A vitorlázó Berecz Zsombor éremesélyes az olimpián

2021. augusztus 1. – 09:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A vitorlázó Berecz Zsombor a finn dingi 9. és 10. futamában is negyedik lett vasárnap. Az összetett versenyben ezzel megelőzte a spanyol Joan Cardona Méndezt, és a második helyről várhatja a keddi éremfutamot.

Tíz futam után a címvédő brit Giles Scott áll az élen a finn dingi hajóosztályban, hat futamot is megnyert, és a 28 pontjával ő vezet. A világ- és Európa-bajnok Berecz 37 ponttal a második, két ponttal előzi meg a harmadik helyre visszacsúszó Joan Cardona Méndezt. A top 10-en kívül végzett vitrolázóknak véget ért az olimpia, az éremfutamban csak a tíz legjobb indulhat.

Az éremfutamban dupla pontokat osztanak, vagyis egy-egy helyezésnek kétszer akkora jelentősége van. Az olimpiát végül az a vitorlázó nyeri, akinek a legkevesebb pontja van.

Berecz a negyedik olimpiáján szerepel, a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni játékokon még lézer kategóriában vitorlázott. A 216-os riói olimpián már finn dingiben versenyzett, és éppen csak lemaradt az éremfutamról (11. lett). Tavaly megnyerte az előolimpiát Japánban.

Berecz Zsombor 2021. augusztus 1-jén – Fotó: Ivan Alvarado / Reuters
Berecz Zsombor 2021. augusztus 1-jén – Fotó: Ivan Alvarado / Reuters

A magyar vitorlázók eddig egyetlen alkalommal szereztek olimpiai érmet: az 1980-as moszkvai olimpián, a Tallinnban rendezett versenyek során Detre Szabolcs és Detre Zsolt Repülőhollandiban a harmadik helyen végeztek. (via MTI)

Az állás az éremfutam előtt:

  • 1. Giles Scott (brit) 28 pont
  • 2. Berecz Zsombor 37 pont
  • 3. Joan Cardona Mendez (spanyol) 39 pont
  • 4. Josh Junior (új-zélandi) 47 pont
  • 5. Nicholas Heiner (holland) 52 pont
  • 6. Facundo Mario Olezza (argentin) 52 pont
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!