Djoković összeomlott az elődöntőben, nem lesz meg a történelmi Golden Slam

2021. július 30. – 12:02

frissítve

Djoković összeomlott az elődöntőben, nem lesz meg a történelmi Golden Slam
Fotó: Mike Segar / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Sem az annyira áhított egyes olimpiai arany, sem a történelmi Golden Slam nem lesz meg Novak Djokovićnak, aki a második szett közepén teljesen szétesett a tokiói olimpia tenisztornájának elődöntőjében Alexander Zverev ellen.

Djoković az olimpián eddig látott magabiztos formájában kezdett, és nagyon simán, 6:1-re nyerte az első játszmát a német teniszező ellen, a folytatásban viszont egyre több hiba csúszott a játékába, a második játszma közepén pedig teljesen összeomlott a történelmi győzelemre hajtó szerb. 3:2-nél még ő volt előnyben, de Zverev innen felállt, egy brékkel előnybe került, és 6:3-ra behúzta a második szettet kiegyenlített.

A harmadik szettben Djoković árnyéka volt önmagának, Zverev viszont egyre nagyobb önbizalommal játszott, aminek meg is lett az eredménye egy korai, 4:0-s előny formájában. Djoković ekkor még hozta ugyan egy adogatását, de a folytatásban nem tudott feltámadni, Zverev pedig nem kegyelmezett neki, előbb hozta saját adogatását, majd a szerbét 15-re elvéve megnyerte a játszmát és a mérkőzést is, bejutva az olimpiai döntőbe. Ott az orosz Karen Hacsanov ellen játszhat az olimpiai aranyért.

Zverevnek percek kellettek, hogy felfogja, legyőzte a világelsőt, a győztes pont után a fejét a törölközőjébe temetve ült a padon a szinte töküres csarnokban. Djoković sorban 22 győztes meccs után kapott ki, a szempontjából talán a legrosszabbkor.

Alexander Zverev az olimpiai döntőben folytathatja – Fotó: Mike Segar / Reuteres
Alexander Zverev az olimpiai döntőben folytathatja – Fotó: Mike Segar / Reuteres

A 20-szoros Grand Slam-győztes Djoković számára duplán fájó lehet az olimpiai elődöntőben elszenvedett vereség, hiszen egyrészt az olimpiai arany rettenetesen hiányzik a gyűjteményéből – bronzérmes már volt 2008-ban –, másrészt az idei három Grand Slam-sikerének köszönhetően esélye lett volna az úgynevezett Golden Slamre, ami korábban még egy férfinek sem sikerült. Golden Slamnek azt nevezik, amikor egy teniszező egyetlen naptári éven belül megnyerni mind a négy Grand Slam-tornát és az olimpiát is.

Ez idáig egyetlen teniszezőnek jött össze, Steffi Graf húzott be mindent 1988-ban, de néha ide sorolják az amerikai Bryan ikrek 2012-13-as eredménysorát is, amikor a 2012-es, londoni olimpiával kezdve behúzták a US Opent, a 2013-as Australian Opent, a Roland Garrost és Wimbledont is párosban, igaz, náluk csak az áll, hogy egy éven belül nyerték meg a négy Grand Slamet és az olimpiát, de nem egy naptári éven belül.

Djoković vegyes párosban javíthatott volna az egyes elődöntője után, de Nina Stojanović oldalán azt az elődöntőt is elvesztette, így Tokióban sem lesz olimpiai bajnok.

Alexander Zverev-Novak Djoković 1:6, 6:3, 6:1

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!