Djoković elveszítette a bronzmeccset, amin egy ütőt a nézőtérre dobott, egyet összetört

2021. július 31. – 11:38

frissítve

Djoković elveszítette a bronzmeccset, amin egy ütőt a nézőtérre dobott, egyet összetört
Djokovic és Carreño Busta a bronzmeccs végén – Fotó: Vincenzo Pinto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az aranyéremért érkezett Tokióba a világelső Novak Djoković, de a pénteken elbukott elődöntő után szombaton a bronzérmet sem sikerült elnyernie a férfi teniszezők egyéni versenyében, a spanyol Pablo Carreño Busta 6:4, 6:7, 6:3-ra hozta a 2 óra 47 perces mérkőzésüket.

Djoković a rá jellemző magabiztossággal kezdte az olimpiai tornát, azonban sorban 22 győztes meccs után kikapott Alexander Zverevtől az elődöntőben, majd pedig a vegyespárosban sem sikerült döntőbe jutniuk partnerével. Szombaton sem sikerült visszatalálnia az átütő teniszéhez, de nagyot küzdöttek Carreño Bustával a 32 fokos tokiói hőségben.

Eddigi öt mérkőzésükből négyet nyert meg Djoković, az ötödik pedig az a US Open-mérkőzés volt tavaly, amin a szerbet leléptették, mert egy frusztráltan megütött labdával nyakon talált egy vonalbírót. A bronzmeccsen is volt, hogy elveszítette a fejét, és figyelmeztetést kapott a világelső.

Carreño Busta hamar brékelt az első szettben, és Djokovićnak ugyan volt esélye visszajönni, de végig tudta vinni az előnyét a spanyol, aki így sem könnyen, 49 perc alatt hozta az első játszmát.

A második szettben mentek egymás után, végül egy izgalmas tie breakben dőlt el a játszma. Djoković a rövidítésben bukta az első adogatását, de utána a spanyol hibázott egymás után, a szerb 4-2-es vezetésével cseréltek térfelet. Egy nagy nagy tenyeres nyerővel jött vissza Carreño Busta, és meccslabdához is jutott 6-5-nél. A világelső azonban bevágott egy nagy szervát, és fordított, megnyerte a második szettet.

A döntő játszma elején Djoković rögtön bréklabdához jutott, de végül egy hosszú játékban, nagy nehezen hozta a szerváját a spanyol. Djoković az egyik elveszített pont után kidobta az ütőjét a nézőtér üres részére, amit Carreño Busta szóvá is tett a székbírónál. A spanyol ezek után két bréklabdához jutott Djoković adogatásánál, és a másodikat agresszíven támadva megcsinálta. Miután Carreño Busta megerősítette a bréket, és 3:0 volt, Djoković dühösen törte össze az ütőjét a hálótartó rúdon, ezért már figyelmeztetést is kapott.

Djoković innentől hozta az adogatásait, de Carreño Busta beütötte a nyerőket a sajátjánál. A spanyol utolsó adogatójátékánál így is voltak lehetőségei Djokovićnak, és öt mérkőzéslabdát is sikerült hárítania a világelsőnek, de a hatodikba már belehibázott. Carreño Busta boldogan terült el az alapvonalnál.

Az már a Zverev elleni elődöntőben eldőlt, hogy a Djoković gyűjteményéből hiányzó olimpiai arany Tokióban nem lesz meg, ezzel pedig az is eldőlt, hogy nem lesz esélye a történelmi Goldan Slamre, ami azt jeleni, hogy egy teniszező egy naptári éven belül meg tudja nyerni mind a négy Grand Slam-tornát és az olimpiát is. Djoković 2021-ben az eddigi három Grand Slamet óriási formában teniszezve megnyerte, a US Open van még hátra.

„Minden szempontból szörnyen érzem magam” – mondta Djoković a pénteken elveszített elődöntők után, de reménykedett benne, hogy szombaton képes lesz legalább egy érmet nyerni Szerbiának. 2008 után egyéniben nem tudott megint bronzérmes lenni, de még lehetett volna esélye vegyespárosban érmet szerezni Tokióban is.

Frissítés: Djoković vállsérülésére hivatkozva visszaléptek Nina Stojanovićcsal, így az ausztrál Ashleigh Barty és John Peers nyerte a bronzérmet játék nélkül. Ha megtartották volna a mérkőzést, akkor az lett volna a különlegessége, hogy a férfi világelső a női világelsővel állt volna szemben.

A női döntőben a 24 éves svájci Belinda Bencic 7:5, 2:6, 6:3-ra győzött a cseh Markéta Vondroušová ellen, így ő nyerte az aranyat. A bronzérmes az ukrán Jelina Szvitolina lett, aki a kazah Jelena Ribakinát győzte le a bronzmeccsen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!