háttal álltak egymásnak, egyik balra, a másik jobbra fordult, nem találkozott a tekintetük, vagyis az általa használt párbajos párhuzam találó, és nem nagy túlzás.

Milák Dressel gesztusaiból arra következtetett, hogy az amerikai is élvezte a versenyt. Milák a kétszázhoz szokott, ezért kezdett lassabban az első ötvenen (23,65), a hosszabb távon a komótos kezdés inkább belefér. Így sem érezte lassúnak magát a fordulóig, igaz, eközben az amerikai kereken 23 másodpercet teljesített. Azt is megállapította Milák, hogy Dressel rajtja és a víz alatti munkája után minden kihívónak egy teljes testhosszt kell visszahozni, neki majdnem sikerült. „Visszafelé senki sem olyan gyors, mint én, ez azért megnyugtató.”

Mivel a magyarnak nem jött ki jól a forduló, és a célba érkezéskor sem a fal, ez nagyjából egy-egy tizedet jelentett, tehát lehetett volna még szorosabb a csata, de Milák egyáltalán nem elégedetlen. Szerinte lehet rakosgatni ide vagy oda a tizedeket, ez egy igazán jó küzdelem volt.

„Ha már egymást szívattuk, üldöztük, jól jött ki, hogy felemelte a kezem, én is ezt tettem volna hasonló helyzetben. Megtisztelő, persze.

Nem gyakran szoktunk egymás ellen úszni, nem tudok személyleírást adni róla, milyen ember. Lehet még abból pár világcsúcs, hogy egyre jobb eredményekre sarkalljuk egymást. Az összes maradék energiámat felhasználtam a százra, még jól is jött ki, hogy a kétszázon maradt tartalék. Tudtam mosolyogni a végén, bár engem az sem bosszantott, hogy mém lett belőlem, amikor kicsit morcosan nézek a távolba, miközben megnyertem a versenyt. Végig is néztem az összes mémet, tetszettek, olykor kell az ingyenreklám, jó ez, de az a legjobb, hogy bajnok vagyok.”

A kör bezárult

Felelevenítette azt is, hogy a koronavírusos fertőzése után nem volt jó állapotban szeptemberben és októberben, egy hónapon át volt beteg, és két és fél hónapig még nem lehetett úgy terhelni, ahogy korábban.

Nagy hatással van rá az olimpia, meggyőződhetett arról, hogy teljesen más verseny, mint egy világbajnokság vagy egy Európa-bajnokság. Ennek a speciális hangulatnak, különleges atmoszférának köszönhető, hogy a papírformát gyakorta ki lehet dobni a kukába, bár szerencsére a 200 pillangón ő tudta érvényesíteni az esélyeit. Elmondta, nagy hatással volt rá az olimpia, de ugyanolyan Milák Kristóf érkezik haza, mint amelyik eljött otthonról.

Milák Kristóf a szombaton megszerzett ezüstéremmel – fotó: Marko Djurica / Reuters
Milák Kristóf a szombaton megszerzett ezüstéremmel – fotó: Marko Djurica / Reuters

Azt kérdeztem tőle, tudja-e, hogy mi köze a 303-as számhoz, amit jó esetben még sokszor hallani fog. Csóválta a fejét, nem akart tippelni. Ő a magyar sport 303. olimpiai bajnok sportolója. Ebbe a sorba Tokióban ő az első feliratkozó, mert a múlt héten triplázó Szilágyi Áron már kilenc évvel korábban megtette.

„Más számokra volt eddig ráállva az agyam, de ezt megjegyzem. Azt viszont tudom, hogy én vagyok az első pillangózó, aki olimpiát nyert, korábban ebben a számban ezüstök voltak, Cseh Laci, Kenderesi Tomi. Ezzel a kör be is zárult, mert vegyesen, mellen, gyorson, háton már volt magyar győztes. Örülök, hogy teljessé tehettem a képet.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!